doar pentru cativa lei in plus?
Din research-ul si experienta mea limitata (5 luni pe SRL) pare ca pe contract B2B (SRL/PFA), “ca sa merite”, consensul ar fi un minim +30%.
MAI DETALIAT, formula arata cam asa:
Salariu BRUT pe CIM (Calculat cu tot cu bonusuri, bonuri, stocuri, al13-lea salariu … si 30 zile de concediu/medical ) +30%. Apoi din faptul ca treci de la taxe de aprox 35% la aprox 15% pe SRL ar trebui sa faci NET un +50% fata de cat ai lua pe CIM. (Vezi calculatorul link-uit … )
Pentru multi merita un +50% net asumarea minusurilor, aici e o chestie personala:
- riscurl de a fi dati afara oricand, care e mitigat de piata joburilor in IT
- Pensie la minimul pe economie peste 30-40 ani.
DAR ai si niste “oportunitati” in plus la munca B2B:
- Poti avea mai multi clienti, poti sa iti faci orele de lucru cum vrei tu, etc.
- Beneficiile unui SRL la care taxele scad cu atat faci mai multi bani: (Vezi calculatorul ): la 5000 eur/luna incasati platesti un 15%. La 15k eur/luna platesti un 12%. La 20k eur/luna platesti 10,5% …
- Oricum mai scazi din taxe avand cheltuieli si ca IT-ist. Daca facturezi cu TVA poti sa-ti iei mobila in “home office”, si telefon si laptop, monitoare, casti, software pe firma cu o reducere aproximativa de 30%(19% tva si nu mai platesti aia 8% etc…) din cat ai lua pe pers fizica => Laptop/pc de 20k RON si ultimul Iphone e mult mai justificabil daca-l iei pe firma
- Poti sa incepi un al 2-lea business pe care sa-ti treci cheltuielile, cum ar fi sa importi chestii din China si sa vinzi la noi la 4-10x pretul sau sa faci ceva gen mobila …
Uite aici un calculator orientativ: Calculator taxe dar mai ia in considerare si niste cheltuilei precum - 3-500 lei pentru un Contabil bun pe SRL si 300-1200euro/an asigurare CYBERSECURITY la care te obliga unii clienti, comisioane bancare si pierdere la exchange rate si/sau devalorizare daca esti platit in euro/dolari.
Eu, personal sunt in Automotive unde suntem mai prost platiti dar am sarit de la un 15k net pe CIM (cu tot cu al 13-lea salariu si bonuri…) la o medie de 25k RON NET lunar B2B. Dar cum zic si altii, poti sa sari la un 2X Net fata de cat faci pe CIM. Cauta clienti in Vest.
Rationamentul meu a fost ca Nu cred ca o sa vad vreo Pensie vreodata pentru ca o sa intre in colaps sistemul si prefer sa pun banii in stocuri, ciorap etc… De asemenea ma descurc destul de ok la interviuri si mutatul joburilor nu ma ingrozeste. Sunt destul de disciplinat cu cheltuielile si toata birocratia asociata cu o firma. ( Nu te speria, dupa primele luni de zile e cam o ora de munca pe luna )
Cat despre clienti esti pe drumul bun cu prezenta online. Scopul e sa iti creezi o retea de recruiteri/clienti care sa genereze joburi pe viitor. Eu ti-as zice si sa aplici si tu la joburi interesante intreband daca te vor Full Remote si B2B. In industria mea nu prea vor consultanti directi ci sa lucreze doar cu companii mari de Outsourcing (Care iau o muscatura din placinta) dar e mai usor sa aplici direct la ei si apoi iti cauta ei de lucru si pot face cheltuiala cu ei sa merite. ( Eu asa lucrez si am obtinut rata orara cu 10% mai mare prin intermediar decat mi s-a oferit direct mie )
“Mentorul” pe care il platesti se numeste Contabil. Nu trebuie sa dai altcuiva bani. Asta e o chestie pe care o invatam “on the job”, ne lovim de o chestie, postam pe aici …
RANT: Eu acum ca-s si angajat la SRL meu pe minimul pe economie am citit in multe locuri ca NU trebuie condica semnata in fiecare zi ca si angajat … Dar contabilul mi-a zis clar ca ai de la ITM de pe aici is tampiti si nu merita sa ma risc sa ma cert cu ei in caz de control asa ca o sa printez 3 foi si semnez in 20 locuri in fiecare luna …