Defecte profesionale caracteristice domeniului

Tot vorbind cu oameni din diverse meserii am observat ce defect profesional predomină la avocați: in conversații au obiceiul să aducă argumente foarte detaliate si își susțin punctul de vedere în discuții banale.

Noi ce defecte profesionale avem?

Că nu credem orice, că știm cât de prost sunt conduse toate organizațiile, că digitalizarea nu se va face nicăieri nici în 100 de ani, că nu există meritocrație, contează pe cine știi și nimeni nu dă doi bani pe tine doar pentru mintea ta, că alegerile de arhitectură sunt făcute de ce blog a citit managerul in weekend, că poți fi cel mai tare Einstein că tot va da faliment compania ta și vei ajunge pe străzi din cauza că șef este fiul nu știu cui, că și în străinătate sunt oameni slabi dar care iau ei deciziile, și câte și mai câte.

Sau corolar, poți face rachete cu 2 - 3 oameni, cum treci de 5 oameni totul este într-o frână continuă.

Orice proiect, orice realizare, că e nu știu ce procesor, placă video, misiune pe Marte, mă gândesc la toți inginerii ăia munciți 12 ore pe zi, 6 zile pe săptămână plătiți la “nivelul pieței” pe care nimeni nu-i știe și nimănui nu-i pasă de ei.

Și la noi le-a venit idea șefilor să facem o pagina cu toată echipa, trebuia să scot o poză cu mine prezentabil când eu nu am mai fost la frizer de ANI de zile și bine că mă spăl in weekend. Tot ce fac e sa lucrez la proiectele lor haotice și să am grijă de copil.

2 Likes

eu nu cred ca tine de profesie.
in plus, majoritatea profesiilor de la noi (in forma lor actuala) nu au traditie semnificativa pentru a forma / deforma comportamentul.
“defectele” sunt mai mult tipare formate de context si legatura cu profesia e secundara celei cu mediul.
obiceurile / “defectele” unui medic de la un spital mare privat vor fi oarecum diferite de cele ala unui medic de la urgenta din bucuresti si de cele ale unui medic de la o clinica mica ratacita la marginea hartii (chiar daca sunt de aceeasi specialitate si similari de buni in profesie).

apoi, unele “defecte” sunt sursa alegerii meseriei, nu invers (ex, eu cred ca am ajuns sa fac ceea ce fac pentru ca asa eram eu predispus, nu pentru ca asa m-a impins jobul).

sa mai spun si de varsta?
un fel de “defecte” ai la 20 de ani si alt fel la 45.

ceva mai la obiect despre programatori:

  • probabil ca vedem / cautam optimizari in tot felul de locuri / lucruri
  • abstractizari si automatizari
  • preocupati de efectele muncii indelungate de la birou

ps. eu cunosc avocati care nu au nevoie de multe detalii pentru a argumenta (in viata privata).
poate e si despre capacitatea de sinteza, despre a fi concis, despre a fi sigt ur pe tine, etc…
la job normal ca argumentezi asa cum crezi ca e important pentru cel care decide, ca el e masurabilul si livrabilul din ecuatie :slight_smile:

ps2. aparent nici eunu sunt prea concis uneori :slight_smile:

1 Like

Se poate spune că e un tipar - doar că e forțat de practicarea profesiei.

Stând și judecând îmi dau seama că de fiecare dată când se discută ceva despre software la TV (sau in alte ocazii) am obiceiul să-mi dau cu părerea, deși nu e necesar.

La (unii) avocați am observat că vor să câștige argumentul. Câteodată chiar ei împing discuția către legislație, pentru a putea apoi să aibă suport incontestabil - ca la fazan (jocul de cuvinte).

Sunt prea logic, cand nu ar trebui sa fiu

1 Like

Niciun manager nu poate coordona in mod direct mai mult de 6-8 oameni, e studiata de mult treaba, de aia exista mai multe niveluri de management.

Strict pe domeniul nostru: 9 din 10 oameni au o lipsa de tact incredibila.

Ala nu este defect profesional, ci cam esti suparat pe viata… Nu te cunosc real life, dar asa imi pari din cam tot ce postezi pe forum. Si nu cred ca sunt singurul cu aceeasi parere.

Ori încerc să găsesc patterns peste tot ori încerc să găsesc explicații logice pentru tot. Chiar și acolo unde nu este cazul. :sweat_smile:


Cuvântul căutat este stereotipuri, nu defecte. Cred.

3 Likes

Stati sa ne intelegem. Dovezile sunt chiar aici pe site.

Este un topic despre scaune in care se recomanda ceva scaun de la Ikea. Daca am avea o viata prospera ca programatori am discuta direct despre scaune Ergohuman sau Herman Miller. Un 3000 de lei ar fi un mizilic pentru sanatatea noastra. Dar, nu, e recomandat un scaun de 750 de lei (sau asta sau asta).

Apoi e ceva laptop Apple la vanzare de peste un an. Vreo 10.000 de lei cerea omul pe el, iarasi, un mizilic pentru o profesie prospera. Dar, nu, nu s-a vandut nici acum.

Pe urma, majoritatea nu aveti nici un copil si probabil nici nu veti face. Tin sa va amintesc ca e nevoie de freaking 3 copii per familie ca sa avem un viitor. Doi copii e varianta de avarie in care doar ne lalaim in aceeasi mazga, iar un copil mai mult incurca decat ajuta. Si sa ai un copil e al naibii de greu. Costisitor (numai gradinita e 2000 de lei, o pereche de incaltaminte mai de Doamne ajuta e 350 de lei - mai scumpa decat incaltamintea de adulti) si consuma o gramada de timp. Copilul nu are conceptul ca ai sedinta si trebuie sa taca sau ca tu trebuie sa dormi 8 - 9 ore sa poti optimiza query-ul ala la 50 de milisecunde.

Si asa mai departe. Daca am avea o viata buna, am avea cu totii case de 500.000 de euro, masina Tesla sau Kia aia Nero de 64 KWh cu care faci 500 de kilometri, am avea doua vacante de 2 - 3 saptamani pe an cu toata familia (vreo 7 - 9 persoane, 3 copii, 4 bunici, tu si sotia), piscina, mobila, saltele, scaune, birouri si cate 3 monitoare 4K cu RTX 4090. Dar nu avem din simplul motiv ca nu castigam atatia bani. Si asta nu e ceva viata de superstar, e o viata de oameni obisnuiti cu un IQ de 90-95 din anii 1970.

Asa putem sta lejer singuri cuc intr-o garsoniera unde platim 100 de lei curent, gaz, internet, apa, canal si taxele comunale pe luna si ne lafaim ca o ducem bine, ca facem 3000 de euro pe luna si punem deoparte 2000, ca mergem in vacanta de weekend in fiecare luna si viata e o placere. Dar orice femeie cu picioarele pe pamant (Doamne ce enervante pot fi femeile, dar au dreptate aici) v-ar cataloga ca niste pierde-vara pentru ca asta e adevarul pana la urma. Pe parcursul vietii ai niste milestones de bifat si faptul ca te-ai eschivat de la ele nu te face smecher, mai tare decat altii, etc. Pana la urma suntem doar niste mamifere si daca nu respectam legile junglei, vom disparea - ceea ce e absolut ok. Dar sa nu venim cu ifose de superioritate, ca am pacalit noi mama natura doar fiindca avem AMD Ryzen 7800X3D, SSD-uri PCI Gen5 cu rate de transfer de 12 400 MB/s si monitoare OLED cu rata de raspuns de 0.27 milisecunde si HDR de ala bun (600+ niti la 10% acoperire ecran).

Eu asta cred ca e defectul nostru profesional. Ca ne uitam mai departe de cortina care ne e pusa in fata ochilor. Vedem ca bunicii nostri erau cate 9 frati, ca parintii nostri au facut cate 2 - 3 copii iar noi ne laudam ca avem o pisica sau caine. Suntem intr-o spirala descendenta presarata cu iPhone-uri si E3-uri, dar asta nu ne scuteste de adevar. Avem o viata de caine. Tot ce am facut a fost stresant, lucrari de control, teze, examene, masterate si doctorate ca sa ajungem de rasul altora stresati ca noi ca nu stim React 18 sau Angular 21, ca uite ce a aparut in NodeJS 20. Asta nu e viata, mereu sa aplicam la alte job-uri pentru o marire de salar care oricum e insuficient, calcandu-ne unii pe altii in picioare pentru a face aplicatia unuia care nu stie cum se deschide un laptop.

7 Likes

Nu prea avem nimic deaface cu societatea.

E foarte rar cand pot sa gasesc pe cineva cu care sa vorbesc altceva decât tehnologie/soft/jocuri/masini/clienti/taxe…

Daca ai copii toata discutia e despre copii, divort, medic, alergii, ca sunt mai multi parinti decat copii in parc, blabla…

Majoritatea nu avem nici macar un salariu mare, e o iluzie, ne-ar trebui 20-30 de ani sa luam un apartament in Germania de exemplu daca am pune toti banii deoparte, dar acolo sunt si alte costuri si alta viata.

Chiar si acest foarte rar e despre vacante, drumetii, gatit, sport, tips and tricks…

Cu cei peste 60 de ani nu avem cred ca nimic de discutat. Chiar si peste 40-50 e complicat, mereu e in cerc aceeași poveste.

Nu avem siguranță, nu poti sa ai copii cu o femeie care nu e feminista, independenta, altfel ai toate sansele sa ramaneti fara bani la un anumit punct. Feministe implinite sunt foarte putine, majoritatea femeilor au sechele din incercari esuate.

Defecte nu le-as numi, job-ul in cel mai rau caz scoate in evidenta ceea ce erai deja…

Plus ca “domeniul profesional” e ceva atat de vag incat ajungem sa comparam veniturile “maturatorului” cu ale “CEO-ului de salubritate”. Ambii sunt in aceeasi bransa dar cu task-uri/responsabilitati foarte diferite.

Corect cred că ar fi “deformare profesională”, nu “defect”.

În cazul meu, cea mai enervantă pentru cei din jur pare să fie pedanteria și atitudinea precaută/defensivă excesivă, plus tendința de a micro-optimiza orice.

1 Like

Ba băiatule, cum ar zice Becali, ăla e mizilic? :smiley:

Câte kile de cod trebuie să prind pentru 2000 de euro…

Nevasta-mea zice ca la orice cacat ma gandesc prima data la ce poate merge prost. Aparent e annoying.

1 Like

Serios întreb, e o statistica care spune asta?

Conform baietilor de aici pretul in Europa de Est e MINIM 40 de euro pe ora (mai exact aici). Deci 50 de ore pentru 2000 de euro, o saptamana si jumatate, asta pentru un junior. Ca seniorii cica fac mai mult.

Cat despre statistica copiilor, e discutia mea de aici si statistica nationala. Altfel un articol simplu e asta, citez:

În 2021, în România s-au născut cei mai puțini copii din ultima sută de ani. Natalitatea scăzută vine şi din faptul că peste 70% dintre cuplurile care nu au copii spun că încă nu-şi doresc să devină părinţi.

Bonus

minim cod de apa
2000 de euro, no aici vb de 8 mii minim. :))

Si din nou o discutie despre bani :sweat_smile:

Mmkay, dar am crezut ca te referi la programatori

1 Like