Viitorul e fara semne de punctuatie?

Din cand in cand citesc cate un mesaj aici, pe forum, care ma “zgarie la ochi” sau “ma lasa fara aer” din cauza ca fie nu are virgule, fie nu are semne de punctuatie. Asa cum e aici, de exemplu. Fiind un forum de developeri ma astept la un nivel peste medie de cunoastere a limbii scrise. Incep sa cred ca sunt primele semne ca limba se va schimba din cauza internetului si a telefoanelor mobile.

PS. Nimeni nu scrie corect tot timpul, nici nu avem o limba usoara, dar pauze intre cuvinte si propozitii facem cand vorbim.

3 Likes

tl;dr
nu mai scrieti block of text!

e plin de analfabeti functionali.

ps: nu-i o problema noua si nu-i din cauza internetului. oamenii era anaflabeti si inainte de aparitia telefoanelor mobile.
ps2: nu-i problema doar la romani.
ps3: ma deranjeaza mai tare romgleza decat un text agramat.

1 Like

offtopic: poate dezvolta in python :slight_smile:
ontopic: pe mine ma deranjeaza structura.
daca e organizat si formatat ok… nu-mi trebuie semne de puctuatie (desi le prefer), dar cand e un bloc de text de zici ca a rasturnat cineva cutia cu lego… nu ma apuc de el.
oarecum tot ca la python: fara semne, dar cu spatiere :slight_smile:

1 Like

Depinde de context - dacă-s la o tastatură întreagă (sau măcar 60%) prefer să scriu cu diacritice și cu î din i :wink: Dar dacă-s la un telefon sau tabletă, atunci mai sar peste diacritice… Hai că nu mai e așa de greu să scriem cu diacritice, chiar din contra. Spor

Am văzut că situația e și mai gravă în afara developerilor. Cratime puse total aiurea.

Pe scurt, e mai grav decât crezi.

Sunt vinovat - nu folosesc diacritice, le consider pierdere de vreme personal (@iamntz plz nu ma bana). Sensul se subintelege din context, creierul uman poate sa parseze chestii si mai dificile fara efort - cu ltere lpsa spre exmplu. :grin:

Dar ce ma mai amuza pe Fb sunt cuvintele in engleza scrise cumva fonetic. Eg: “waw” in loc de “wow”.

Eu am renunțat fiindcă o bună parte din forumuri nu afișau corect literele cu diacritice. Știu că în 2011 aveam și eu probleme la site-urile personale. In MySQL erau scrise corect, pe site apăreau greșit.

Cu sau fara diacritice, se intelege destul de bine un text. Dar sa nu se foloseasca virgule si puncte, cand sunt taste pentru ele in orice limba, asta nu inteleg. Chinezii tasteaza o combinatie de 2-3 taste sa iasa caracterul corect iar unii de-ai nostri economisesc timp sarind peste virgule.

folositi English for programmers pt diacritice

2 Likes

Funny thing, autocorrect în română funcționează și este nevoie de efort să nu folosești diacritice pe mobil. (nu știu cum e pe tabletă)


Păi man, asta se întâmpla acum 10 ani, când XP încă avea tracțiune și folosea simboluri greșite pentru unele diacritice.

TL;DR: de aici până acum vreo 20 ani, ș & ț erau reprezentate - incorect - cu sedilă, nu cu virgulă. De la Vista s-au pus în Windows diacriticele corecte, dar a durat ceva până s-a migrat.


Așa cum spune și @Cosmin_Popescu , romaninan for programmers este the way. AltGR (i.e. alt din dreapta) + a, s, t, i pentru diacritice.


Diacriticele - la fel ca și cartimele sau semnele de punctuație - reduc efortul cognitiv necesar pentru a înțelege un text.

Așa cum pe tine nu doar că nu te deranjează să vezi un text fără diacritice, dar îl și înțelegi fără probleme, unii oameni - pe care noi, superiori, îi numimi agramați, inculți sau chiar analfabeți - au evoluat și pot înțelege textul fără semne de punctuație.

Noi rămânem neanderthalienii care nu s-au putut adapta :troll:

incurandvorintelegetextefaraspatii!!!

3 Likes