Trecerea pe freelancing/contractor

Vezi că am deschis eu un subiect anul trecut cu întrebări/răspunsuri despre freelancing, ating și subiectul „cum găsești clienți”.

Dar pe scurt: fii prezent în online. Dacă îți caut numele, ce găsesc? Te găsesc? (ăsta e unul din motivele principale pentru care testimonialele bișnițarilor mi se par shady: oamenii care dau testimoniale nu există în online).

Păi vezi tu, doar scamatoria cu „renunț la CIM și intru ca PFA/SRL” îți aduce din start un plus de ~40%. Cu niște mici optimizări, echilibristică fiscală poți face să fie net 40% în plus.

Dacă schimbi și angajatorul când faci treaba asta, ai șanse la x2 dintr-un foc. :smiley:

Dar secretul nu stă în a schimba forma de taxare și gata, ești freelancer de succes. Ar trebui să lucrezi un pic și la mentalitate:

• în primul rând mai mulți clienți. Sigur, poți lucra long term cu ei, dar este esențial să nu ai toate ouăle într-un coș (altfel ești angajat fără beneficii de angajat);
  • în al doilea rând, decizi cum tarifezi: la oră, la zidisponibilitate[1], la proiect, la feature etc;
  • în al treilea rând trebuie să fii prezent în online: blog personal (dev related, evident), github, twitter, stack overflow, forumuri, reddit.

1. sunt clienți care te plătesc doar să fii disponibil X ore/zi, chiar dacă nu lucrezi efectiv timpul ăla. ↩︎

4 Likes