Taxe PFA 2017 consultanta si soft

Salutare. Nu am mai folosit de cativa ani PFA si imi sta gandul sa deschid unul din anumite motive. Intrebarea mea oentru cumoscatori este: care este procentul de taxa la 6201 soft la comanda sistem real si care este norma pentru consultanta soft 6202 ?

Multumesc.

1 Like

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2017/Norme_venit_2017.htm

Altfel e 26% (pensii) + 5.5% (sănătate) și din ce rămâne încă 16% impozit pe venit. Dumnezeu cu mila anul viitor.

4 Likes

48% ? What the fuck happened ? Cand aveam PFA-ul plateam 20% daca imi amintesc bine la venit real.

Nu ai posibilitatea sa renunti la cei 26% pentru pensii ?

Să renunți de tot nu, dar poți renunța la contribuția integrală, și să plătești doar 10.5% în loc de 26.3%. Vezi secțiunea III din declarația 600: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/D600_OPANAF_3696_2016.pdf

Probabil erai și angajat în vremea aia, caz în care plăteai numai impozitul și sănătatea (16%+5.5%).

3 Likes

Toți vom muri săraci stând în garsoniere și conservând apa în cadă.

1 Like

Si cu norma cum sta treaba ? Am 32.000 in linkul acela, se presupune ca asta ar fi pragul anual care nu trebuie depasit ? Taxele care sunt ?

1280 lei pe luna. Se face 48% din 32.000. Eu asa am inteles, dar nu sunt sigur. Chiar rog sa ma corecteze cineva daca gresesc.

Nu iti fa PFA, nu are nici un sens in 2017-2018.
SRL direct, 150-200 de lei contabilul. Normele sunt uriase oricum, in special in Cluj.

Acum imi fac si eu un SRL-D si sper sa nu mute contributiile de la angajator la angajat altfel ii frectie.

Am SRL. :slight_smile: 150 de lei contabilul.

Da dar care este pragul pe care nu ai voie sa-l depasesti ? Daca vine 1280 de lei pe luna … mi se pare foarte putin.

Din cate tin minte 100,000 euro/an, venituri. Am cautat putin pe google si pare ca e aceeasi suma.
Impozitul cu norma pe venit a fost dintotdeauna f.mic. Problema este sa te incadrezi foarte bine in aceasta categorie, altfel risti controale si amenzi mari.

8300 de euro / luna ? :slight_smile: nici nu imi fac probleme ca o sa intrec acest prag.

@isti37 De ce anume nu se mai merita ? Din cate observ, poti opta pentru 32% impozit la venit real (sa nu mai zic de norma discutata mai sus daca este adevarat), iar la SRL platesc in momentul de fata salariul inca o data la stat. What am I missing ?

In cazul unei microintreprinderi platesti 1% impozit cu un angajat, ai scutire pe contributiile sociale datorate de angajator (daca nu il scot astia) cu SRL-D, raspunderea e limitata daca ai grija ce contracte faci si fiindca ai nevoie de contabil nu faci prostii sau daca tot nu e bine ceva tot nu platesti tu.

Daca angajezi un somer/un ucenic/un absolvent de studii superioare pe cel putin 18 luni statul asigura 900 de lei pe 12 luni.

Daca iti iei o amenda sau pateste ceva firma poti sa o tergiversezi cu un avocat bun 1-2-3 ani pana sa platesti ceva, daca ai PFA in 2-3 luni iti vine executorul.

Cu SRL poti fi in relatie de subordonare, cu PFA daca esti prins in activitate dependenta pierzi tot ce ai.

Norma de venit in Cluj-Napoca e 50000 de lei, adica fara un venit de minim 1500 de euro PFA nu se merita clar pentru mine. Iar daca ai un venit mai mare probabil ca ai o raspundere destul de mare.

Iar daca de exemplu iti ajunge salariul minim pe economie, restul venitului il iei ca dividente si platesti doar 5% impozit, dar iei banii doar la anul. (dar banii aia oricum poti sa ii invarti prin firma in scopuri personale pana ii scoti)

1 Like

Cu dividendele ajungi la 20%. Dar tot e mai bine.

O completare pentru SRL-D. Dupa spusele unora dintre contabili, indiferent daca iei sau nu acei 10k de la stat… trebuie sa reinvestesti anual 50% din profit atat timp cat ai statutul de debutant (3 ani).
Nu stiu ce repercusiuni ar putea avea ignorarea acestei “reguli” la un eventual control. :slight_smile:

1 Like

La SRL ai dividende care sunt taxate foarte putin. In masura in care iti permiti sa astepti un an intreg pentru a lua banii asa din firma, sunt mult mai eficiente decat salariul sau PFA-ul. Pe viitor am auzit ca ar vrea plata semestriala a dividendelor care ar schimba si mai mult in favoarea SRL-ului calculele. Era un proiect de lege cu suport bipartizan, dar nu te poti baza totusi.

PFA-ul mi s-a parut mereu o struto-camila legala. Nu esti nici PF nici PJ, ci ceva intre. Emiti facturi, dar n-ai protectie legala a bunurilor. Fiscalitatea este ciudata.

Daca ai deja un SRL deja esti “in sistem” si n-are rost sa te mai complici cu un PFA.

1 Like

Da. My bad. Se pare ca dividendele sunt doar 5% impozit + impozitul pe profit pe care il platesti oricum (1% sau 2%).

micro: 1% din ce ai facturat, nu din profit; nu mai conteaza nr angajati (anul trecut era 3% fara ang, 2% cu un angaj, 1% cu 2 sau mai multi)

pfa: plateat cas, cass, imp profit raportat la norma (statul considera ca tu castigi cat e norma aceea), iar daca esti si angajat statul considera ca ce ai pe cartea de mumca == 8h pe zi, plus lucrezi ca pfa in timpul liber max 4h pe zi => se injumatateste norma

sorry de exprimari, scriu de pe metrou

2 Likes

Inca o completare, daca esti angajat in alta parte sau chiar la propria firma, esti scutit de cei 5% pe dividende.
Cat despre sa-ti dai salariu la propria firma, pentru minim pe economie scoti din buzunar destul. Ca sa-ti treci in cont 1000 lei, platesti dari la stat (impozit angajat, angajator, cas, cass, pensie) inca 800 lei!

Impozitul pe venit este 3% daca nu te angajezi. Doar ce l-am platit in iulie si urmeaza iar in octombrie.

Momentan este proiect de lege cu scoaterea dividendelor trimestrial. A trecut de Senat prin iunie, mai trebuie sa treaca de Camera Deputatilor, promulgata de presedinte si apoi trecuta in monitorul oficial. N-am mai auzit nimic de ea din pacate…

1 Like

Suna bine pe hartie, 3% impozit, problema e cum traiesti un an intreg fara un pic de venit ? Asta in cazul in care nu te angajezi cum zici tu.