Trecerea pe freelancing/contractor

Salut,

Sunt un software developer cu experienta de 3,5 ani si in prezent lucrez cu CIM, am tot observat pe diferite site-uri cu oferte de angajare + ofertele pe care le primesc ca top-ul ofertelor se opreste pe la un maxim de 20k lei NET pe CIM, ceea ce estimez eu ca o sa ating pragul asta in maxim 2 ani(mai devreme daca schimb firma), as vrea sa fac tranzitia catre contractor/freelancer si as dori sa ma documentez putin despre ceea ce inseamna asta. Am urmatoarele intrebari la voi cum a fost prima oara cand ati renuntat la job-ul pe CIM si v-ati mutat full pe SRL/PFA, ce ar trebuie sa urmaresc/citesc/invat ca sa fiu cat de cat pregatit pentru tranzitia asta.
Ce imi recomandati/sfatuiti sa invat sau sa platesc un mentor care sa ma invete si sa nu ma dau eu cu capul de absolut tot singur ? Orice sfat/idee este bine venit.

P.S: Am deja un SRL de aproape 1 an si am facturat pe el diferite proiecte micute sau am facut chiar si freelancing, eram platit pe ora si lucram cat imi permitea timpul(de mentionat ca toti clientii m-au contactat pe linkedin dar majoritatea erau romanasi care te plateau 1-2 luni si dupa dispareau de parca s-ar fi terminat proiectul, de fapt ramasesera fara bani) deci pot spune ca stiu cum sta treaba pe partea de SRL, taxe, etc, ma intereseaza strict trecerea la freelancing/contractor cum gasesc clienti(sau ma gasesc ei pe mine), cum negoicez rata orara(ma documentez cam cat e medie, blufez si spun niste rate enorme si poate pica ceva, etc), cum gestionez mai mult de 1 proiect fara sa ajung la burnout, etc

1 Like

Pe scurt nu e nici o diferenta, doar că tu te ocupi de taxe și nu ai zile libere. Pe UE iți trebuie un cod de tva.

In cazul meu am un timesheet de facut, acte de încărcat și plătit taxe.

Treci pe SRL doar un client mare care plătește bine, nu te complici cu cei mici.

1 Like

Ai un range pentru trecerea pe SRL care chiar merita, vorbim de sume de 10k euro ? Sumele astea se pot si prin contractor la diferite firme de IT pe care le stim cu totii si primim mesaje pe linkedin sau sunt anumiti clienti de prin US la care trebuie actionat ?
Ca am tot primit oferte dar niciuna nu a fost asa mare incat sa ma faca sa trec pe SRL, majoritatea erau tot cum este brutul de la CIM doar ca plateam mai putine taxe la stat, ramaneam cu mai multi bani la sf lunii decat daca as fi lucrat pe CIM si cam atat

Pai cam aia e diferenta, optimizarea ta fiscala.

Alte plusuri si minusuri sunt de ambele parti, dar la finalul zilei e vorba de costul total pentru aceeasi munca, indiferent de modul de organizare.

asta vine si cu trecerea riscurilor si responsabilitatilor catre tine si e un lucru pe care probabil ai vrea sa nu il pierzi din vedere.

aici nu prea e o reteta pe care o aplici pentru avea garantia succesului.
fiecare isi cauta ce i se potriveste si incearca sa foloseasca asta cat mai bine.

1 Like

Multumesc pentru raspunsuri dar tot am cateva nelamuriri, voi ati trecut la contractor/freelancing doar pentru optimizarea fiscala, adica sa luati tot brutul si sa platiti mai putine taxe la stat si sa ramaneti cu mai multi bani in conditiile in care nu mai beneficiati de concediu si va pot zbura cand vor afara doar pentru cativa lei in plus?
Credeam ca ati trecut in freelancing cu gandul sa obtineti macar un x2 din venitul net dupa taxe pe care il castigati ca si angajat, si daca se regaseste careva aici cum ati reusit sa obtineti asa rate-uri, ati cautat clienti din afara sau sunteti contractori la firmele pe care le stim cu totii de prin Romania care te spameaza cu mesaje pe linkedin ?
Cum ati reusit sa fiti vizibili in fata clientilor, ati facut un blog, ati postat des pe linkedin sau ?
De la ce suma v-ati gandit ca ar fi bine sa treceti in freelancing/contractor 5k,7k,10k?

P.S: Scuze ca sunt prea insistent dar eram curios fiecare ce poveste a avut, poate asa reusesc si eu sa prind niste informatii valoroase pe care sa le pot folosi ca acum pentru mine e vag rau de tot

Lucrez pe cim, dar poate te ajuta acest thread

2 Likes

nu stiu despre ceilalti, dar mie mi se pare ca freelancingul il alegi (cel putin pe termen lung) pentru ca ti se potriveste.
in practica… schimbi un set de probleme cu altul, deci probabil ca alegi calea cu problemele pentru care ai skilluri mai bune.

veniturile… cred ca tin si pe cim si pe pfa de ce negociezi si de ce livrezi.

1 Like

Vezi că am deschis eu un subiect anul trecut cu întrebări/răspunsuri despre freelancing, ating și subiectul „cum găsești clienți”.

Dar pe scurt: fii prezent în online. Dacă îți caut numele, ce găsesc? Te găsesc? (ăsta e unul din motivele principale pentru care testimonialele bișnițarilor mi se par shady: oamenii care dau testimoniale nu există în online).

Păi vezi tu, doar scamatoria cu „renunț la CIM și intru ca PFA/SRL” îți aduce din start un plus de ~40%. Cu niște mici optimizări, echilibristică fiscală poți face să fie net 40% în plus.

Dacă schimbi și angajatorul când faci treaba asta, ai șanse la x2 dintr-un foc. :smiley:

Dar secretul nu stă în a schimba forma de taxare și gata, ești freelancer de succes. Ar trebui să lucrezi un pic și la mentalitate:

  • în primul rând mai mulți clienți. Sigur, poți lucra long term cu ei, dar este esențial să nu ai toate ouăle într-un coș (altfel ești angajat fără beneficii de angajat);
  • în al doilea rând, decizi cum tarifezi: la oră, la zidisponibilitate[1], la proiect, la feature etc;
  • în al treilea rând trebuie să fii prezent în online: blog personal (dev related, evident), github, twitter, stack overflow, forumuri, reddit.

  1. sunt clienți care te plătesc doar să fii disponibil X ore/zi, chiar dacă nu lucrezi efectiv timpul ăla. ↩︎

4 Likes

Wow, multumesc pentru mesaj si informatii, foarte valoroase. Am cateva intrebari:

  1. Cand spui sa ai mai multi clienti (luam cazul meu in care eu primesc oferte pe SRL dar full time deci asta ar insemna sa am 2 clienti full time in acelasi timp nu este putin a overemployed sau te referi sa ai mai multi clienti cu x ore pentru fiecare si sa ii gestioniezi cat, cum si cand lucrezi pentru fiecare in parte?)
  2. Care are fi cel mai bun tarif pe care sa il aplic cel putin la inceput ? Ma gandesc ca la ora daca prind full time un proiect mare pe SRL

Depinde cât de flexibilă îți este etica profesională :sweat_smile::sweat_smile:

Eu tarifez la oră (dar dacă tarifezi la zi - presupun că asta înseamnă full time? - probabil ar trebui să cauți sfaturi la altcineva, nu la mine) și le spun clienților de la început cât de disponibil sunt, câte ore etc.

Ăla care te mulțumește :slight_smile: Sună a truism, dar poate pe mine mă mulțumesc 5€/h sau 300€/h dar tu ori vrei mai mult ori nu ești la nivelul de a cere atât. :person_shrugging:

Un punct de plecare ar fi să iei în considerare salariul tău (brut) și îl împarți la 170 (atâtea ore lucrezi lunar). Apoi vezi cum reacționează clienții la asta:

  • dacă majoritatea negociază, probabil este prea sus;
  • invers, dacă majoritatea acceptă fără comentarii, cel mai probabil este prea jos
1 Like

Am uitat sa mai spun ceva,

Ca si SRL esti liber, esti liber sa ai 10 clienti daca poti jongla cu ei, daca iei 10 proiecte la inceput care sunt pe aceeasi schema, mai lucrezi cu sotia/un prieten poti obtine si 10x 5-10k euro pe luna daca ai noroc si talent, lucrezi pana la 10 seara de la 8 dimineata cu o pauza etc… Asta ar insemna ca din interviu sa gasesti 10 proiecte 99% similare in faza incipienta cu acelasi setup si preferabil sa ai un daily in scris sau doar din cand in cand, iar task-urile sa fie cat mai clare.

Cand fiecare proiect devine mai complex renunti si cauti altele care ar fi pe aceeasi schema. Am avut colegi care au facut asta, au stat exact cat proiectul era in faza incipienta si mai iau 2-3 proiecte noi la fel, fac pur si simplu setup-ul, stiu foarte bine ce trebuie facut si cum se organizeaza un proiect, ce librarii/pattern-uri sa foloseasca…

Esti liber prin prisma faptului ca nu trebuie sa trimiti mail la HR, sa ceri aprobari de fiecare data daca te duci sa lucrezi in alta tara cateva luni. Nu esti obligat sa participi la team buildinguri despre cultura corporatista a firmei daca nu vrei asta. Poti lucra pentru Google (de exemplu) fara sa fii angajat si fara sa ai interviul formal. (daca esti ce le trebuie exact pe un anumit proiect)

Ca sa ai proiecte mari iti trebuie intermediari din cauza ISO27001 si a altor cerinte, precum asigurare de raspundere. Nu o sa lucrezi direct cu firma ta cu corporatii, nu se poate in 99% din cazuri. Dar cu putin talent lucrezi si pentru SpaceX cu un intermediar.

2 Likes

nu e chiar asa.
daca faci un calcul pe an… ai zile de concediu, sarbatori legale, etc.
apoi… depinde de modelul tarifar pe care il practici.
daca facturezi ore productive… trebuie sa iei in calcul un overhead pentru activitatile administrative si de promovare + faptul ca nu 100% din orele de lucru sunt facturabile.
daca facturezi timp total alocat… atunci e mai simplu de tinut evidenta, dar e mai greu de explicat clientului.

oricum, esenta e ca pretul corect e acolo unde se intalneste cererea cu oferta.
daca si tu si clientul acceptati tariful… atunci ala e.

2 Likes

Absolut! Ai de luat în considerare mai mulți factori tocmai de aceea am zis că un punct de plecare.

Spot on! :+1:

2 Likes

daca tot reluam subiectul freelancing,
adaug aici inca un lucru care mie mi se pare important (si nu e mereu considerat suficient):
de multe ori clientul nu cauta un pret mic, ci increderea ca poate primi ce are nevoie.
si nu ma refer numai la abilitati tehnice, ci in special la cele organizatorice.

practic, trebuie sa convingi clientul ca poti livra (ce trebuie si cand trebuie) si abia apoi se pune problema de pret.
iar cand esti freelancer incepator… e o provocare sa faci asta in fata unui client nou.

3 Likes

Recomandarea mea sa nu te gandesti la tine ca la un angajat, ci ca un business owner.

Cativa oameni de la care am invatat o tona: Eric Dietrich, Jonathan Stark si Seth Godin.

3 Likes

Pe scurt:

  • mai multi bani
  • mai putina siguranta, pot renunta la tine de azi pe maine
  • zero concediu de odihna platit
  • zero concediu medical
  • hartogarie si stres mai mari

doar pentru cativa lei in plus?

Din research-ul si experienta mea limitata (5 luni pe SRL) pare ca pe contract B2B (SRL/PFA), “ca sa merite”, consensul ar fi un minim +30%.

MAI DETALIAT, formula arata cam asa:
Salariu BRUT pe CIM (Calculat cu tot cu bonusuri, bonuri, stocuri, al13-lea salariu … si 30 zile de concediu/medical ) +30%. Apoi din faptul ca treci de la taxe de aprox 35% la aprox 15% pe SRL ar trebui sa faci NET un +50% fata de cat ai lua pe CIM. (Vezi calculatorul link-uit … )

Pentru multi merita un +50% net asumarea minusurilor, aici e o chestie personala:

  • riscurl de a fi dati afara oricand, care e mitigat de piata joburilor in IT
  • Pensie la minimul pe economie peste 30-40 ani.

DAR ai si niste “oportunitati” in plus la munca B2B:

  • Poti avea mai multi clienti, poti sa iti faci orele de lucru cum vrei tu, etc.
  • Beneficiile unui SRL la care taxele scad cu atat faci mai multi bani: (Vezi calculatorul ): la 5000 eur/luna incasati platesti un 15%. La 15k eur/luna platesti un 12%. La 20k eur/luna platesti 10,5% …
  • Oricum mai scazi din taxe avand cheltuieli si ca IT-ist. Daca facturezi cu TVA poti sa-ti iei mobila in “home office”, si telefon si laptop, monitoare, casti, software pe firma cu o reducere aproximativa de 30%(19% tva si nu mai platesti aia 8% etc…) din cat ai lua pe pers fizica => Laptop/pc de 20k RON si ultimul Iphone e mult mai justificabil daca-l iei pe firma :slight_smile:
  • Poti sa incepi un al 2-lea business pe care sa-ti treci cheltuielile, cum ar fi sa importi chestii din China si sa vinzi la noi la 4-10x pretul sau sa faci ceva gen mobila …

Uite aici un calculator orientativ: Calculator taxe dar mai ia in considerare si niste cheltuilei precum - 3-500 lei pentru un Contabil bun pe SRL si 300-1200euro/an asigurare CYBERSECURITY la care te obliga unii clienti, comisioane bancare si pierdere la exchange rate si/sau devalorizare daca esti platit in euro/dolari.

Eu, personal sunt in Automotive unde suntem mai prost platiti dar am sarit de la un 15k net pe CIM (cu tot cu al 13-lea salariu si bonuri…) la o medie de 25k RON NET lunar B2B. Dar cum zic si altii, poti sa sari la un 2X Net fata de cat faci pe CIM. Cauta clienti in Vest.

Rationamentul meu a fost ca Nu cred ca o sa vad vreo Pensie vreodata pentru ca o sa intre in colaps sistemul si prefer sa pun banii in stocuri, ciorap etc… De asemenea ma descurc destul de ok la interviuri si mutatul joburilor nu ma ingrozeste. Sunt destul de disciplinat cu cheltuielile si toata birocratia asociata cu o firma. ( Nu te speria, dupa primele luni de zile e cam o ora de munca pe luna )

Cat despre clienti esti pe drumul bun cu prezenta online. Scopul e sa iti creezi o retea de recruiteri/clienti care sa genereze joburi pe viitor. Eu ti-as zice si sa aplici si tu la joburi interesante intreband daca te vor Full Remote si B2B. In industria mea nu prea vor consultanti directi ci sa lucreze doar cu companii mari de Outsourcing (Care iau o muscatura din placinta) dar e mai usor sa aplici direct la ei si apoi iti cauta ei de lucru si pot face cheltuiala cu ei sa merite. ( Eu asa lucrez si am obtinut rata orara cu 10% mai mare prin intermediar decat mi s-a oferit direct mie :expressionless: )

“Mentorul” pe care il platesti se numeste Contabil. Nu trebuie sa dai altcuiva bani. Asta e o chestie pe care o invatam “on the job”, ne lovim de o chestie, postam pe aici …

RANT: Eu acum ca-s si angajat la SRL meu pe minimul pe economie am citit in multe locuri ca NU trebuie condica semnata in fiecare zi ca si angajat … Dar contabilul mi-a zis clar ca ai de la ITM de pe aici is tampiti si nu merita sa ma risc sa ma cert cu ei in caz de control asa ca o sa printez 3 foi si semnez in 20 locuri in fiecare luna …

3 Likes

E plin Linkedinul de “Low-Ballers” care incearca sa te fraiereasca si sa incaseze ei dublu pe tine.
Din pacate trebuie sa persisti pana prinzi oferte cu adevarat bune.

1 Like

Asta nu e chiar așa. In funcție de oraș, specializare și experiența salariul net poate fi peste 20k. Era pe aici acum câteva săptămâni o oferta in care Java senior/team lead primea 18-20k net plus bonus anual de 15-20%, adică in total putea ajunge la 24k. Și nu cred ca e singura oferta de genul asta.

In plus sunt firme care oferă in plus și acțiuni (UIPath, de exemplu). Iar impozitul la acțiuni este mic, 10%, și e posibil sa mai scadă.

Probabil s-a mai discutat și de restul diferențelor (concedii, alte zile libere, medicale). Aș mai adauga că acum mi se pare și mai riscant, dacă sunt probleme se renunța in general mai întâi la contractori. Ca angajat e posibil sa mai primesti ceva salarii compensatorii.

Evident, faci cum crezi ca e mai bine pentru tine. Nu exista soluție perfectă pentru toată lumea.