Tehnici de negociere

Salut,

Este stiut faptul ca negocierea este o arta. Din pacate, la acest capitol nu stau foarte bine si nu de multe ori am “pierdut” (de fapt nu am castigat) sume semnificative de bani pentru simplu fapt ca imi sub evaluam munca si pentru ca imi era frica sa nu pierd proiectul ( “Daca i se pare prea mult si nu o sa mai colaboram?” ).

Ce tehnici de negociere puneti in practica? Nu ma refer strict la proiectele pe freelancing, ci si la salariu sau de ce nu in viata reala (combinatii pe olx & stuff :smiley: )

cauta un curs de “dezvoltare personala” in orasul tau si iti va imbunatati viata :wink:
pe fb gasesti tot felul de oferte, vezi care ti se pare mai utila pentru tine.

legat de intrebarea ta, eu imi calculez preturile la ora de lucru.
sa zicem ca cer 10 euro pe ora de lucru si aproximez (pe baza experientei) ca un proiect imi ia x ore de facut + inca y ore de rezerva (ca de fiecare data mai apare ceva de facut)
( x + y ) * 10 = z euro proiectul

de aici poti face reduceri daca vrei si negociezi.

legat de salariu, la fel, calculeaza cate ore vei lucra efectiv intr-o luna si cu cat vrei sa fi platit pe ora si ala e salariul tau.

in general, ora de lucru ajunge intre 2 euro si 50 euro (media e undeva intre 20-30 euro cu tva)

PS. nu te vinde ieftin, diferenta dintre profesionisti si incepatori consta si in preturile practicate nu doar in experienta. Daca clientul nu e dispus sa dea suma dorita, nu e nici o problema, o sa dea de 3 ori mai mult pe repararea bugurilor si timp pierdut in cautarea altor programatori care sa ii peticeasca proiectul facut pe bani putini. De lucru oricum gasesti asa ca nu o sa mori de foame daca pierzi cativa clienti care nu isi permit sa plateasca pretul cerut (si care de obicei au pretentii de calif si regi)

2 Likes

I moved 3 posts to a new topic: Cursuri de dezvoltare personală

Îți recomand cu căldură “No”. E o carte plină de sfaturi practice și pragmatice care își au ca punct de pornire ideea că a spune “nu” nu este un lucru rău, și că “nu” nu reprezintă sfârșitul unei negocieri, chiar și atunci când ți se pare că nu îți poți permite să îl spui.

Mie mi s-a părut o carte excelentă, din care am învățat tehnici pe care chiar le folosesc cu succes.

Exact asta e una din temele abordate de carte :slight_smile:

4 Likes

”…nu te vinde ieftin…”

E greu la început, fără un portofoliu substanțial și ceva reputație să nu ceri sub piață. Important e ca treaba să fie bine făcută iar o dată la 6 luni poți să-ți re-evaluezi tarifele. Nu există succes instant. Dacă ești începător și pornești cu $5/h iar într-un an ajungi la $15 e foarte bine. $15 înseamnă $1600 pe lună, nu știu câte firme oferă un salariu de nivelul ăsta. În doi, trei ani ajungi să poți să ceri $25, $30 și să fii mai selectiv cu clienții.

Plecând de la supoziția că îți faci treaba bine, e FOARTE important să fii serios și corect și totul o să fie bine :slight_smile: Primul meu proiect pe RAC in 2004 a fost de $50, în 2005 am câștigat un proiect de $7500. Clientul a fost mulțumit, proiectul s-a extins și a durat pâna prin 2010, cu extensii valorând în total zeci de mii de $.

La evaluarea proiectelor, o regulă generală ar fi: la numărul de ore evaluate inițial mai adaugi 1/3. E imposibil să evaluezi cu precizie de la început numărul de ore exact, SIGUR mai apar probleme, situații neprevăzute. Dacă termini totuși intr-un număr de ore cu mult mai mic, fii sincer și oferă un ”discount”. Dacă și treaba a fost bine făcută te asigur că o să ai un client permanent și asta e un lucru foarte bun. Eu am aplicat pentru proiecte cam un an. Dupa un an deja aveam 4-5 clienți care puneau proiecte direct pentru mine. Iar tot ca o experiență personală, după 4-5 proiecte cu un client, nu prea mai evaluam la început, sau dacă o făceam era ceva ”rough”. Când terminam, trimiteam numărul de ore și asta era tot…

6 Likes

git log --author=flavius

Si un extras al ticketurilor facute de mine.

Si mai am o arma secreta: stiu ca angajatorul curent ma testeaza, trimitandu-mi oferte prin interpusi. Le dau raspunsuri de top, ca sa i stranga inima daca se gandeste ca ma poate pierde.

Astfel mi-a crescut salariul destul de constant la fiecare 6 luni.

2 Likes

Interesanta tehnica angajatorului tau si probabil nu e singurul care o practica. Thx, de notat. Doar ca, ce ai vrut sa spui cu

?