Ce anume ati schimba/imbunatati in IT-ul romanesc?

Am sa va rog sa facem un exercitiu de imaginatie bazat pe aspecte reale legate de IT-ul din Romania. Si aici nu ma refer numai la programatori web/app/desktop ci si la db admins, analisti, practic tot ceea ce cuprinde ramura asta.

Ce anume ati legifera, unde ati aduce schimbari majore sau ce ati elimina din sistemul actual? Uite, ca si exemple puteti include aspecte ce tin de programa scolara, modul de administrare a datelor cu caracter personal, sistemul medical, public, etc.

P.S. M-ar bucura sa vad exemple care sa nu avantajeze numai IT-istii ci si oamenii care sunt non-tehnici astfel incat cu totii sa avem de castigat.

5 Likes

As face o imbunatatire in zona de project manageri si business analysts - de multe ori lipseste cunoasterea unor concepte fundamentale, legate de tehnologia folosita pe proiect.

Dau un exemplu in domeniul mobile apps - de multe ori am primit specs similare pentru iOS si Android, cei care au facut documentatia necunoscand diferentele intre platforme sau limitarile specifice. Sau specs foarte apropiate de aplicatii web sau desktop.

Legat de sistem, mi-ar placea sa vad mai multe companii care dezvolta produse proprii. Cred ca asta ar merita un topic separat :yum:

6 Likes

E dureros pentru programatorul care stă toată ziua cu ochii în cod să vadă un analist cum se plimbă de la o pauză la altă și cu toate aceastea analistul câștigă mai mulți bani. S-ar putea sa fie un bias personal dar am întâlnit analiști care habar nu au ce fac dar primesc o căruță de bani.

9 Likes

Mai multi bani decat programatorul … n-am intalnit. Sa nu stie pe ce lume este … frecvent.

2 Likes

Problema majora peste tot e cu angajarea, interviurile si proiectele destul de prost platite. In 2 ani nu am gasit o firma romaneasca in Cluj care sa lucreze de la A-Z pe un stack functional (gen React/Elm/Elixir/Scala), ceea ce imi sugereaza ca foarte putini fac programare dupa calitate ci nu dupa cantitate.

Imbunatatirea riguroasa necesita un efort considerabil, asa ca nimeni nu il face si nu il va face, cu foarte mici exceptii.

Am intrebat mai multi oameni in Cluj, aproape mai nimeni n-are asigurare dentara, restul asigurarilor private sunt degeaba oricum, cel putin cei de la Regina Maria stim toti ca sunt hoti. (adica ai 10% reducere daca iti trebuie o operatie sau un RMN si un consult in care te pipaie inclus) Daca chiar ai o urgenta pe la noi scrie-ti testamentul. Sunt si firme mai de lux, unde nu ai asigurare privata ci te duci direct cu factura sa iti deconteze orice iti faci.

In rest imi mentin argumentul ca Agile distruge tot ce poate fi bun, la noi avem noroc cu scrum masteri, project manageri care stiu ce fac, dar ma indoiesc ca e asa peste tot.

Daca vrei sa lucrezi cu hardware atunci esti la caramul postei romane si firmelor de curierat, firmele de curierat care iti aduc direct lucrurile costa o avere, daca trebuie sa lucrezi cu chestii care vin prin posta romana muta-ti firma din Romania. Birocratia creste, coruptia e peste tot, sub un an sa nu te astepti sa ai un proces care sa iasa din fond daca ai un litigiu, sub 2 ani sa nu te astepti sa poti rezolva ceva prin instantele romanesti.

5 Likes

Ca paranteza, asigurarea dentara mereu e tricky pentru ca se poate intampla mai des. Dau exemple Revolut si Groupama care limiteaza la 300 de euro suma asigurata.

Daca ne uitam peste ocean, firmele se intrec in a dezvolta workspace-uri cat mai primitoare pentru angajati. La ce “criza” de programatori e in RO, ma mir ca nu se vede nimic in directia asta.

Interesant argumentul cu Agile, ce-i drept pentru unii a devenit o scuza sa spuna ca lucreaza Agile - adica fara planning, specs si tot ce trebuie.

1 Like

Păi nu înțeleg, ori agile e bau bau ori nu? Pentru că până acum mi-ai lăsat impresia că ai dat doar de implementări proaste.

Și ai impresia că e o chestie românească, dar am văzut o firmă din US la care daily standup dura 60-90 minute. Zilnic. Echipă de șapte-opt oameni. Beat that.

1 Like

300 de euro pe an pentru dental este mai mult decat suficient daca mergi anual sau bianual la dentist. Daca mergi odata la 10 cand deja ai nevoie de 3 implanturi si 5 extractii clar nu iti ajung.

1 Like

As vrea mai mult interes (atat al programatorilor cat si angajatorilor) pentru dezvoltarea profisionala a programatorului.

3 Likes

Agile este cancerul programarii, reduce o companie de software la un sweatshop si daca mai adaugi si lower si middle management romanesc cu tineri proactivi dinamici si orientati spre succes care vor sa se afirme pe spinarea altora intr-o corporatie ajungi la conditii de munca proaste si o cultura total gresita a organizatiei.

Mai e o treaba in neregula, desi sunt tanar si imi plac femeile frumoase am impresia ca multe domnisoare si doamne din domeniul recrutarii/hr ar trebui sa se imbrace mai decent, am fost la cateva interviuri la care am crezut ca am nimerit intr-un bordel. Zero profesionalism, zero respect, e ca si cand as merge eu in boxeri la interviu. Mi-a zis o tipa care se ocupa cu HR-ul la o cafea ca astia din IT sunt mai autisti si mai dificili desi stia cu ce ma ocup, iar peste 1 luna m-a sunat sa ma duc la interviu, serios :grin:.

2 Likes

Eu am observat o posibila problema in zona de recrutare. In ultimele 3 luni m-am dus la mai multe interviuri. La o parte din ele am primit un feedback, iar la altele nu am primit nici un feedbak.
Chiar daca am dat “cu mucii in fasole” la interviu, apreciam un feedback. Oricat de mic.

Consider ca a nu trimite feedback unui candidat este o lipsa de profesionalism din partea celui care recruteaza.

Aici am discutat despre programarea in invatamantul romanesc preuniversitar. Asteapta-te la posibil spam si politica :slight_smile:
O parte din raspunsuri pot fi interesante.


Chestia cu recrutarea este valabila si in alte domenii

5 Likes

Exceptand datul cu mucii in fasole, feedback-urile care macar veneau erau negative sau nesatisfacatoare dpdv financiar?

Da pt. ca in HR-ul corporatist sau IMM-ist romanesc nu poti vorbi de profesionalism din moment ce 1 gagica se ocupa si de instruiri, prezentari + tone de CV-uri. Prea putine firme pun accent pe dezvoltarea HR-ului. De exemplu, am patit ca dupa o multime de CV-uri depuse sa ma sune unele firme dupa 3-4 luni. Ceea ce mi se pare cam mult. Intr-adevar am si luat interviurile, dar totusi, sa astepti atata pe stomacul gol e mult. Si de atunci m-am lamurit ca orice ai vrea sa faci in tara, fara vechiul si traditionalul instrument PCR nu reusesti sa faci mai nimic. Chiar si daca esti meserias. Trebuie sa ai macar o cunostinta, o pila, ceva ca sa fii bagat in seama.

1 Like

Ai fi surprins dar asta e chiar un comportament profesionist din partea celor de la HR.
Sā elaborez. In SUA, Europa de Vest etc e tricky sa oferi acest feedback unui candidat, pentru ca exista posibilitatea sa fi dat in judecata pentru diverse forme de discriminare etc., chiar daca aceasta nu a avut loc [1] Asa ca raspunsul standard din parea companiilor a ajuns “you were not a good fit at this time”, evitand sa spuna ceva specific care poate fi folosit mai apoi de cineva suparat ca n-a primit o oferta. E un caz de tragedy of the commons.

Asadar informatia maxima pe care o poti obtine de la companii e “yes/no”, fara vre-un motiv anume.


[1] Si in fine, cam asta-i problema. Ca oricine practica pe fata o forma de discriminare gen “nu angajam femei”, “nu angajam LBGTQ”, “nu angajam imigranti” etc cred ca are si minimul ala de cap sa nu zica asta in gura mare sau pe email etc.

3 Likes

Nu cred ca s-a ajuns aici atat de departe ! Cel putin aici.

La asta ma refeream in postare :slight_smile:
Ca nici acel "yes/no or you were not a good fit at this time " nu l-am primit la unele interviuri

1 Like

Cred ca problema majora la noi in momentul de fata este dimensiunea mica a componentei non-outsourced din intreaga piata. Cred ca undeva la 90-95% e outsourcing, lasand putin pentru partile locale. IMO, statistica aia s-ar putea sa nu cuprinda chiar tot - gen un proiect dezvoltat pe picior de egalitate cu partenerul strain e diferit de unul in care ei dicteaza tot. Asta duce la tot felul de probleme - de la riscuri sistemice mari si dependente ale pietei locale de comportamentul unor companii din exterior, skill-uri invechite pentru multi programatori, neatractivitate pe termen lung pentru elevii/studentii de acum, emigrare pentru oferte mai interesante etc.

Ar fi interesant de sapat putin despre motivele situatiei asteia. Ca nu e musai sa fie asa pentru tari precum a noastra. India si China au un boom de startup-uri mai nou, dupa ce multa vreme au fost super axate pe outsourcing.

5 Likes

China e top acum, dar nu poti compara Romania cu China, noi nu avem nici resursa umana (sunt multi si bine educati, a investit guvernul lor mii de miliarde in educatie si cercetare), nici cea financiara a Chinei.

2 Likes

Si atunci cum se face ca linkedin-ul romansesc duduie de web developeri/software developers si business analisti si recrutanti?

Sau e o fita in a-ti pune functia sau competentele respective dupa ce ai invatat basic-urile la html si css?

Ca mno, de exemplu intru la un X-ulescu programator de meserie pe profil, iar la prieteni si recomandari mai apar inca 100 de romanasi tot din aceiasi categorie. Intri la aia si tot asa dai de altii. Ceea ce teoretic ar dovedi ca exista o piata destul de maricica in tara. Sau e de decor?

As introduce Informatia Tehnologiei optional(ar fi mai bine obligatoriu dar nu poti forta pe nimeni sa invete) in scoli inca din clasa 1. La finele scolii primare elevii care au fost interesati de IT deja ar trebui sa stie incotro se indreapta fie ca este retelistica, programare, design etc.
In 20 de ani Romania ar putea fi unul din jucatorii principali in materie de IT outsourcing. Va puteti da seama ce ar insemna asta pentru economia Romaniei. Oare cate companii software ar dori sa se mute cu afacerile in Romania?
Da stiu suna frumos si imposibil. Asa si este. Frumos si imposibil. Si asta atata timp cat guvernele nu da doi bani pe viitorul Romaniei si anume, copiii Romaniei.

Eu zic ca nu prea are rost sa ii inveti pe copii cum sa foloseasca calculatorul de mici, cine are putin cap cauta pe google si invata de pe youtube sau isi da seama din joc, in schimb are sens sa ii invatam cum sa isi aloce timpul si cum sa atinga ceea ce isi doresc (aici iarasi sunt probleme), respectiv sa le controlam knowledge path-ul. E extrem de usor pentru un copil sa isi piarda timpul si sa fie normal pentru el, cand ar putea invata linistit ceva fain de pe internet sau ar putea sa isi faca ceva tangibil cu resurse minime cu putin ajutor.

Adica problema nu e ca nu stiu sa foloseasca calculatorul, ci ca nu au motivatia sa invete si multi n-au nici macar un calculator personal. (ati fi surprinsi cati parinti din ziua de azi isi cenzureaza accesul copiilor la calculator ca sa aiba rezultate mai bune la scoala sau au un singur calculator in casa pentru mai multi copii, rezultatul e ca ei isi doresc doar sa se joace cand pun mana pe unul si nu stiu de alternative sau nu sunt exciting enough pentru nivelul lor de cunostiinte) Tabletele nu inlocuiesc un calculator normal, trebuie sa inveti sa scrii si pe tastatura, sa folosesti mouse-ul la grafica, sa ai reflexe.

In sistemul nostru scolar si social nu exista knowledge path-uri (daca nu le tinem noi personal), stim toti ca nu e bine ce se preda la scoala dupa un anumit nivel (sa zicem dupa clasa a 7-a se duce de rapa de tot interesul multor copii daca au alternative mai bune si au mai multe ca oricand)

Ar trebui eliminate temele de casa/materiile fixe si inlocuite cu avansarea intr-un knowledge path/skill tree. Gen sa stim exact ce stim/ce nu. Un 5 nu inseamna nimic la mate, un 50% nu e legat de directia in care duc cunostiintele care lipsesc, un 10 la fel poate nu inseamna mai nimic, daca dupa un an ar fi clar ca copilul asta stie sa rezolve functii de gradul 2 si gradul 1, dar nu stie trigonometrie ar fi mult mai util pentru a vedea ce se poate imbunatati si ce inseamna de fapt intr-un skill tree lipsa trigonemetriei sau cu ce il ajuta functia de gradul 2 din knowledge-ul unui copil. S-ar vedea daca la o ora de fizica va intelege sau nu despre ce e vorba in loc sa isi piarda timpul dezinteresat de subiect. Adica sa se vada clar ce nu mai poate face si ce poate si de ce ar fi fost o idee buna sa recupereze ce n-a invatat sau unde trebuie sa depuna un efort in loc sa joace X.

Iar un anumit nivel dintr-un skill tree sa fie obligatoriu pentru facultate, un job, etc in loc de diploma. Pana acum nu se putea sa avem teste din care sa se vada clar la ce ai trecut si la ce ai picat si sa se puna intr-un skill tree, acum se poate.

3 Likes

Nu. Nu ar trebui.
Bagatelizezi cunostintele in domeniu si iti imaginezi ca niste copii la o asemenea varsta pot sti incotro se indreapta. Habar nu au.

8 Likes