Prin “programatori wordpress” mă refer la cei care “știu wordpress” în primul rând, și abia secundar sunt programatori (if at all).
Deci, de ce credeți că situația e așa cum e?
Prin “programatori wordpress” mă refer la cei care “știu wordpress” în primul rând, și abia secundar sunt programatori (if at all).
Deci, de ce credeți că situația e așa cum e?
Deci, nu e neaparat vorba despre “programatorii WordPress sunt incompetenti” ci de faptul ca WordPress (fiind simplu de invatat si utilizat) ofera oportunitatea unor oameni de a fi incompetenti.
Daca n-ar fi fost WordPress-ul, acesti oameni n-ar fi avut ocazia sa fie incompetenti si – unii dintre ei – sa progreseze peste acest nivel de ‘incompetenta’.
Si de ce crezi ca altii folosesc pluginurile incompetentilor?
90% pentru nu stiu coding, deci nu au cum sa-si dea seama daca pluginul nu e bine codat si nici nu-i intereseaza if it works.
10% n-au timp (sau chef) sa codeze un alt plugin sau sa-l imbunatateasca pe cel existent.
Pentru că sunt prea puține situațiile în care cineva este dispus să plătească o implementare custom (vorbind strict de lumea WP).
Ce crezi că va alege un client? $50 pentru un plugin care e „gata de treabă” în câteva ore sau o soluție custom ce va costa de zece ori mai mult? (atât ca bani cât și ca timp).
Da, știu, un profesionist ar trebui să se impună, să-și impună punctul de vedere etc. Doar că în lumea reală nu e chiar așa și toți mai facem și compromisuri.
Mie cu gauri de securitate nu mi se pare deloc “gata de treaba”.
Aici sunt de acord cu tine
De multe ori este nevoie (doar) de un CMS. iar o soluție custom ar costa prea mult timp; în plus, mulți clienți pur și simplu cer WordPress.
Dar bug-urile și găurile de securitate nu sunt ceva specific WordPress. Există în orice produs software, indiferent cât de mare e sau cine l-a făcut.
“Gauri de securitate” sunt in foarte multe produse (cms, framework-uri, custom made…), conteaza cat de repede sunt reparate si cat de grave sunt.
Din punctul meu de vedere, Wordpress sau Joomla sunt “same s**t”.
Solutiile astea pe WP aproximativ gata is bune deoarece:
costurile nu stiu daca neaparat scad fata de o implementare cu un CMS in-house sa zicem, in schimb creste ce primeste clientul de banii aia (interfata, administrare buna, extensii, etc); e ca la hosting, de aceeasi bani nu mai primesti 1 GB ca acum 4 ani ci 5 GB…
e mai simplu pentru agentie sa prezinte clientului 3-5 template-uri din care clientul aproba decat sa fie ditamai munca de designer (care mananca timp si bani) si frecus apoi cu n-spe schimbari
suna a solutie de incredere (ca toata lumea a auzit de ea), nu neaparat e si de incredere pe toate aspectele
nu ai nevoie de un developer veritabil ca sa faca munca; e suficient unul “fara scoala” in domeniu
nu ai nevoie nici de un designer
Costurile sunt de mai multe feluri:
Este la fel ca în lumea Linux: toți vin și prezintă „oh, wow, Linux e moca, ce mișto!” dar când îți dai seama cât te costă training și support, parcă nu mai e atât de moca.
Problema cu solutiile de genul asta apare in momentul in care clientul vrea “mici modificari”. Mai exact, vrea sa modifice 10% din template-ul ala predefinit, iar atunci ai doua solutii: fie ii spui ca nu se poate, fie ii spui ca acei 10% vor costa cat suma intregului proiect.
Bineinteles ca nu e tot timpul asa, dar de prea multe ori am intalnit fix situatia asta cand 5-10% din finalul proiectului a reprezentat partea cea mai scumpa pentru client si ca durata si ca bani. Si sunt foarte putini clienti care sa poata intelege de ce lucrurile stau asa.
Exista chiar programatori care nu inteleg notiunea de technical debt, ce sa mai zic de clienti.
Cati dintre cei care ofera solutii wordpress ii spun clientului inca dinaintea implementarii ca proiectul costa acum mai putin pentru ca “e pe wordpress”, dar ca creste technical debt in caz ca va vrea personalizari / modificari in viitor, moment in care va trebui sa plateasca cu varf si indesat?
Flavius, tind să cred că ai avut tangențe extrem de ocazionale cu WordPress, și probabil toate au fost în urma unui amator; caz în care îți înțeleg perfect înverșunarea
Inversunarea mea e bazata pe prostia dovedita prin cifrele din link-ul din postarea #1.
Fiecare ecosistem are o inertie, iar ecosistemul din jurul wordpress-ului are inertia spre incompetenta.
Deci stai să înțeleg o chestie: WordPress e prost pentru că are plugin-uri scrise cu picioarele?
Bineinteles.
Nu ai observat ca atunci cand folosesti un framework bun (in orice limbaj), framework-ul are o inertie care te forteaza sa iei decizii bune de design in general? E posibil sa faci greseli, insa inertia sistemului te incurajeaza sa iei decizii corecte in majoritatea cazurilor.
In cazul wordpress, acest lucru nu pare sa se aplice.
Ergo, wordpress e facut cu picioarele.
Mie nu mi-e clar la ce tip de proiecte vă referiți. Dacă vorbim de site-uri de prezentare sau mici „platforme” cu funcționalitate simpluță, atunci WP probabil e cea mai bună variantă.
Dacă se folosește WP pentru orice altceva e mai complex de atât este o greșeală și o să plătiți cu vârf și îndesat. Am făcut și „noi” asta și ne-am dat seama că nu e bine.
WordPress e scris în PHP => plugin-urile sunt scrise și ele tot în PHP => PHP este un limbaj prost? Sau mergând și mai departe, PHP este scris în C => C este un limbaj prost?
Generalizarea asta este foarte, foarte asemănătoare cu „țiganii din România fură => românii sunt țigani => toți românii fură”. Și tind să cred că nu e OK.
Nu neg faptul că WordPress are hibe; dar să nu uităm însă că este o platformă/framework/cms/sistem (spune-i cum vrei) ce are doisprezece ani (plus încă vreo doi de b2). În tot acest timp a trebuit să păstreze o oarecare compatibilitate, astfel încât un update să nu strice site-urile.
Nu e deloc asemanatoare, si nu e generalizare, e o observatie logica despre sisteme software.
Sau tu nu ai observat ca sistemele cu o arhitectura curata te indeamna sa scrii la randul tau cod curat cand le extinzi?
Asta cu “hibe” e putin spus, hibe are un sistem cand acestea sunt izolate, insa cand ele devin regula, si nu exceptia, intregul sistem e o singura, mare “hiba”.
Singurul motiv pentru care wordpress (inca mai) exista e marketingul agresiv care a tinut mizeria aceasta in viata, altfel wordpress ar fi fost mort de mult timp.
Asta și faptul că nu există nici un alt CMS atât de accesibil (și pentru utilizatori, și pentru dezvoltatori).