Venit pasiv - idei si pareri

Salut,

Pentru ca imi doresc sa construiesc mai multi stalpi financiari voiam sa va intreb pe voi ce faceti pentru un venit pasiv. Eu ma gandesc ca tanar si plin de energie pentru munca esti o perioada de timp, mai apoi incep durerile si uzura sa apara.

Pana acum am luat decizia de a investii la BVB (mai exact SNP) strict pt dividende si ma gandesc sa fac cursuri online pe Udemy(aici ma omoara faptul ca primesc doar 25% din pretului cursului…dar am zis sa incerc cu 1-2 cursuri si sa vad ce iese)

Va astept cu drag sa scrieti ideile voastre!

2 Likes

O idee de a mea e să fac un produs propriu pe care să il folosesc personal, iar pentru alții să il fac cu plată.

1 Like

Nu exista venit pasiv. Pare pasiv, dar nu e.

3 Likes

Venitul din actiuni platitoare de dividende nu e pasiv?

având în vedere că tre să bagi bani în acțiuni, nu prea :sweat_smile:

Veniturile din dividende nu prea merita din cate am citit, primesti 4-5% si pe alea platesti taxe (1% daca ai actiunile de minim un an in Romania). Practic poti iesi mai prost ca la banca unde primesti 7-8%.

Ai crede ca e pasiv, dar e pasiv doar pana cand nu incep sa scada actiunile tale pe BVB dintr-un motiv real si nu o sa isi mai revina prea rapid in viitor. Te mai poate lovi si schimbul valutar, leul se poate deprecia.

Nici youtube, nici cursurile nu sunt venituri pasive la orice nisa. Daca ai scrie carti, ai problema ca 80% din subiecte in tehnologie devin expirate pana cand ajungi sa publici cartea. Ar trebui sa scrii despre ceva complex, dar atunci foarte putini ti-ar cumpara cartea. Am vazut nise precum romane erotice pentru femei care da, sunt pasive, dar probabil nu e ceva pentru noi.

Un venit oarecum pasiv e sa cumperi masini de epoca si sa le pui intr-un garaj sigur. Masinile de epoca isi maresc valoarea si tu trebuie doar sa intretii garajul/asigurarea…

Poti cumpara masini electrice, obtii licenta de taxi si le inchiriezi la taxi/bolt/uber in orase mari. Nu e pasiv, e o afacere. Daca le iei pe firma poti deconta TVA/impozit pe profit.

2 Likes

Venitul pasiv se refera la un venit care provine dintr-o activitate care ocupa un timp sau un efort minim.
Nu vad cum ai putea genera un venit pasiv fara o investitie initiala.

Din ce vad prin jurul meu, lumea tinde sa confunde “veniturile pasive” cu “veniturile suplimentare”.
Primul lucru cand te gandesti ca iti doresti sa obtii venituri pasive e sa iti incepi o afacere personala sau un produs propriu care sa genereze incasari in timp. Asta mi se pare un venit suplimentar, nu unul pasiv pentru ca nu vad cum ai putea sa creezi si sa gestionezi asa ceva fara un efort constant.
Al doilea gand care iti vine in minte e investitia in tot felul. Tipul acesta de investitii imi suna mai mult a “venit pasiv” deoarece nu implica prea multe eforturi suplimentare sau timp investit, dar implica riscuri majore si nu sunt sigur daca iti doresti asta sau nu.

Cam toti influencerii de pe internetul romanesc care promovau intr-una ideea de “venit pasiv” au sfarsit chiar si fara banii pe care ii aveau initial.

4 Likes

nu am spus nimic de venit pasiv

Ideea ar fi sa cumperi un ETF de dividend aristocrats. Asa ai diversificare si expunere la piata americana/globala, nu BVB, iar pe termen lung ar trebui sa fii cat de cat protejat de deprecieri ale actiunilor. Taxele pe dividende sunt inca mici in Romania, sunt tari in care sunt taxate si cu 30%

Daca vrei un return mai mare trebuie sa isi asumi un risc mai mare (de exemplu junk bonds).

La banca ai acum dobanzi mari doar pentru ca sunt dobanzile de referinta mari, cand o sa le scada iar bancile centrale, o sa duca iar inspre 0 si la banci.

1 Like

E corect termenul de venit pasiv.

Normal ca nu e nimic 100% pasiv, dar nu asta e ideea.

Pasivitatea tine de faptul ca efortul depus de tine poate genera venit fara implicare activa directa.

Cand muncesti pentru client sau la job, esti 100% activ, dai la schimb timpul pentru bani. Te-ai oprit in secunda urmatoare, s-a oprit si salariul instant.

Venitul pasiv inseamna ca acesta sa vina chiar si cand dormi si de cele mai multe ori implica vanzarea de produse, investitii care genereaza dividende. Venit pasiv e cand cumperi o masina si o pui la produs pe taxi/uber.

Da, evident ca tot ajungi sa te implici si sa depui efort, ca altfel incepi sa argumentezi legile Newton.
E vorba de cum se genereaza venitul, nu ca sa nu depui efort.

Un venit pasiv poate sa fie principal sau suplimentar, nu mai comparati mere cu pere.

In aria noastra de IT, venit pasiv va fi tot timpul:

  • investitii la bursa
  • vanzarea de produse digitale (si aici e o arie mare care ar putea fi dezbatuta pe forum, cati aveti proiecte separate care au castiguri, cati vindeti, cate proiecte etc.)
3 Likes

chirii, garsiniere, apartamente, spatii comerciale

Alo, Marx, Lenin, Engels, veniți de vedeți ce se spune aici. :slight_smile:

Angajeaza-te in MAI si iesi la pensie la 45. Pensia speciala e singurul venit pasiv profitabil. :slight_smile:

4 Likes

Nu trebuie sa te angajezi la MAI, te duci la PSD/PNL, platesti contributia, stai 4 ani ca parlamentar pasiv.

1 Like

asa e, este vorba despre exploatare, despre exploatarea capitalui, adica

Esti pe un forum de programatori, nu de investitii, asadar as lua with a grain of salt unele din sfaturi.

Venit garantat pasiv exista, daca ajungi la sume destul de mari (e.g. 1 milion €). De fapt, venit pasiv poti genera si acum cu 1000 lei, doar ca nu va fi destul incat sa faca o diferenta, poate vorbim de 3 lei pe luna. Dar daca pui suma aia * 3000, ajungi la un venit pasiv din care te poti sustine.

Prin pasiv ma refer la un minim de efort (e.g. o ora pe luna) si prin garantat ma refer daca nu avem un razboi nuclear, caz in care, all bets are off.

Daca creezi ceva pe udemy sau un produs, poate fi pasiv o vreme, dar probabil nu va fi pasiv pe 30-50 ani.

Legat de actiuni, cred ca pot fi parte din solutie, dar sunt curios de ce te-ai limita la BVB (in care daca cumva esti sau ai fost pe CIM, deja investesti prin pilonul II), si de ce te-ai limita la o companie?

Daca m-as gandi la un venit pasiv cat mai sigur, m-as gandi la o diversificare intre surse de venit, iar la capitolul actiuni, nu vad de ce cineva ar avea investiti mai mult de 10% in Romania (eu personal am 0, cu exceptia la ce se investeste din pilonul II)

2 Likes

Sau candidezi la primărie, undeva la țară.
Dacă stii principiile SEO, câștigi alegerile detașat.
Odată primar, delegi aproape tot la viceprimar.
Tu îți vezi de programare și peste 4 ani ai asigurată pensie babană.

Ce principii SEO :sweat_smile:.
La tara trebuie să faci ceva festival cu multă mâncare și pălincă, bere, nu au ăia internet.
Te pui bine cu preoții.

are dreptate…cei mai multi SEO-isti sunt acum primari

2 Likes

Venit pasiv: dividende din actiuni, bonds, dobanzi. Astea sunt variabile in timp, de ex. dobanda in zona euro era 0% anul trecut, acum creste timid la 1-2%.
Un curs Udemy (dar si ala trebuie refreshed din cand in cand), o carte publicata - iar, venit pasiv.
O proprietate inchiriata o vad mai mult venit activ, in caz ca nu ai vreo agentie care sa o administreze, proprietatea aia o sa manance o gramada de timp.