Ce sumă asigură un trai decent în București?

Continuarea discuției de aici.

In bucuresti, spre exemplu, costul minim pentru un trai “decent” este 1000 ron (aici includ si cazarea si transportul in comun, fara masina personala). In alte localitati, costul minim poate fi mai mic, deci si salariul mai mic, chiar daca efectiv lucrati fix aceleasi lucruri, in fix acelasi fel.

Deasemenea, odata angajat, la ce-ai lucrat? Proiecte noi? Proiecte existenta? Proiecte in-the-house (pentru firma in cauza, numai)?

A post was merged into an existing topic: Venituri din efortul depus

Aproape 1000 de lei de doar chiria in Bucuresti, cu restul cheltuielilor ce faci?

3 Likes

Din fericire am un imobil pe care il am inchiriat si cu banii de pe urma lui imi platesc chiria in bucuresti. Sunt de parere ca romania este o locatie buna in care sa traiesti ca si freelancer atata vreme cat avem deschidere la o piata mondiala. Eu unul prefer 1000euro aici decat 2000 intr-o tara mult mai scumpa.

Acum ca am discutat ce nivel de experienta necesita salariul meu, ar fi interesant sa auzim si cateva persoane cu experienta medie sau chiar indelungata.

4 Likes

Depinde si unde esti cazat. Daca esti in centrul vechi, poti plati mult mai mult. Daca esti mai la margine, faci juma’ de ora pana in centru, cu RATB-ul, dar platesti mai putin, caz in care in cei 1000 lei poti include si caldura, curentul, netul. Poate si o parte din mancare. Quantity over quality is the way to go.

Eu traiesc lejer cu 1500 lei pe luna in Cluj, care este oras destul de scump, lucrez part-time de acasa. Imi platesc chiria, cheltuielile si pot pune si deoparte o suma modica. (100-300 ron pe luna). Asta cand nu am alte mofturi.

Deci tu spui ca in București cu o medie de 1000 de lei pe luna poți trai decent incluzând toate cheltuielile (chirie, întreținere, net, telefon, mâncare, igiena, hainele\încălțăminte care se mai strica, dentist ocazional)?
Vorbesc chiar numai de strictul necesar, fără gadget-uri cumpărate, fără mers la bere, etc
Cine citeste s-ar putea sa creada…

Daca e vreo discutie de genul in care incercam sa ne convingem, unii pe altii cu zeci de reply-uri, ca poti trai cu X pe luna, I’m out

1 Like

In Bucuresti traiesti ok cu undeva la 2000 de lei. Supravietuiesti si cu un venit intre 1500-2000, dar nu e o situatie prea fericita.

1 Like

Cu chirie? Chiria in garsoniera e in jur de 200E.
Din cei 2000 de RON estimați de tine, asta înseamnă ca rămân 1000 RON in medie lunar de-a lungul unui an pentru: întreținere, net, telefon, mâncare, igiena, hainele\încălțăminte care se mai strica, poate un dentist ocazional.

1000 RON = 250 RON pe saptamana = 35 RON pe zi.

Vorbesc chiar numai de strictul necesar, fără vacanta, fără “distracție”, fara un cadou facut familiei si prietenilor, ca un pustnic :slight_smile: fără gadget-uri sau nimic extra cumpărate, fără mers la bere, fără altceva care nu e “necesar”, etc.
In plus, ce sa mai vorbim de carti, training, fuck it dude, torrent 'em all, nu?

Si cu 2000 de RON pe luna doar pentru cheltuieli e greu.

Eu zic sa ne mai gandim inca o data…

1 Like

Am inceput din martie sa imi notez toate cheltuielile si asa mi-a iesit.
Iar eu stau in apartament cu 3 camere, intretinere(gazele si apa le am incluse tot in intretinere)+curent+net/cablu vin la un maxim de 600 lei luna intr-o luna geroasa de iarna.
Deci banuiesc ca la o suprafata mai mica iesi si mai bine.
Urmeaza sa ma mut la garsoniera/2 camere (imediat ce reusesc sa gasesc ceva) si astept si eu sa vad diferenta.

1 Like

Good for you man.
Morala este, cred: cine citește aici sa învețe și sa tina minte ca se poate trai OK cu 2000 de RON pe luna, incluzând chiria, in București. :+1: #sarcasm

1 Like

Astea nu. Ma refeream strict la a supravietui cate-o luna. Adica fara dentist, fara haine noi, fara incaltaminte noua.

Daca vrei sa nu duci grija de cazare, caldura si apa calda, te poti caza la caminele unei facultati teologice (unde este mult mai liniste decat la celelalte, dar nici nu poti aduce pe altcineva in vizita, fara a preda buletinul, acele persoane). Preturile incep de undeva de la 300 pe luna, din cate stiu, dar nu stiu daca este acelasi pret si pentru non-studenti.

Eu sunt cazat aici, fiind student, cu 300 lei, 4 persoane intr-o camera de cam 2.5-3 x 4, acces la frigider (sa-ti poti pune niste mancare), apa calda (inclusiv la dushuri) cam intre 6-7 si 23 - 00, acces la bucatarie, cu aragaz pe gaz, totul inclus in pret. Pentru inca 50 lei/luna (parca), acces la masina de spalat.

Asta inseamna ca poti supravietui cu 300 lei + mancarea (nu tocmai sanatoasa) minim 400 lei + RATB 50 lei sau Metrou 100 lei. Se insumeaza pe la 800 lei.

Restul de 200 lei (in exemplul meu) sunt pentru cate-o berica din cand in cand, pentru o haina noua sau ceva incaltaminte.
Pentru training ai youtube si torrente, pentru haine ai Dragonul Rosu.

Eu ma refer la faptul ca, cel putin pana capeti experienta, poti trai in Bucuresti si cu un part-time, gen faci o facultate IT, ori cursuri de specializare. Dupa vre-un an, poti trece de la minimul pe economie, la ceva care sa-ti permita si mai mult decat a supravietui in Bucuresti.

Gen de unde esti tu nu ai unde sa te angajezi, asa ca vii in bucuresti si-ti incerci norocul, eventual dupa ce capeti ceva experienta in IT.

Ca incepator, fara experienta pe cartea de munca, in Bucuresti:
500 euro = 2 265 lei - Full time
250 euro = 1 132 lei - Part time (jumatate de norma)

Inca o data, ca sa se inteleaga clar: Cu 1000 lei se poate trai in Bucuresti, nu si trai bine. Dar pana te stabilizezi financiar (si capeti ceva experienta), se poate si asa.

LOL. I surrender

1 Like

Please, don’t surrender! As vrea sa stiu mai multe despre traiul in Bucuresti (ma refer la traiul dupa-facultate).

Eu incercam sa aduc la iveala si un alt punct de vedere. Cel al persoanei care incearca sa-ti gaseasca de munca in Bucuresti, fara experienta pe cartea de munca si fara un portofoliu solid.

Înainte să faceți estimări nerealiste, eu vă sugerez următoarele:

  1. Faceți tracking la bani pentru cel puțin două-trei luni (am scris pe blog despre asta);
  • După ce faceți tracking pentru câteva luni, încercați să bugetați banii. Adică 100 lei sunt pentru X, 200 lei pentru Y. În mod realist, în baza primelor două-trei luni de tracking.

După ce faceți asta, veți putea spune sigur că 1000 lei sunt suficienți. Sau 2000. Sau 5000.

Pentru că fără un tracking cât de cât serios, pierzi din vedere cheltuieli minore, dar care se adună. Și se adună. Și se adună.

De exemplu: un KFC/săptămână? Cât e, 20-30 lei? Mare lucru! O cafea dimineața? Doi lei. În seara asta merg cu taxi, că e doar cinci lei (și pentru trei lei diferență comparativ cu autobuzul…).

Am stat un an in Bucuresti trai decent este ceva subiectiv. Eu unul am o problema cu cantitatile mari de oameni asta a insemnat un ap. cat mai aproape de munca si da intra la trai decent pentru ca atfel as fi fost anxios si traiul nu ar mai fi fost decent deloc. Acesta este un exemplu extrem.

Insa sunt o gramada de factori: e.g.:

Dupa doua saptamani probabil o sa suferi de acid reflux mai ales daca sari de la mancarea facuta acasa.

Cu abonament de 50 de lei, mergi nelimitat cu autobuzul, o luna.

Complet deacord.

Foarte bine punctat.

De mentionat ca exista localuri/restaurante unde meniul zilei este in jur de 10 lei, precum si cantina de la drept, unde o masa “decenta” e vre-o 10 lei (ciorba inclusa).

De-aici deducem 300 lei doar pentru pranz. Sa zicem ca dimineata avem cereale (20 lei pe saptamana) si seara o pulpa de pui, dintr-un supermarket (5 lei), un salam la doua-trei seri (20 lei, ceva ‘decent’), un fruct pe zi (3-4 lei), niste paste instant (1 leu sau doi, bucata) si o punga de chipsuri la cateva zile si ajungem de la 300 la 600 lei. Plus o bere sau doua, pe saptamana, la 700 lei.


Daca, in schimb, treci pe cereale dimineata, in fiecare zi 2 pachete de paste instant + 3 ciorbe pe saptamana (pentru una: mix de legume: 4 lei, condimente gasesti la 5-10 lei 500 grame si tii din el intre o luna si 6, bulion sau sos de tomate iei cu vre-o 6 lei 500 grame si tii din el o saptamana de ciorbe, marar + patrunjel + leustean => inca vre-o 3 lei, niste cartofi => inca vre-o 2 lei, un kilogram de branza pe saptamana la 20 lei), cartofi prajiti pentru fastfood (pe care ii faci in tigaie) la 5 lei 500 grame, un salam la saptamana (20 lei) si ai ajuns la 100 lei pe saptamana si burta plina Hai 120, ca nu iei mereu paine de-aia ieftina, la 60 de bani 300gr in Cora. + KFC-ul, sa zicem 150. Mai adaugi niste pulpe + condimente si un iaurt la 3-4 lei 400 grame si ajungi la 175 lei pe saptamana.

La astia 175 lei pe saptamana, deci vre-o 700 lei pe luna (cu mancare de te-ngrasi; ceva mai realistic ar fi vre-un 400-500 lei pe luna, daca vrei sa fi maxim plinut, dar nu dolofan sau mai mult), daca mai adaugi o punga de chipsuri si o bere la cateva zile, ori mai rau, un pachet de tigari la 2-3 zile, normal ca ramai fara bani in buzunar. Dar daca esti chibzuit cand consumi, cheltuiesti mult mai putin.

Dupa cate am citit eu pe aici,nu prea zice nimeni de tigari.Eu unul sunt nefumator si ma bucura treaba acesta.Decat sa dau banii pe tigari,strang bani pentru un laptop sau vizitez o tara in afara Romaniei.
Eu nu ma duc la jocuri de noroc,eu nu joc poker,eu nu joc barbut,eu nu ma duc la pacalele(jocuri mecanice).

Eu muncesc pe banii acestia doua saptamani de zile si nu-mi bat joc de ei,stau in praf,dau cu trafaletul,ma urc pe schele.
Fostii mei parintii(sunt decedati acum)nu au fumat niciodata si nici fratelele meu nu fumeaza.
Haideti sa facem un calcul serios si cinstit:

Din 2000 ron cat este salariu in majoritatea cazurilor in Romania,se duce pe tigari in jur de 450 ron.
Un abonament la Metrorex costa 70 ron,un abonament la RATB 50 ron,daca mai ai si o rata de 500 ron la un Logan luat la mana a doua,daca mai bagi si benzina de 400 ron(ca n-a,ai si tu o masina,masina este o necesitate in ziua de azi)nu prea iti ajunge 2000 de ron.Iti ajunge,dar trebuie sa strangi putin cureaua.
Eu acum vorbesc de un un singur salariat la banii acestia,adica la 2000 ron.

500 ron rata Logan+
400 ron benzina Logan
450 ron tigari(eu nu fumez)
400 ron mancare
70 ron Metrorex
50 ron RATB

In schimb,daca ai 1000 de euro salariu,numai umbli tu cu Loganul,iti iei si tu o masina intre 10-15.000 de euro,ca doar iti intra in cont lunar 1000 de euro.Practic intr-un an de zile,ti-ai scos masina.

Morala:pentru 1000 de euro trebuie sa inveti programare.:slightly_smiling:

Ca o paranteza: Nu este asa greu, dar cere timp si dureri de cap. Si pragul pentru 500 euro / luna este suficient de jos incat oricine sa il poata atinge, in cateva luni de studiu intensiv, in timpul liber… daca incepi cu html si css…

2 Likes

1)Uite,m-am logat acum pe DevForum special pentru tine,ca sa-ti multumesc pentru frazele frumoase pe care mi le-ai zis.

2)Stiu ca ceasul este 2.50 de dimineata,dar daca te duci pe pagina mea de facebook,vei vedea ca am facut o postare acum cateva minute despre Bobby Fischer.
Bobby Fischer a devenit campion national la doar 15 ani(asta ca o paranteza,ca o comparatie intre sah si programare).Am zis:ia sa vad,a mai cineva ceva pe DevForum unde am comentat eu.
Si uite ca a zis un tip istet.

3)Inca odata iti multumesc frumos,pentru cuvintele pozitive.

1 Like