Trecere la Ubuntu

Salut! Să-mi fie cu pardon dacă am greșit categoria. Aș vrea să trec la Ubuntu de la Windows 10 doar că nu știu exact ce ar trebui să fac ca începător. Cum îmi “procur” driverele, cum instalez programe ș.a.m.d.
Mulțumesc anticipat!

@AlucardSama04 Salutare, eu as recomanda sa te uiti si peste Manjaro, dupa parearea mea este mult mai bun si mult mai usor pentru incepatori.

Spune mai multe informatii despre ce programe ai vrea sa folosesti ?
Driverile se instaleaza automat cu sistemul de operare.

Well, a nu se confunda usor cu aspectul. Manjaro este o distibutie bazata pe Arch Linux care nu prea cred ca este recomandata incepatorilor. Adoptarea unei distributii Linux implica intelegerea unor detalii specifice care sunt mai mult sau mai putin digerabile. Daca vrei la fel si Gentoo sau alte distributii mai …exotice. Sa nu uitam ca in functie de puterea de intelegere cat si de nivelul de cunostiinte usorul fiecaruia difera dramatic.

In principiu Ubuntu (si in principal ramura Debian) a castigat popularitate pentru simplitatea cu care a venit atat la nivel de instalare si interfata dar si pentru faptul ca acomodarea cu linia de comanda se face cu un nivel rezonabil de cunostiinte.

Legat de drivere, dispozitivele comercializate pe piata de producatori seriosi vin la ora actuala (de regula) cu drivere pentru platformale principale Windows, Mac si ramurile majore Debian si RedHat. Adica daca iti iei de exemplu o marca cunoscuta de imprimanta noua vei gasi cel mai probabil pe saitul producatorului driverul ei (de asta iti recomand sa mergi pe ramurile principale si in paricular pe ramura Debian/Ubuntu). Calculatoarele Intel based nu au de regula probleme de compatibilitate (mai sunt unele pe la Nvidia).

Inainte de a face trecerea vezi daca aplicatiile pe care intentionezi sa le folosesti exista si pe Linux si daca intelegi filosofia unui astfel de sistem, testeaza diverse distributii in masina virtuala, citeste despre ele, etc. Sunt foarte multi care nu inteleg exact diferentele intre sisteme si cauta (am eu o vorba) Windows-ul in Linux. Daca nu intelegi cand e bun un sistem Linux si cand nu deceptia poate fi totala…

1 Like

Ce e frumos in lumea GNU/Linux e ca mai tot functioneaza out of the box
Vei avea un sistem complet functional dupa instalare.

Ce NU e frumos in lumea Linux e ca multe pachete software, NU sunt distribuite out of the box din cauza licentelor

Astfel, vei fi nevoit sa le instalezi singur.
Ca sa beneficiezi de software non Open Source poti sa te uiti aici

Vrei sa faci rocada pe linux, huh? Felicitari - e un pas major! :slight_smile:
Cateva chestii de tinut minte:


1)Ubuntu e un distro bazat pe Debian (care-i foarte popular si pentru care o sa gasesti usor tot felul de programe). Ubuntu e ok dar poti sa alegi cu usurinta si alte distrouri bazate pe Debian, care-s tot usor de folosit ptr. incepatori: MxLinux, Mint, Bodhi Linux, etc.
Eu am inceput cu MxLinux pentru ca-i extrem de performant pe un pc slab si dupa am trecut pe Bodhi Linux care-i mai aratos da’ mananca un pic mai multe resurse.
Mint e deasemeni o alegere buna - lightweight.


2)Trebuie sa inveti cateva chestii de baza despre linux altfel o sa te chinui incercand sa faci pe Linux ce faceai pe Windows.

a)Invata cum sa instalezi/dezinstalezi un program. Cel mai simplu e sa descarci un fisier .deb si sa-l deschizi spre exemplu cu gdebi (e default pe multe sisteme). E un fel de exe :slight_smile:
Sau poti sa folosesti un alt program numit “synaptic package manager” care-ti arata o list de programe pe care poti la le instalezi/dezintalezi.
Ca sa dezinstalezi fie folosesti synaptic fie terminalul (“sudo apt-get remove MYPROGRAM”)

b)Invata cum sa folosesti terminalul - macar cateva comenzi basice cum ar fi “ls”, “mv”, “rm”, etc

c)Citeste un pic despre cum sunt structurate folderele pe LINUX - e diferit de “program files-ul” clasic windows.


3)Invata cum sa faci setarile dupa ce instalezi un distro.

a)Instaleaza drivere - mai ales ptr. placa video si dual monitors. Google e prietenul tau.

b)Invata cum sa “montezi” hard diskurile (.fstab) ca sa-ti apara in file explorer - sau foloseste un program GUI (DISKS APP sau google it). Atentie mare daca faci pasul asta manual - ai sanse mari sa-ti stergi hdd-urile si sa pierzi date.

c)Daca-i nevoie invata cum sa instalezi si pornesti la startup un Composite Manager (pentru a avea efecte shadow si transparency).

d)Instaleaza primul distro “la vrajeala” si joaca-te la greu cu el. Umbla in setari, customizeaza, etc. 100% o sa strici ceva si probabil o sa-l instalezi inca o data, de data asta insa cu mai multa experienta.


4)Chestii extra

a)Foloseste un VM ca sa poti rula programe Windows (PHotoshop, etc). Oracle Virtual box sau Vmware. Alternative poti sa folosesti Wine ca sa rulezi programele direct in linux ca si cum ar fi native - sau si mai bine foloseste Play On Linux.

b)Exploreaza pachetele software disponibile pentru diferite nevoi, acum ca nu mai esti pe Win.


c)Invata Vim (sau emacs). Macar comenzile de baza - mai ales daca esti hotarat sa folosesti linux pentru multa vreme.


Nu te mint - primele saptamani o sa fie frustrante. O sa incerci sa faci cum faceai pe Windows si … n-o sa-ti iasa. Imbratiseaza in totalitate modul de a face lucrurile LINUX WAY si o sa-ti fie mai usor.

Partea buna insa - daca reusesti sa faci tranzitia - e ca ai niste avantaje majore pe Linux:
-securitate
-gratuitate
-performanta
-devii un developer mai bun (daca esti programator)

Good luck! :smile:

4 Likes

iti recomad "flavour"ul ubuntu mate.
practic, este un ubuntu cu o alta interfata.

avantajele (dmpdv) sunt: este simplu si comod de folosit, are o interfata destul de clasica (e usor sa te obisnuiesti cu ea daca treci de la windows sau mac) si este destul de lightweight / se misca bine (fara sa ii lipseasca ceva necesar, cel putin prin comparatie cu celelalte flavours).

fiind tot un ubuntu, orice documentatie gasestie despre ubuntu clasic e aproape sigur valabila si pentru mate.

despre ce sa faci dupa ce il instalezi… nu prea exista o reteta standard (depinde de obisnuinta ta si de necesitatea de folosire).
in principiu, in primele zile google o sa fie prietenul tau principal (si gasesti multe rezolvari acolo) si apoi o sa intrebi punctual daca e ceva ce nu descurci cu search.
nu e de speriat, ba din contra.

poti face foarte comod cam orice cu ubuntu, cu o mica exceptie: programele de grafica nu sunt la aceeasi inaltime cu cele de pe win sau mac.
pentru office exista alternative ok (aici e o oarece dezbatere), dar ai si varianta microsoft office 365 online (din browser) sau si mai simplu, google docs (daca nu ai nevoie de excelluri avansate).

ps. folosesc ubuntu pe ambele sisteme principale (acum laptopuri) de peste 10 ani (am folosit initial ubuntu clasic cu gnome, acum am deja istorie cu mate) si productivitatea mea e foarte buna + nu mai am probleme cu virusi si reinstalari.

1 Like

Păi programe de tip IDE. Și cam atât.

Suita Kingsoft WPS e o varianta buna si mult mai compatibila cu MS Office decat Open/LibreOffice.

openoffice a fost o perioada o varianta foarte buna (pana a fost preluat si apoi s-a complicat treaba, astazi nu stiu in ce forma se mai prezinta).

Acum e mai recomandabila varianta LibreOffice https://www.libreoffice.org/

1 Like
  • Cam toata suita de IDE JetBrains :heart:
  • Eclipse
  • NetBeans
  • MonoDevelop
  • Vim :sunglasses:

Nu sunt la baza IDE-uri, dar prin plugin-uri/extensii le poti transforma:

  • VS Code
  • Sublime
  • Atom
  • Vim

Pe langa cele mentionate aici, sunt mai multe

@AlucardSama04 Atunci esti pe calea cea buna fiule :smiley: :grin:

Comunitatea de aici, chiar e frumoasa si activa pentru a da un ajutor frumos.

Tot ce ai de facut este INCEARCA tot, pana gasesti ce-ti potriveste.

Vad multe sfaturi. Inainte sa intreb “why not both?” (Caci hardware-level virtualization mai nou avem cam toti), sunt curios care e ratiunea pentru care ai vrea sa treci? Care e motivatia, care e incentive-ul pentru a trece?

Pentru că… viruşi? Pentru că Windows e mai lent decât melcul pe jos? De fiecare dată când am de-a face cu Windows-ul, găsesc că este o experienţă foarte frustrantă, îmi stă în drum la fiecare pas :slight_smile:

2 Likes

pentru ca fix cand ai mai mare nevoie de calculator… windows gaseste potrivit sa isi faca un update din ala de te blocheaza juma’ de ora? :slight_smile:

Cam în genul ăsta, te lasă să mori de sete :slight_smile:

pt ca este o prostie sa pui windows in sisteme integrate :smiley:

Complet offtopic, dar ce frigider este. Sau ce o fi :smiley:

1 Like

Poate imaginea e fake, dar chiar şi aşa, ilustrează perfect problema :slight_smile:

Da, aici iti sau dreptate.
Update-urile uneori fac ce vor ele, which can be annoying