Merită să înveți PHP în 2017?

Cred ca este inoportuna interventia lui @Alexandru_Harabagiu in acest subiect, avand in vedere faptul ca am colaborat profesional pt o scurta perioada si am fost tratata ca un programator de mana a 2a din cauza faptului ca discutam despre PHP, care nu a fost perceput ca limbaj “de business”. Astfel de abordari in care persoane non-tehnice ne traseaza directiile de programare au fost invalidate de multe ori de piata, de multi ani se tot canta prohodul PHPului si cu toate astea realitatea este cea pe care o stim: PHP este un limbaj care permite un timp scurt pana la livrare (din en time-to-market). Da, este nevoie de multa disciplina pentru a permite scrierea unui cod PHP de calitate, insa comunitatea te poate ajuta.

In cele ce urmeaza, vreau sa elaborez pentru @florin.fratica modul de alegere a unui limbaj de programare sau altul. Incep prin a evidentia ca nu limbajul de programare este critic (as folosi en paramount), ci conceptele sanatoase de a structura codul. Daca alegem sa programam prin metoda “copy-paste de pe stackoverflow”, atunci si in Java / C# / Go / Scala / orice doriti voi se poate scrie cod greu de mentinut. Asadar recomand din nou ca lectura cartea Clean Code si ce s-a mai discutat aici pe forum. Llumea din jurul nostru cere prea mult prea repede, si tine de fiecare din noi sa ne formam respectul fata de meseria pe care ne-am ales-o. In plus, bunele practici o data dobandite, te vor ajuta sa tranzitionezi foarte usor intre diferitele limbaje, pentru ca ceea ce e azi la moda peste 2-3 poate sa nu mai fie cautat absolut deloc, sau sa fie doar proiecte de mentenanta.

Marele avantaj al PHPului este timpul scurt de invatare a conceptelor de baza. Asta inseamna ca cineva care este la inceput de drum va vedea mai usor rezultate pozitive ale efortului depus, si va fi motivat sa continue. Este si cel mai mare dusman al lui, pt ca se ajunge ca multi din cei care au reusit rezultatele de la inceput sa nu continue sa isi perfectioneze skillsetul, ramanand astfel mult cod slab scris in PHP. In ultimii 6-7 ani nu a existat diferenta majora de salarizare intre PHP / Java / Ruby / C# pentru cei care lucreaza la nivel enterprise. Asta si pentru ca instrumentele din jurul limbajului s-au maturizat incredibil de mult, deci nu mai exista scuze pentru scurtaturi si lucruri facute pe genunchi. Asadar iti voi raspunde aici la intrebare: da, merita.

Al treilea aspect pe care vreau sa il aduc in discutie este dorinta de a fi poliglot. Trebuie sa inveti noi concepte si moduri de a rezolva aceleasi probleme in mod sistematic. Expunerea la alte abordari este una esentiala pentru cei care doresc o cariera in programare, asta fiind de fapt ceea ce ii mentine relevanti pe o piata a muncii in care skillurile sunt atat de volatile. Dar la jobul de zi cu zi nu va trage nimeni de tine sa faci asta, ba chiar vor pune presiune sa te super-specializezi pe ceva ingust. Tu trebuie sa cauti poliglotismul.

61 Likes