Un nou inceput in cariera

Salut !

Am descoperit acest forum recent. Dupa 9 ani de cariera in domeniul medical mi-am dat seama ca ca nu asta e ceea ce mi-as dori sa fac in viata si am revenit mental in momentul in care am terminat cu bacalaureatul si am dat 2 admiteri: medicina generala si informatica. Am fost admis la ambele facultati dar dintr-un oarecare impuls am ales medicina. Nu caut sa creez o drama sau sa-mi astern aici povestea vietii mele dar sunt in punctul in care vreau sa ma orientez catre domeniul IT. Momentan traiesc in Germania si nu planuiesc sa revin in tara. Cu ce ma sfatuiti sa incep ? Gasesc o gramada de cursuri pe internet si nu stiu cu ce ar trebui sa incep !

1 Like

Multumesc pentru raspuns !

Nu am spus in industria IT-ului totul este usor de obtinut. Principala problema e ca nu stiu de unde sa incep. Am uitat cam toata matematica si fizica facuta in liceu ( eram destul de competent ). Nu stiu daca ar trebui sa incep o facultate sau sa invat de pe internet. Mi-ar placea sa intru in paine ca sa stiu ce sa aleg dupa. Legat de medicina lucrurile nu stau deloc cum spui tu : job-urile in tara sunt foarte limitate si nu pot fi accesate de oricine, nu sunt usor de obtinut si nu cred ca te angajeaza nimeni la 60 de ani.

Sfatul meu e sa faci o facultate. Ai la dispozitie informatie structurata, esti ‘obligat’ sa asimilezi informatia, nu poti sa sari peste pasi asa cum ai face-o daca ai invata de unul singur.

Niste oameni care se pricep (si nu unul, e vorba de un colectiv intreg care se uita si la ce selecteaza altii prin alte locuri) au selectat si structurat informatia pentru tine. Tu dintr-o pozitie de ignoranta nu ai cum sa faci selectia corecta. Nu uita, un procent urias din ce gasesti pe internet e gunoi.

Daca ai ceva economii, cauta un internship. In timpul liber joaca-te, vezi ce-ti place, ce nu.

Toti doctorii la care am fost erau batrani, In IT pe la 45 apare ageismul, sunt multe motive, dar impresia generala e ca nu mai tii pasul cu tehnologia, ceea ce e valid, nu poti sa mai tii pasul cu schimbarea, si nici nu se merita, daca as avea un venit pasiv, chiar mult mai mic, m-as retrage, viata e prea scruta sa rupi tastatura toata ziua si sa vii acasa sa trebuiasca sa mai inveti vr-o 2 ore.

Mi-e mi se pare amuzat, eu mereu am regretat ca nu am ales medicina, multe din articolele ca e nevoie de oamenii in IT e vrajeala, de companii ca sa scada salariile, de exemplu la mine au avut un post pt ca a plecat cineva, si au fost o gramada de CV-uri, desigur incearca, dar nu as zice sa faci o mare investitie de timp.

2 Likes

Cred ca primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa iti dai seama in ce directie din IT vrei sa ajungi (programare,devOps, QA, …).
Apoi sapi mai adanc. Sa zicem ca alegi programarea. Vrei web, mobile, desktop, games, …
Dupa ce ai ales incepi si invata de unu singur si ia si o certificare, fa proiecte ca sa capeti xp.
E.g: networking (Cisco/MikroTik/…)

Asa as face eu.

Ia-ți cursuri de pe udemy, urmărește ce posturi se caută pe piață să nu pierzi vremea învățând chestii inutile.

După 2 sătămâni de învățat și practicat vei putea aplica la joburi de juniori.

1 Like

Cum decide cineva din pozitia de necunoastere, care-s chestiile inutile?

Si chiar daca ajungi sa stii ceva, cam greu cu globul ala de cristal care ghiceste viitorul.

1 Like

Cursuri cu rating mare, dacă ești pesimist nu te apuci de nimic și se apucă altul. Mă refer la chestii inutile pentru tine. Te informezi: cât de utile sunt pentru pathul pe care vrei să-l iei.

Ar fi bine sa fie atat de simplu. Invatam din gradinita doar chestiile utile, in clasa a IIa stapaneam mecanica cuantica.

1 Like

Cred ca e dificil dar nu imposibil, trebuie sa fie insa o chemare, o pasiune, si nu un moft din cauza ca ai dat de greu in medicina, pentru ca in IT va fi si mai greu.
In IT vei invata continuu pana la pensie, vei socializa mai putin, vei avea competitie grea cand esti la o varsta inaintata. Pe de alta parte nu moare pacientul, nu ai sefi incompetenti, poti spera la un salariu decent si poti lucra de acasa. Bine, asta cu lucratul de acasa e si dezavantaj daca nu dramuiesti bine timpul personal.

Revenind la esenta intrebarii, trebuie sa incepi cu ce ti-ar place, cum s-a mai zis mai sus: front-end, backend sau devop. Poti incerca si cu securitatea , un domeniu tot timpul “fierbinte”.

E puțin cam optimistă afirmația asta… :slight_smile: Mai mult, mi se pare faci și o confuzie între „intern” și „junior”.

2 Likes

Depinde. Daca tot a facut si medicina, poate n-ar strica sa foloseasca si informatiile acumulate acolo.
Cunostintele pe domeniu sunt importante. Poate sa ajunga sa lucreze pe implementare soft pentru dispozitive medicale, caz in care poate sa moara pacientul.

1 Like

2 săptămâni = 336 h, la asta mă refeream, că fiecare învață în ritmul lui.

Există o nișă foarte făină pentru medicină + IT: Realitatea virtuală și realitatea augmentata

În VR sunt domenii precum tratarea stresului post traumatic, tratarea paliativa a cancerului în fază terminală, reducerea stresului la examinare/tratament, training si simulatoare pentru studenti la medicina, chirurgie de la distanță (nișă 5G).

După VR-ul are nevoie de periferice, aici intervine biofeedback-ul, implanturile neuronale (Neuralink), electrostimularea, feedback-ul haptic.

E un avantaj major să ai un background în medicină.

2 Likes

Poti sa incerci Bioinformatica unde cunostintele de biologie si programare se imbina. Am facut prin anul 4 la facultate.

Luna de lucru are cam 160h

1 Like

Vina QA-ului :stuck_out_tongue:

eu mă refeream fix la timpul investit strict în învățat și practicat. Are rost să spui 6 luni - 1 an cum fac alții dacă nu specifici câte ore pe zi?

Eu am lucrat pe aparatura medicala, de exemplu pe 3D Computer Vision.

Chiar si pe blog am ceva elementar legat de alta tema cu conexiune si in aparatura medicala: Nuclear Magnetic Resonance and Fourier Transform | Computational Physics (go.ro)

Domeniul e foarte larg.

1 Like