Este IT-ul o bula?

Am un gand de ceva vreme cu privire la domeniul IT / programare.
Nu stiu daca s-a mai discutat separat asa pe forum.
Credeti ca domeniul IT e o “bula” ? Credeti ca se va satura piata la un moment dat (poate chiar in curand) si ca toate lucrurile astea vor incepe sa dispara?
Salarii f mari, beneficii ce nu se gasesc in alte domenii (sucuri, fructe, abonamente la sala, asigurari medicale private, team buildinguri, iesiri in oras, evenimente platite de companie, si altele pe care le stiti si voi si le aveti)

Stiu ca subiectul vine oarecum in contradictie cu alte idei de pe Internet ca este o lipsa acuta de programatori (desi nu stiu cat % din programatorii romani gasesc sa lucreze remote pt firme din strainatate pe salarii de strainatate oricat de mare se zice ca ar fi nevoia asta).
E mai mult o intrebare pe care o am eu, nu am cu ce articole/date sa o sustin neaparat.

2 Likes

Hm, vorbesc in numele unuia care a trait vremurile vechi si le intelege oarecum si pe cele noi (la vremuri ma refer:))
Mi se pare utopic sa vorbitm despre acest domeniu ca fiind o bula…
Eu sunt de parere ca, ce se va intampla in viitor, vor dispare multe subspecialitati din IT (subspecialitati, care vor putea fi facute sau generate foarte usor si nu va mai fi nevoie de o pozitie anume ptr. acel job).
As mentiona ca se va restrange numarul specialistilor foarte bine calificati, lucru care este deja actual.
Poate gresesc, insa asa vad eu, ca peste 5 ani sa fie deja posibil.
Numai bine!

1 Like

IT e un domeniu foarte larg. Se considera ITist si unul care instaleaza windows si face cablari.

Cred ca alta e intrebarea pe care vrei sa o pui: daca joburile de programator / developer sunt un unicorn si cat timp vor ramane asa.

Cu siguranta sunt supraevaluate, dar e pe buna dreptate. A fost un trend pe twitter zilele trecute in care utilizatorii isi impartaseau salariile si beneficiile financiare. Nu stiu daca l-ati urmarit, dar era extrem de interesant: cei din SF si NYC primesc salarii si de $500,000 pe an + beneficii (shares etc) - astea fiind cele mai mari. In Europa am vazut salarii spre 100,000 de euro (erau ceva mai mici, dar erau balansate de Anglia, unde depaseau 100,000).
In Romania un developer decent poate face mii bune de euro fara un efort sau stress prea mare.

Insa daca te gandesti ca marea majoritatea a joburilor dinafara sferei asteia se bazeaza foarte mult pe repetitie sau respectarea unei proceduri, zero creativitate, zero gandire abstracta si niste cunostinte pe care le poti dobandi lejer intr-o luna - doua, atunci parca incep sa para justificate salariile develperilor.

Ce vad insa e ca jobul de developer incepe sa aiba lower entry bariers - ceea ce e bine. Asta inseamna ritm mai accelerat de inovatie si mai multe minti care contribuie spre o cauza comuna, dar totodata inseamna ca incepe sa creasca si oferta de developeri (implicit va scadea cererea, deci si salariile vor fi mai mici).

Eu cred ca urmatorii 10 - 20 de ani putem sta linistiti, ceea ce s-ar putea sa fie de ajuns pentru multi de aici ca sa isi asigure o pensie buna.

7 Likes

Grijă mare la fenta asta cu salariile din US, că-s două probleme subtile:

  • se raportează de obicei brut (au un sistem fiscal ușor diferit);
  • cheltuielile sunt uriașe comparativ cu EU. Dacă te apuci să sapi un pic o să vezi că în SF cu 100k/an ești cumva la limita sărăciei.

Am o bănuială că și programatorii Flash la fel ziceau acum zece ani :smiley:

7 Likes

Asta cu programatorii flash e foarte specifică.

Flash nu era nici măcar o tehnologie open source ci aparținea unei companii.

Era o specializare foarte stupidă dar dacă piața exista, de ce nu?
Până la urmă lumea s-a adaptat, îmi e greu să cred că un programator bun flash nu s-a putut reorienta spre alte tehnologii.

Discuția e despre IT per ansamblu.

4 Likes

Sincer astea mi se par mai mult o nuissance, cu asigurarea nu stiu ce sa zic, stiu pe cineva care a vurut un consult pe abonament si l-au programat dupa 2-3 luni asa ca tot a platit.

1 Like

Cred ca limbajul folosit de “programatorii” flash, se numea: Action Script si daca stau bine si-mi amintesc, la vremea aia era bine cotata cunoasterea acelui limbaj, limbaj similar cu js.
Cu siguranta au migrat foarte usor catre tehnologiile recente si sa nu uitam ca acel limbaj “daca nu gresesc” era dezvoltat si in Romania de cei de la Macromedia / Adobe.
Sunt de parere ca nimeni nu ar trebui sa-si faca griji legat de ritmul destul de rapid prin care apar si dispar limbaje, sa nu uitam ca sunt inca printre noi “si nu putini” programatori: VS Fox, limbaj care a fost abandonat de MS in 2009, as mai aminti de Delphi (Pascal), care este deasemeni si astazi folosit.
Nu limbajul de programare conteaza, ci modul prin care rezolvi o problema sau alta.

1 Like

Dupa taxe, chirie si cheltuieli iti raman peste $150,000 pe an. Dar asta e un exemplu extrem. Cei mai multi nu fac banii astia.

Eu nu am zis ca programatorii de JavaScript sau PHP pot sa stea linistiti, desi sunt sigur ca pot sta. Cu siguranta va exista “programare” si peste 50 de ani.
Problema noastra tine de cat de repede devenim depasiti - cunostinte invechite, lipsiti de energie si chef de a invata lucruri noi, ce rezistenta avem la schimbare etc. Iar asta e o problema pentru ca vin aia tinerei si flamanzi de 15 - 20 de ani care ne vor surclasa la majoritatea capitolelor.

O alta intrebare utila ar fi: ce pot sa fac incat sa raman relevant si sa am un job (bine platit) si peste 10 - 20 de ani?

Pe langa cliseicul “learn the fundamentals”, cred ca, in primul rand, trebuie sa faci asta din pasiune (incat ai face-o si gratis). Apoi sa inveti sa devii flexibil, deschis la nou, sa studiezi, sa iesi din zona de confort, in 2 cuvinte: sa fii open minded.
Daca stai on the cutting edge, da, esti stresat, dar ai si beneficii.

Nivelul de cunostiinte necesare pentru a lucra pentru cineva care are bani devine mai mare.
Adica nu ajunge sa stii sa faci un site-ulet sau o aplicatie micuta si sa sa ceri o gramada de bani, procesul este mult mai complex de atat si un programator trebuie sa asigure inclusiv testarea cu unit si integration/e2e teste chiar si fara QA. (adica daca se poate automatiza, de ce sa mai angajam QA)

QA-ul va fi o nisa care va fi ceruta doar la firme si aplicatii foarte mari si complexe, la aplicatii simple sau la extinderea unei aplicatii majoritatea firmelor se bazeaza pe testele scrise de programatori si daca programatorul nu scrie bine testul nu ar trebui sa treaca de review sau este direct raspunzator de faptul ca n-a scris bine testele. (automatizarea de teste e foarte ceruta)

Sunt multi care incearca sa faca programare fiindca este accesibil daca ai timp si motivatie sa inveti. Entry-level-ul e dificil (inclusiv la freelancing), dupa ce ai experienta si cunostiinte bune nu se pune problema de o bula, dar la entry-level deja iti poate lua ceva timp sa gasesti chiar si un internship.

5 Likes

Eu as spune ca este o bula momentan (similar cu ce s-a intamplat la inceputul anilor 2000, asa numita “dot com” bubble). Problema este ca o parte (destul de mare) din necesarul din programatori vine de la startup-uri care nu au business plan bine pus la punct si care momentan fac bani doar din injectii de capital (cred ca cel mai vizibil este cazul WeWork). In momentul in care vor disparea banii din piata vor aparea si probleme iar atunci o mare parte din firme se vor cerne (la fel ca si in 00’s) si va fi o presiune in scadere pe salarii. Cand si cat de grava va fi caderea vom vedea cu timpul.

Sfatul meu este ca atunci cand va cautati de munca sa verificati si produsul pe care il ofera compania si cat de viabil/profitabil este si nu doar la banii pe care ii primiti drept compensatie.

2 Likes

Aia se numește o bulă localizată. Chestii gen WeWork sau Uber, companii cu viitor tulbure.

Dar in anii 90 IT-ul nu era peste tot. Câți aveau nevoie de site atunci, și câți au nevoie azi?

Câți foloseau un mini ERP măcar bazat pe Excel sau Access, și câți azi includ soft de management ca cerință de bază în pornirea unui business? Se nota pe caiet acum 10 ani.

Ce business poți să faci azi să fie profitabil fără o parte de IT? Nu văd azi nici un restaurant fără soft de gestiune măcar. Nu văd nici o parcare banală fără sistem de plăți.

Există o bulă concentrată in sillicon valley care include companii it neprofitabile ce trăiesc doar din investment rounds? Clar.

Dar să nu generalizăm.

2 Likes
  1. Nu am spus nicaieri ca va disparea piata cu totul, ci ca anumite companii se vor cerne (cele care produc plus valoare probabil vor rezista, desi si ele vor simti presiunea), la fel ca si in anii 2000, cand unele au falimentat si unele s-au solidificat dar cu toate astea au fost oameni care au ramas fara joburi (si erau mult mai putini programatori atunci).

  2. Bula nu este concentrata doar SV ci este prezenta si alte parti, ca Londra, Paris, Berlin, iar cand va exploda acolo se va simti si in romania pentru ca este o industrie globalizata.

  3. si cel mai important eu nu am spus sa ne panicam sau sa ne reprofilam ci sa fim un pic mai atenti atunci cand schimba locul de munca si sa ne uitam si alte aspecte nu doar la cel financiar imediat (salariul cel mai mare). Eu am facut greseala in 2008/9 sa cred ca domeniul in care lucrez nu poate fi atins de criza si am fost luat total pe nepregatite cand am fost disponibilizat in iulie 2009 si e mai bine sa “be safe than sorry”.

Just my 2 cents

Prin 2008 - 2009, in plina criza, mi-a crescut venitul cu vreo 60%-70%. Si lucram pentru americani.

1 Like

N-as zice că este o bulă, ci mai degrabă ceva mainstream acum.
Cum au fost electricienii prin anii 50-60, electroniști în anii 70-80 sau finanțistii în 90-00. Nu au dispărut niciodată, dar au fost umbriți de alte valuri.

3 Likes

Nici imobiliarele nu au disparut dupa 2009 dar tot a fost o bula atunci.
Nu ma astept sa dispara programarea prea curand.
Ci ma refer mai mult la toate extra beneficiile si salariile mari pe care le avem noi.
Dar mainstream poate ca e un termen putin mai corect decat “bula”

1 Like

Ce inseamna salar mare? 3 000 de euro?

Faptul ca salariul mediu in Franta e de 2 200 de euro e corect? Cand un apartament de doua camere (50 metri patrati) intr-un oras mai mic ca Baia Mare e 250 000 de euro?

Se vehicula intr-un alt post salariu de 7000 RON pentru un Android developer cu 2-3 xp in Cluj daca imi aduc bine aminte.
7000 RON in Romania mi se pare salariu mare comparat cu ce castiga alti romani care nu reusesc in 2 insi sa ia 7000.
Eu la situatii de genul asta ma refer.

Comparatii, comparatii. Daca unul nu invata nimic si nu-l intereseaza sa munceasca pe bune, asta inseamna ca cel care o face nu merita bani?

De ce exista expresia “salar mare”? De ce ne batem capul cu asa ceva? Pentru ca salariul ala e platit, adica firma are capacitatea financiara sa-l sustina. Nu e ca si cum proprietarul firmei vine de acasa cu bani sa plateasca programatorul. Sau ca vinde produsul in pierdere.

Daca ceri 50 000 de lei pe luna si o firma iti plateste banii astia, este absolut ok. Nu-i salar mare, e doar un alt salar printre milioane de salarii.

Acuma normal, fiecare tragem in directia care ne intereseaza. Agajatorul va trage in jos, candidatul va vrea mai mult. Idea e ca fiecare trebuie sa stie ce are celalalt de oferit.

Romania are o multime de oameni plecati in lume dar personal mi se pare ca suntem in continuare foarte inchisi ca gandire. E o lume imensa, informatii peste tot, tot ce trebuie sa faci e sa cauti. Vrei mai mult, poti mai mult, oportunitatea exista. Si nu conteaza ca esuezi de 99 de ori dintr-o suta. Idea e sa mergi inante.

3 Likes

Și eu de multe ori mă simțeam prost că cumva câștig așa de mult in comparație cu alții.

Mereu am impresia că oricine poate face programare și tot timpul încerc să le arăt, să le explic, să le dau tutoriale, să învețe și să câștige și ei, de ce nu?

Apoi mă lovește realitatea când văd că nu înțeleg chestii de bază, nu pot abstracționa concepte, uneori nici măcar codul, nu înțeleg ce e aia execuție, textul ăla ce îl scriu acolo ce înseamnă că e executat, etc. Ce să mai zic de clasicele pattern-uri sau alte chestii.

Atunci mi-am dat seama că in realitate dacă nu ai înclinație e foarte greu să o faci. Ceea ce nouă ni se pare natural și banal, alții nu pot, sau nu vor, am întâlnit și asta, care ziceau că e prea mult de lucru, nu stă el 8 ore pe zi la calculator că se plictisește. Dar pretenții avea, in fine.

Am ajuns la concluzia că și dacă iei pe toți și ii bagi la facultăți de Info, proporțional cam tot atâția programatori buni vor ieși.

6 Likes