WordPress Vs FrameWorks

In urmatoarea perioada (cateva luni-3) voi lucra exclusiv cu wordpress.
Asa ca se pun urmatoarele intrebari :

  1. Ce trebuie sa stie un Junior pe parte de Wordpress, sa faca un template de la 0 , sa faca un plugin or what?

Sa fac un template de la 0 pot spune ca nu is tocmai strain desi sunt constient ca am multe de invatat.
Pe partea de a face un plugin sutn de parere ca e ceva mai complex, mai greu si necesita mai multe cunostiinte de backend(Javascript, Php).

  1. Daca incep pe wordpress insemna ca automat voi fi blocat pe acest cms o perioada gen 3-6 luni?
    Intreb asta pentru ca personal ma atrage efectiv si invat sa lucrez cu framework urile de php la un momendat(insa probabil va fi mai mult gen lectura suplimentara).

  2. Cum este piata in momentul de fata cu Wordpress vs Php Framework?
    Se angajajeaza oameni care stiu doar wordpress, ma refer la nivelul “Productiv”. Cati dintre voi sunteti oarecum mixsti sau a-ti fost la un momendat astfel incat :
    sa fiti nevoiti sa lucrati si cu wordpress si cu un framework de php?

1 Like

Javascript este backend doar daca este vorba de Node. In caz contrar, tine de front-end. Doar ca si de front-end design, nu doar de front-end development. (Si Wordpress nu foloseste Node, din cate stiu eu.)
 

  1. Cel mai probabil, da, insa poti invata in acelasi timp si Wordpress si un framework, desi nu as sugera asta. Deasemenea, arunca un ochi aici, aici si aici, din moment ce s-ar putea sa iti raspunda la cateva intrebari pe care nici nu ti le-ai pus, inca, dar este probabil sa ti-le pui, in viitor. Daca citesti despre ele acum, salvezi timp, pe termen lung si iti imbunatatesti mindset-ul. Deasemenea, te-ar mai putea interesa urmatoarele discutiile aceasta si aceasta

WordPress este oarecum un framework. A folosi un framework peste el mi se pare un pic… ciudat, ca să nu spun altfel.

În acest moment piața cere WordPress și, cel mai probabil, așa va fi pentru cel puțin unul-doi ani de acum înainte, având în vedere că nu există nici un fel CMS ce ar putea fi considerat concurență :slight_smile:

WordPress este un monolit. Chiar nu ai nevoie de un al doilea în site…

Lectură suplimentară: http://www.wpdailythemes.com/blog/what-is-a-wordpress-framework

In ultima perioada asa din senin firma a luat un numar destul de mare de proiecte pe WordPress, asa ca urmatoare luni voi lucra exclusiv pe asta.

Wordpress-ul nu este usor de detronat din cauza usurintei in folosire de catre cei non-tehnici (writeri, marketeri, etc), din cauza pleiadei de plugin-uri si teme disponibile, precum si datorita faptului ca este nr 1. de mult timp si lumea e obisnuita cu el, e greu sa-ti recomande cineva (sau sa recomand eu cuiva) un alt CMS de care nu a auzit nimeni cand ‘everybody knows wordpress’.

Trec peste plangerile obisnuite de genul : codul e scris cu picioarele (nu prea te afecteaza pe tine modul in care e scris core-ul Wordpress), nu este foarte sigur (daca se instaleaza n pluginuri si mai ales se uita sa se mai faca si updateuri, e normal sa se mai intample si chestii rele), developerii adevarati nu lucreaza cu Wordpress, ei fac aplicatii adevarate in react sub node.js si mongodb (nu e mare lucru de comentat aici), puterea Wordpress-ului sta in modul usor in care poti extinde sistemul standard pentru a obtine ce ai nevoie.

Ca o paranteza, in versiunea 1 a aplicatiei X pe care o dezoltam am optat pentru un framework (era o varianta custom de Kohana) dar apoi ne-am dat seama ca ne lua foarte mult sa extindem frameworkul existent pentru a adauga functii standard (pagini, comentarii, chestii pe care nu am nici o placere sa le scriu, reinventand roata) asa ca in versiunea 2 am optat pentru un backend Wordpress, peste care am scris vreo 8 pluginuri care imi servesc functiile de care am avut nevoie (oAuth, REST API, etc). Problema se punea asa: petrec 2 luni in care scriu cod care sa imi dea acces la niste chestii standard, sau folosesc o solutie deja existenta si ma concentrez pe aplicatia propriu zisa.

Daca esti in perioada de invatare, ucenicia pe Wordpress poate fi destul de utila, inveti destule lucruri legate atat de programare cat si de securitate, etc. Si DA, o DA se angajeaza oameni care sa stie doar wordpress. Cel putin in Romania, sa tot fie cam 70% din developerii care lucreaza in companii/firme mai mici? O estimare a mea, bineinteles.

2 Likes

Intrebarea pe care vreau sa o pun este de ce ti-ar lua doua luni sa scrii acel cod?

Deasemenea, in cazul tau presupun ca erai familiar cu Wordpress.

Eu consider Wordpress ca fiind un framework care in varianta default este un CMS.

2 Likes

Pana nu te lovesti de o situatie ti se pare ca cineva exagereaza, ca ceva nu e ok in toata povestea, insa cand esti senior trebuie sa privesti din asamblu si sa te gandesti ca clientul doar cere, nu il intereseaza ca nu se poate.

Asa ca uneori faci ceva prea complex, uneori sunt blocaje si tot asa sunt n motive sa durere un proiect mult, insa asta se raporteaza la cat de bun esti si cat experienta ai.

Nu era vorba doar de pagini/comentarii, erau mult mai multe functionalitati implicate, dar toate erau de nivel basic. Era vorba doar de a scrie foarte mult cod redundant. Iar doua luni e un ‘rough estimate’, problema care s-a pus a fost de genul : cu cat ne va intarzia daca scriem codul asta si ce alte variante avem. O alta problema era reprezentata de faptul ca echipa era foarte mica, un web developer, un ui developer si un pr.

Da, corect.

3 Likes

Wordpress poate fi dus la un nivel destul de complex foarte usor, dar s-ar putea sa nu vrei sa folosesti ceva la care mai are acces toata planeta daca lucrezi la un proiect privat. (sa ne gandim putin la Panama Papers)
In general n-ar fi o problema, dar cred ca putem numara pe degetele de pe o mana programatorii din Romania care isi seteaza un sistem intern de pentesting automatizat pe baza unor baze de date premium a exploit-urilor care sa ii notifice daca ceva ce au realizat candva are nevoie urgent de upgrade. Eventual mai sunt si unii care au prieteni de pe forumurile de hacking si mai platesc o bere daca cineva le trimite inapoi parola de la mysql.

Sa nu mai zic nimic de faptul ca wordpress/php = cpanel in majoritatea cazurilor si e vai de capul ei toata platforma cand vine vorba de securitate. In general inca n-am vazut firme care lucreaza cu wordpress sa foloseasca un environment la fel de solid ca si cei care programeaza in Java/.NET/Node/RoR/Python. Lucrurile s-ar putea sa se schimbe totusi.

Sugestia mea ar fi SA NU TE AXEZI pe Wordpress, salariile sunt foarte mici si intrii in competitie directa cu indienii si rusii (care ne bat de ne suna apa in cap in majoritatea cazurilor). In general munca ta va fi de copy paste 90% din cazuri si pus logo/niste culori.

2 Likes