Cum gasiti clienti cu rate-uri ok

Salut,

Pentru cei care sunteti contractori cum reusiti sa gasiti clienti cu rate-uri 50-60+, momentan primesc oferte de maxim 35euro(intermediari) si sunt curios voi cum ati reusit sa treceti peste etapa asta(eu am cam ramas fara idei si un sfat m-ar ajuta).

P.S.: As vrea daca se poate fara sa dau zecii de mii la libertate.init() ca sa invat asta :troll:

3 Likes

Vezi că am scris anul trecut acum doi ani câteva idei, se aplică și acum.

În funcție de ce știi să faci:

  • pe HN sunt discuții în fiecare lună unde se caută freelanceri sau angajați.
  • pe WP. Sunt destul de sigur că am văzut board-uri asemănătoare pe drupal
  • dacă ești aventurier: pe reddit, fb etc
2 Likes

Majoritatea nu pot lucra direct cu cineva, au nevoie de un intermediar.

Deci daca rate-ul e de 50 euro primesti brut 35-40… Pe SUA garantat primesti mai mult si pot lucra direct, dar eu cel putin nu ma complic cu meeting-uri seara sau la 5-6 dimineata. Dar poate ai noroc de daily scris si minuni de genul.

Pe toptal sunt clienti cu rate-uri peste 50-60 eur. Disclaimer: nu sunt pe toptal, dar am auzit de la mai multi oameni de incredere.

Altfel, in .ro am clienti cu 30 eur (intermediari), iar in US am avut pana anul trecut clienti cu 55 USD.

Incepand de anul trecut m-am lasat de freelancing, m-am saturat de toate problemele astea cu gasit clienti, meetings, proposals, lipsa unei stabilitati financiare si m-am angajat remote. Practic, fac acelasi lucru, pe bani mai multi si am “liniste”.

Credeam ca toata lumea se angajeaza remote si ca freelancing = ai un client care te plateste o suma fixa pe luna - ca lucrezi, ca nu lucrezi.

Nu vad logica in a lucra 1, 3, 12 luni ca apoi sa pierzi o gramada de timp sa lucrezi iar 1, 3, 12 luni. Si nici pe partea cealalta nu inteleg la ce ajuta sa gasesti un om capabil si sa colaborezi cu el foarte putin timp. Mai ales cand orice colaborare are un timp de intelegere a business-ului ridicat si oameni capabili nu gasesti.

1 Like

Îți înțeleg și sunt de acord cu punctul tău de vedere.

Dar sunt unii clienți care caută… mercenari. Au o problemă, o vor rezolvată și aia e. Genul de proiecte care durează între 30m și o săptămână.

Sunt și clienți care caută ceva long term. Ori pentru că au un produs, ori pentru că au un flux continuu de proiecte (e.g intermediari, agenții).

Ca freelancer, ai clienți long time dar se mai nimerește să ai timpi morți. Sau poate că vrei să încerci tech diferit de ce faci, să nu se atrofieze creierul :joy:

3 Likes

Faci treaba atat de buna incat te recomanda clientii si altora. Si alora le poti cere un pic mai mult, si tot asa.

  1. Mie nu imi place sa fiu platit daca nu lucrez - din experienta mea, inevitabil vine seful/clientul si imi da de lucru chestii doar ca sa nu stau si nu vreau sa fac chestii doar ca sa fie facute, sau sa fiu mutat pe alt proiect care e mai urgent. Nu, eu vreau sa fac ML.

  2. Imi place sa am mai multi clienti, sa lucrez la mai multe proiecte in paralel. In ML antrenarea unui model poate dura ore/zile, timp in care nu prea am ce sa fac decat sa astept, deci pot lucra usor la mai multe proiecte in paralel.

  3. Exista clienti care vor un anumit proiect: nu vor pe cineva permanent, ci vor sa le implementeze cineva infrastructura de ML, sa le faca un anumit proiect, sa ii scoata din incurcatura, etc. Vin, rezolv problema, plec, si imi iau 2 luni concediu. Dar incerc sa nu tarifez pe ora ci pe proiect. Si de acolo vin rate-urile efective frumoase :slight_smile:

2 Likes

Mie imi place sa fiu platit cand nu lucrez pentru ca din acele zile petrecute cu capul in nori rezulta infrastructura aia software a companiei care functioneaza perfect decenii la rand.

Cum gasesti clienti cu rate ok? In primul rand trebuie sa iti dai seama (mindset) ca exista aceste rate si nu sunt SF. Cel mai sigur daca ai avea un prieten care tarifeaza 60+ constant ti-ai da seama ca shit is real, si ai vrea sa faci si tu. Adica trebuie sa vezi ca efectiv se poate. Nu e nimic iesit din comun, sunt destui programatori romani care fac asta deja.

Acuma cum obtii efectiv, pot sa spun doar din experienta, pe mine mine m-au ajutat:

  • profil care sugereaza ca esti freelancer / consultant / contractor (linkedin / CV) - asta e un minim pentru o pozitionare corecta
  • nu te mai conectezi cu recruiters romani, efectiv nu dai accept la conexiune (linkedin are un algoritm si daca tu dai accept doar la recruiters din RO o sa iti sugereze doar mai multi recruiters din RO, daca te conectezi cu afara iti da mai mult afara)
  • social proff ajuta (testimoniale de la fosti manageri, colegi, etc - le poti cere pe linkedin, nu strica nici un blog cu ceva chestii tehnice dar e nice to have nu e un must have)
  • filtrezi clar ofertele mici si nu faci engagement cu ele (exista cu duzina oferte la 35-45).
  • preferi sa stai sa faci research pana apare ceva mai calumea, nu te grabesti sa iei proiect ca a aparut ceva pe rata cat de cat ok (gen 35-45)
  • daca cunosti oameni mai rasariti care au idee pentru cine ai putea lucra (fost manageri, engineering leads, din tari mai dezvoltate, le poti scrie daca au ceva proiecte sau stiu de la alte companii ca au nevoie).
  • In general cei care dezvolta soft au mereu nevoie (engineering managers, etc), ca lumea pleaca, etc. Aici poti capitaliza pe faptul ca e o nevoie continua, si chiar daca un freelancer e mai scump o companie poate avea urgenta nevoie. Daca nu e urgent (gen ei cauta oricum ca e doar posibil sa plece devi interni), nu te bagi (non urgent de obicei inseamna rate mic).
  • nu te indragostesti de firmele unde lucrezi ca freelancer - esti acolo sa iti faci treaba cat au ei nevoie (6 luni, 2 ani, etc) dar cand nu au nevoie, nu dramatizezi, intelegi ca e doar business, pleci si gasesti client nou (ideal ai deja cativa cu care cochetezi)
  • daca faci freelance de ceva ani ai ceva in pusculita, nu ar trebui sa te sperie ca stai pe tusa putin pana gasesti ceva nou (ba chiar ar trebui sa o vezi ca un avantaj ca ai timp sa faci ce vrei + poate o ora pe zi achizitie de clienti)
13 Likes

Pot sa-ti recomand un program de mentorship…

Mersi de sfaturi, foarte utile. Si eu sunt de parere ca daca as cunoaste pe cineva care ar face rate-urile astea mi-ar fi foarte usor doar ca nu cunosc pe nimeni si nici nu stiu unde as putea face networking sa cunosc oameni de genul. Ai idee unde as putea incepe sa fac networking ?

1 Like

Multi programatori/manageri cu venituri mari fac sport precum inot/baschet/laptenis/alergat/bicicleta/triatlon/drumetii/au motocicleta…

1 Like

Si eu merg la sala constant dar sincer mi se pare cam dubios si agresiv sa ma duc sa intreb oamenii din sala daca sunt programatori, alte idei ?

1 Like

Prima data il intrebi de cand face sala :smiley:

1 Like

Raspuns de angajat.
Merg la WorldClass si mai aud prin vestiar discutii in care se mai cauta oameni. Nu te bagi pe repede inainte, ci in timp.

S-a strans carnea pe mine numai cand am auzit de abordat straini.

I feel you bro.

2 Likes

de la primul milion de dolari

Poate am fost inteles gresit. Singurul motiv ca sa cunosti e pentru mindset, nu o sa-ti dea ei proiect sau ceva de genu. Pur si simplu trebuie sa vezi un om din breasla ta care a reusit. Si atunci si tu o sa iti dai seama ca se poate.E ca si cum ai stii ca un prieten de la firma face 2x fata de tine, dar face acelasi job. Normal ca ai da si tu din coate sa reusesti la aceeasi suma.

Prima data rezolvi partea de mindset (stii sigur cat meriti). Apoi iti dai seama ca 80 sau chiar 90% din firme nu platesc rate-urile astea, sau daca platesc merg la agentii (nearshoring, outsourcing). Trebuie sa ajungi ori intr-o agentie de top ori direct la clienti established sau start-ups well funded, care pun accent foarte mare pe partea de tech. Daca mergi prin agentie rate-urile lor sunt de la 80 sau chiar 100 in sus deci nu e problema sa-ti dea tie 60-70.

Pot sa recomand si cateva resurse:

https://arc.dev/freelance-developer-rates/software

3 Likes

Sunt multe metode. Una dintre ele e să găsești antreprenori care s-au apucat de un startup recent. Stai pe lângă ei si ii întrebi ce vor sa facă si le spui că esti disponibil, dacă te potrivești proiectului.
Atâta doar să nu alegi pe cineva care e începător.

Găsești pe LinkedIn multi antreprenori.

Metoda asta iți oferă mai multe perspective.
Ai putea primi acțiuni.
Ai avea ocazia să îți faci echipă, treptat, dacă este un proiect cu potențial.

Mai in glumă, mai in serios, sunt mulți indieni care isi oferă serviciile așa.