Am în gând ideea asta de prin vară, dar dacă tot vine sfârșitul anului, am zis să venim cu ceva idei de deduceri fiscale cadouri cu hardware util.
Evit să recomand hardware perisabil în timp (e.g. laptop-uri sau componente) și mă limitez la device-uri ce vor funcționa la fel de bine și peste un an, doi sau cinci.
Stocare / Backup
Raportul $/Gb a scăzut destul de mult în cazul SSD-urilor. Dacă acum câțiva ani un SSD de 32Gb costa 200€, acum poți cumpăra o capacitate generoasă la un preț decent:
- 850 PRO de 128GB este ~400 lei în acest moment. Varianta de 512 este un pic peste 1300 lei. Recomand cea mai mare capacitate pe care ți-o permiți, astfel încât să nu stai să te câcâi cu mutat documente pe un alt disc, mutat My Documents, dezactivat hibernare sau alte porcării.
- Dacă folosești mașini virtuale și/sau programe de grafică (gen Photoshop) îți recomand un al doilea SSD folosit exclusiv pentru asta (eu am un Corsair exclusiv pentru asta).
- Un NAS - după ce a tot folosit câțiva producători, @andySF recomandă Synology. Eu recomand ceva cu minimum două discuri, pentru cel puțin RAID1 (exemplu). Prețul NU include HDD-uri!
UPS & Power Surge
Hardware-ul costă prea mult pentru a-l pierde de la un spike de curent electric. În plus, se mai întâmplă să mai pice și curentul, așa că e mai bine să fii cât de cât asigurat.
Din experiență pot spune că APC este mereu o alegere bună, așa că asta recomand. De asemenea, un UPS este de preferat să fie cu management, mai ales dacă îl folosești la un PC. La fel ca la stocare și monitoare, recomand unul cât mai mare:
- BE400GR este modelul pe care îl recomand clienților ce nu au consum foarte mare (mai fac și mentenanță hardware pentru câțiva clienți). O baterie de un an și jumătate ține ~cinci minute pe un PC cu performanțe medii. Alternativ, BE700G-GR.
- BR900G normal sau schuko. Îl am de vreo doi ani iar în momentul de față ține un PC cu două monitoare vreo zece minute. Când era nou ținea vreo 20 minute (și estima vreo 25 pe ecran)
Avantajul celor cu management este că atunci când nu ești la PC se ocupă de… well, management: când bateria e pe terminate trimite semnal de shutdown/hibernare/stand by PC-ului și de trezire atunci când revine curentul.
Dacă folosești laptop, îți poți lua un Surge Arrest.
Ebook Reader
Pentru că în meseria asta trebuie să fii tot timpul la curent cu ce se întâmplă în jurul tău, consider că un ebook reader sau o tabletă sunt absolut esențiale:
- Varianta ieftină: Kindle. Dezavantaje: nu e compatibil cu nici o carte ce are DRM cumpărată din afara Amazon; nu vede PDF-uri (mă rog, le vede, dar, având un ecran mic, sunt greu de citit). Avantaje: mai ușor decât orice tabletă; ecranul este lizibil inclusiv în soare puternic;
- Varianta medie: orice tabletă cu Android sau iOS. Personal am folosit Yoga 2 și iPad și prefer iPad. 3G este opțional dar recomandat; de asemenea, este de preferat o capacitate mai mare de 16Gb.
- Varianta hi-end: Microsoft Surface. Nu, nu am pus mâna pe așa ceva. Da, și eu sunt mirat că a apărut la noi
Tastatură
Eu prefer tastaturile ergonomice și mecanice. Din păcate, singurele modele ce se încadrează în acești doi parametri nu se găsesc în România (și nu sunt foarte dispus să dau 3-400€ pe un Kinesis doar pentru a vedea că nu mă obișnuiesc).
Prin urmare, dacă ar trebui să-mi cumpăr o tastatură mâine, aș alege una mecanică în detrimentul uneia cu formă egonomică (de genul Sculpt sau MS 4000). Nu am vreo recomandare concretă pentru asta, ci doar să vă uitați pe PC Garage (sunt singurii care au filtre pentru tastaturile mecanice).
Îmi face cu ochiul UHK, cu trackpad/trackball.
Hint: indiferent de tastatura pe care o aveți în acest moment, încercați să o ridicați din față (astfel încât partea dinspre utilizator să fie mai înaltă decât partea dinspre monitor). S-ar putea să aveți o surpriză plăcută
E rândul vostru. Ce recomandați? Ce hardware considerați că este absolut necesar?
PS: Majoritatea link-urilor sunt afiliate.