Evenimente tech doar pentru femei

Disclaimer: S-ar putea sa ma bag aiurea si sa vorbesc prostii :).

Se tot fac (faceau) evenimente de astea “women in tech” ca sa combata sexismul din industrie ma gandesc. Insa mie mi se pare ca fac opusul. Is it just me?

@tekkie tu esti cred ca cea mai in masura sa-ti dai cu parerea ca mai faci si eventuri si esti si femeie.

1 Like
1 Like

Uaaaau ce de mult am scris comentariul ala @iamntz! Intre timp am intrat in lumea buna a speakerilor, si stiu ca in subliminal primele usi s-au deschis ca nu aveau destule fete speaker. Bine ca dupa 2-3 conferinte veneau cei care vazusera inregistrarea si intrebau chestii tehnice si s-a mers inspre directia buna.

Dar ca sa raspund lui @AdrianBasalic eu clar nici nu citesc descrierile evenimentelor dedicate fetelor. Ce sens ar avea, mi se pare o abordare total gresita. Practic unii care se simt vinovati pt inegalitate au gasit ei cum sa o repare. Mai fain ar fi prin mentorat si incurajare de a submite la CfP. Bine, acum la cate evenimente se fac deja nici CfP nu mai e ce a fost, adica o triere. Vad atatea ciorbe reincalzite, speakeri tineri care nu se obosesc sa faca un minim research, incat m-am descumpanit de tot. A devenit un mod de a expanda CVul, si e plin de locuri de mana a 3a unde se intampla asta, incat nu mai cred ca merita efortul, plus ca in speaker room nu stii care e mai nebarbierit si in rochita.

End rant, ca e end of business day si e bine sa pastram speranta, macar.

2 Likes

Stai sa vezi cat de transfobi sunt! Incearca sa mergi imbracat intr-o rochie, tu avand cromzom Y, sa vezi ce reactii starnesti. As merge odata la o conferinta din asta mega woke cu o rochie de schimb, desigur ceva stramt sa imi puna in evidenta spatele si o barba din aia de patriarh, doar sa vad cat de mult tine toata ipocrizia asta.

Acum serios, asa tampenie sexista mai rar, competenta nu tine de sex ci de abilitatile individuale.

1 Like

Eu am crezut că se fac ca să încurajeze fetele/femeile să se îndrepte către tehnologie.
Așa cum sunt și evenimente similare pentru copii.
Asta pentru că în general îi ajută pe cei minoritari într-o nișă să se regăsească și să se asocieze.

1 Like

Nu cred, ca la ele participa femei care sunt deja in Tech. Daca ar face chestiile astea cu fete de liceu, da. La facultate simt ca e deja prea tarziu.

1 Like

PRul poate fi extern (pt piata muncii, marketarea angajatorului ca fiind ladies-friendly, etc) sau intern (pt avansare in companie).

In ultimii ani am observat exact ce zice @AdrianBasalic, prezenta e facuta cu tinere deja in contact cu industria, mare parte din ele facandu-si viata usoara prin PR, mai marcheaza puncte pt angajator, mai primesc o marire sau gasesc un alt job. Nu am prea gasit, in experienta mea, new entries.

M-as bucura sa nu fi observat eu ce era important.

La mine in organizatie este premiera, au venit 2 fete de la facutate ca tester, as spune ca incet, incet si fetele vor sa stie cu se maninca in lumea software :smiley: :smiley:

În multe locuri în care am lucrat am avut colege femei. La unele chiar se vedea că au nimerit domeniul. Am avut chiar o colegă pe care am mentorat-o și am ajutat-o să se integreze în proiect.
Eu nu am prea auzit/întâlnit situații precum cea descrisă de @tekkie, decât una destul de urâțică în care tipa trebuia să lucreze cu niste clienți, cred că indieni, a căror cultură consideră femeia inferioară. Acolo lucruri grele…
Cred că femeile au viață grea în industrie, bărbații sunt mai înclinați spre tehnic decât femeile. Dar egalitatea exagerată este din nou dăunătoare. Apoi dăm în situații în care ne întrebăm de ce nu vor să lucreze și pe șantier dacă tot vorbim despre egalitate? Din același motiv pentru care nu prea îți vine să pui un bărbat ca și imagine de marketing (cu excepții bineînțeles). Cred că ar fi mai corect de vorbit despre echitate mai mult decât despre egalitate.
Am lucrat și lucrez mereu cu plăcere cu femei. Sunt plăcut surprins când își demonstrează skillurile. Ele fiind brain-wired diferit față de bărbați, pot aduce plusuri importante echipei.

1 Like

Ai si vreun argument aici? Mie mi se pare ca e bullshit asta, mai degraba e problema de cum au fost cultivate si educate.

1 Like

Gender-equality paradox - Wikipedia

Nu e chiar dupa pareri.

Nu cred ca ar trebui sa mai avem asemenea conceptii in anul 2020 → 2021. :slight_smile:


Exemplu fara nicio intentie sau sugestie :wink:

Posibil. Din punctul meu de vedere este evidentă treaba asta.

Este excepția de care vorbeam. Nu prea ai cum să folosești o femeie pentru o reclamă la un aparat de ras, nu?

Nu îmi “traduci”? Nu înțeleg unde bate articolul ăla. Înțeleg doar că aruncă studiile la coș.

Nu arunca studiile la cos, ci doar ‘explicatiile’. De ambele parti.
Fiind sociologie si psihologie, e in vasta parte cargo cult. La care se adauga bineinteles si bias-ul de stanga prezent intr-o groaza de locuri pe wikipedia.

Statistica insa ramane. Poti sa cerni gunoiul curat de pe asemenea pagini wikipedia ignorand tot ce e referit si nu e publicat in jurnal stiintific. Bloguri, etc. Vezi ce remane, lectureaza, etc.

Daca ridici la acelasi rang BuzzFeed cu articolele stiintifice insa, iese ‘controversat’ si ‘aruncat la cos’.

E posibil să fie viciată statistica.

Caută pe amazon, bestbuy & co jucării de fete vs jucării de băieți, vezi cum alea creative pentru fete implică mărgele, alea creative pentru băieți sunt construcții, roboței etc.

Jucăriile mai… tehnice (microscoape, telescoape, kit-uri de fizică/chimie etc) au pe ambalaj ori băieți ori fete+băieți. Foarte puține au doar fete.

Cumva, fetele sunt învățate de mici unde „le e locul”, îndoctrinate de familie, sistemul de educație, locuri de joacă etc.

Statistica aia are US în topul țărilor „egale” (alături de țările nordice europene). Dacă în Europa sunt înclinat să cred că e (mai) OK, în US este o egalitate impusă. I.e. una e să crești într-o societate în care femeile sunt egale cu bărbații, alta e să le consideri egale doar de teama HR-ului.

2 Likes

Ce legatura are asta cu statistica? Uite aici o critica sa zicem mai relevanta, de pe pagina wikipedia, pentru ca e pe blog la Scientific American (ceea ce bineinteles nu e deloc tot una cu un articol stiintific publicat cu peer review): Countries with Less Gender Equity Have More Women in STEM–Huh? - Scientific American Blog Network

Nu sunt de acord nu cu ce e in intrebare (nici macar ei nu zic ca ar fi statistica viciata), ci cu ‘explicatia’. Bineinteles, ‘explicatiile’ alternative tot cargo cultisme de balta sunt.

Dupa cum ziceam, statistica ramane. E un fapt. Ca poti sa incerci sa-l explici cu doctrina socialist-comunista sau national-socialista, sau altceva, e altceva.

Pe cand in Jordan dimpotriva?

2 Likes

E cam comunism in impunerea unor procente de egalitate “pentru ca asa e corect”. Natura ne-a creat diferiti, nu se poate da vina pe societate ca fetele sunt mai preocupate de “cuib” iar barbatii de “vanatoare”. Nu trebuie nici limitate posibilitatile ca un barbat sa fie babysitter (ca sa nu dau exemplu de femei in tech). Pur si simplu unora le place mai mult o latura decat cealalta. Femeile din tech sunt inteligente, au simt tehnic, la fel cum si barbatii bucatari au simt artistic, daca pot spune asa despre gatit.
Impunerea insa a unui procent de femei intr-o companie le dezavantajeaza pe cele care au intrat in tech pe propriile forte. Iar evenimentele astea tech pentru femei fac mai mult rau decat bine, parerea mea.

3 Likes

Ba da, daca tot ce arati fetelor e cum e pe partea de cuib si nu le arati cum e cu tehnica.

Lipsa informatiei nu trebuie echivalata cu lipsa curiozitatii. Iar asta conduce la statistici biased, ca sa ating si critica lui @iamntz pentru @anon31094663. Adrian, citeste te rog linkul pe care l-a pus Ionut in thhhread mai sus, cu ce am patimit eu in tinerete, e f relevant.

1 Like