Înființare hub 100% românesc - remote

În urma protestelor din iarna lui 2017 m-am decis să mă folosesc de cunoștințele mele în domeniul tehnologiei și să fac ceva pentru România.

Am creat o aplicație web care, pe scurt, funcționează ca un site de petiții online.
Ce are special este caracteristica legală, întrucât utilizatorii sunt identificați după acte de identitate, iar documentele trimise către instituțiile statului sunt semnate cu semnătură electronică.

Nu am deschis publicului aplicația, dar eu am folosit-o pentru a trimite o cerere președinției României și una primăriei sectorului 2 din București.

Am ajuns spre sfârșitul anului 2017 la concluzia că nu este o idee cu șanse de reușită, din motivele următoare:

  • interesul oamenilor pentru a trimite sesizări/inițiative este scăzut - am văzut asta și la o aplicație concurentă.
  • receptivitatea instituțiilor la sesizările/inițiativele cetățenilor este slabă. Mai exact, angajații nu răspund, nu îi interesează.
  • rezultatele nu justifică cheltuielile.

În aceste condiții, m-am decis să renunț la idee.

DAR…

Recent am citit un eseu care mi-a schimbat perspectiva cu 180 de grade. Linkul către eseul respectiv îl găsiți la sfârșitul acestui post.

În primul rând am realizat că și în cele mai bune condiții, aplicația nu ar fi avut succes. Chiar dacă ar fi fost mulți utilizatori, iar instituțiile cooperante, petițiile nu ar fi fost rezolvate sau rezolvarea lor ar fi fost mult întârziată.

Este vorba de voința de a face ceea ce trebuie în favoarea cetățenilor, în condițiile în care statul și companiile sunt cele care decid ce, când și cum se face - indiferent dacă este bun sau nu pentru majoritatea populației.

Revenind la tehnologie, adică la activitatea principală a membrilor acestui forum, vin cu următoarea întrebare: realizați că noi avem acum acces la ceea ce determină mersul societății, al economiei și majorității activităților desfășurate de oameni?

Putem crea aplicații, aparate IoT, site-uri, cam tot ce ne trece prin minte.
Si totuși ce facem nu se poate spune că se ridică la nivelul altor generații care au fost în aceeași poziție.

Există o oportunitate pentru noi, asemănătoare cu cele avute în urmă cu 100-150 de ani de către industriași, mici afaceriști și muncitori.

Micii afaceriști și industriașii au format curentul liberal, iar muncitorii curentul socialist.
Cum credeți că s-au format asociațiile de antreprenori, sindicatele sau partidele?
A scris Marx și Lenin o carte și cineva le-a zis apoi oamenilor “să fie sindicate” sau “să fie industriași”?
Nu, a fost un proces de conștientizare al propriului rol în societate al oamenilor.

Acum, dacă cele de mai sus sunt adevărate, pentru a face ceva util societății trebuie să răspundem la două întrebări:

  • care sunt resursele noastre?
  • ce putem face?

Și voi încerca să răspund cât mai scurt.
Resursele noastre sunt cunoștințele din domeniul tehnologiei și timpul nostru.
Dacă vă gândiți la bani - ca resursă, vă recomand să urmăriți clipul de la sfârșitul acestui post, în care Jeremy Rifkin explică destul de clar ce este “zero marginal cost”. Practic este vorba de reducerea costului de producție a bunurilor până la zero. Dacă în ultimul deceniu aceasta era posibilă decât în lumea virtuală, mai recent aceasta se întâmplă și în lumea fizică.
Un exemplu este o firmă de reciclat deșeuri din China care are ca sursă energia regenerabila. În procesul de reciclare transformă deșeuri în materie primă, iar apoi în senzori de temperatură. Costul de producție este 0 sau aproape 0 și ca atare pe piata ajunge la $1.50
Un astfel de senzor era deținut doar de stat cu 50-70 de ani în urmă și întreținut cu cheltuieli uriașe.

Dacă costul de producție se apropie de zero, atunci și societatea civilă poate produce unele bunuri care în mod tradițional erau produse de stat.
De exemplu senzorul de poluare care ar trebui amplasat public în orașe de către primării. Au început să se formeze rețele private de astfel de senzori, inclusiv în România.

Și am ajuns unde voiam să ajung:
De fapt nu noi trebuie să convingem cu petiții statul să facă diverse lucruri, ci noi pur si simplu trebuie să creăm lucrurile de care avem nevoie și să permitem și altora să ni se alăture, dacă doresc.

Și acum vin cu propunerea propriu zisă.
Caut parteneri pentru a înființa un hub, care să își desfășoare activitatea remote.
Am câteva proiecte de la care putem porni, iar fiecare se poate alătura unuia dintre proiecte pe care ar dori să îl vadă realizat.
Întâi ar trebui stabilite niște linii generale de dezvoltare, dar astea nu sunt o urgență și le putem face pe parcurs.
Ideile după care am pornit sunt: dezvoltare rurală si protecția mediului.

Proiectele pe care le am dezvoltate (mai mult sau mai puțin):

  • domeniul civic. Aplicatie web pentru trimiterea de petiții către primării. Aplicația este completată în proporție de 90%. Beneficiarii (utilizatorii) ar fi grupurile de cartier, care ar sesiza primăriile pentru diverse probleme (plantat un copac, semnalat lipsă coșuri de gunoi, etc). Am contacte în aprox 10 astfel de grupuri în București și cei cu care am vorbit au fost interesați de aplicație. Principalele elemente ale aplicației sunt: nivelul legal ridicat, automatizarea activităților, issue tracker.
    De ce să vă alaturati acestui proiect: contactați persoanele din comunitatea voastră care sunt implicate civic și va vor aduce și vouă beneficii.
    Ce trebuie să știți pentru a va putea implica în proiect: angular, NodeJS, Express, MongoDB.

  • domeniul transportului public. Aplicatie mobilă pentru a monitoriza în timp real locația autobuzelor/microbuzelor. Aplicația este dezvoltată 100% pentru Android și bună de comercializare. Problema pe care am intalnit-o a fost la șoferi. Ei ar trebui să instaleze pe telefon o variantă specială, dar în testul pe care l-am făcut am observat că este nevoie de un telefon dedicat. Aplicația este utilă în special în zonele rurale, unde de altfel poate fi introdusă mult mai usor, pentru că operatorii de transport sunt firme private.
    Al doilea element important al aplicației (momentan este propunere) este localizarea și anticiparea dezvoltarii gropilor de pe traseul autobuzelor cu ajutorul accelerometrului. Anticiparea este utilă primăriilor, pentru a sti din timp ce buget să pregătească și când. Nu în ultimul rând, serverul va genera documentația necesară pentru a demara lucrările de reparație a drumurilor.
    Am discutat cu câteva persoane despre introducerea în județele Constanța si Prahova a aplicației și este posibil să particip la o discuție mai largă pe tema asta in lunile următoare.
    Pentru a continua proiectul ar mai fi nevoie de cineva care știe iOS, NodeJS și Android (oricare, nu neapărat toate).

  • în domeniul agriculturii. Indiferent dacă dorește cineva să se alăture acestui domeniu, eu încep din primăvară crearea unei ferme autonome de legume. Pentru acest domeniu am decât schița proiectului și studii de piață. Am estimat că ferma de care vorbesc ar costa €1500, iar recuperarea investiției s-ar face din primul an, dacă suprafața cultivată ar fi mai mare de 200 mp. Producția ar fi în special axată pe legume.
    Principalii beneficiari ar fi magazinele de la sat, pensiunile, gospodăriile din zona rurală, micile ferme.
    Deasemenea, urmează să abordez un grup din domeniul educației. Mai exact, le voi propune “ferma școlii”, o fermă autonomă care ar produce pentru o perioadă din an legume pentru elevii școlii, dar ar putea fi folosită și în scop didactic pentru a explica elevilor tehnologia și un pic de botanică.
    Cine dorește să se alăture acestui proiect ar trebui să știe una sau mai multe din urmatoarele: python, tensorflow, arduino, NodeJS, MongoDB.

  • domeniul antreprenoriatului. O aplicatie web aflată la stadiul de wireframe. Ca funcționalitate este parțial marketplace, parțial unealtă ajutătoare în procesul de producție.
    Cine dorește să se alăture acestui proiect ar trebui să știe una sau mai multe din urmatoarele: Angular, NodeJS, MongoDB, Express.

  • domeniul medicinei. O aplicatie mobilă aflată în stadiul de wireframe, pe platforma Android. Conceptul l-am făcut împreună cu câțiva medici de familie și este vorba de o banală aplicație pentru programări, dar care lipsește celor aproximativ 11.000 de medici de familie din România.
    Aplicația în sine nu ar aduce profit financiar considerabil, ci doar ar face viața mai ușoară unui număr foarte mare de oameni.
    Cei care doresc să se alăture acestui proiect ar trebui să cunoască (una sau mai multe) Android, Angular, NodeJS, MongoDB, iOS.
    Aplicația aceasta este importantă pentru că aduce utilizatori pentru mai multe din aplicatiile enumerate mai sus.

  • citizen science. Acest domeniu este necunoscut în România și relativ nou în lume. Se referă la participarea oamenilor educați, dar fără a avea specializare într-un anumit domeniu, la furnizarea de opinii si informații aproape științifice despre diverse probleme.
    Pentru acest domeniu am pomenit mai devreme rețeaua de senzori de poluare. Sunt oameni pasionați de poluare care si-ar instala senzori acasă și ar putea fi mai interesați dacă ar putea schimba între ei informații. Mai mult, ar putea folosi aplicația pentru petiții și trimite sesizări bazate pe date reale către primării.
    Domeniul citizen science poate fi folosit si in scop educativ, școlile putând folosi date reale pentru a explica elevilor diverse fenomene din mediul înconjurător.
    Ca obiectiv al acestui domeniu găsesc influențarea pieței imobiliare ca având potențial ridicat.
    Cei care doresc să se alăture acestui domeniu ar trebui să cunoască (una sau mai multe) Angular, MongoDB, NodeJS, Arduino, Android, iOS.

Si ar mai fi ceva: pentru a rula online, hubul are nevoie de 1-2 oameni pentru a-l instala, configura, etc. Ca platformă m-am gândit la

Despre hub:

  • va funcționa exclusiv remote;
  • platforma va fi NodeBB (https://community.nodebb.org);
  • are nevoie de 1-3 oameni pentru a-l instala, administra, configura, etc;
  • va fi cu abonament anual (€20, cu scopul de a plăti serviciile folosite și componentele electronice necesare).
  • proiectele de mai sus și le poate revendica oricine, cu condiția să urmărească principiile comunității.
  • membrii hubului pot reprezenta persoane fizice, firme, ONG-uri sau instituții;
  • se pot alătura proiectelor și persoane care au specializare în domeniile respective, chiar dacă nu au cunoștințe de programare;
  • este o ocazie bună pentru a dezvolta proiecte personale;
  • alte condiții rămân de discutat.

Pot aduce membri cu specializări în diverse domenii, dar cu condiția ca proiectele să fie dezvoltate, iar programatorii sunt cei care dezvoltă.

TL;DR
Incerc să înființez un hub remote.
Caut colaboratori.

Link-urile promise (a se citi în ordine):

Colin Crouch, profesor universitar, cel care a enunțat pentru prima oară termenul de “post-democrație”, fenomen pe care il traversăm:

Jeremy Rifkin, arhitectul celei de-a treia revoluții industriale - planul Uniunii Europene care a fost introdus din 2007.
Rifkin explică sfârșitul capitalismului și termenul de “zero marginal cost”:

Diana Wilsdschut, fondatoare a unei universități din Olanda, despre societatea peer-to-peer și citizen science: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0016328717300435

8 Likes

Nu vreau nici să îți validez nici să-ți invalidez ideea, dar am două observații de făcut:

Sunt cazuri peste cazuri în care cetățenii au pus mâna și au făcut chestii doar ca primăria să vină să demoleze că n-aveau autorizație. (e.g.)

Tu poți avea maximum de inițiativă, să faci, să dregi, dar ți se întâmplă o mizerie-două-trei de genul și te lecuiești.


Îmi poți da un exemplu de petiție online care a avut vreun rezultat?


În altă ordine de idei, kudos pentru implicare, indiferent de rezultat.

1 Like

TLDR; Dar sa nu uiti de GDPR si de chestia cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Nu de alta, dar amenzile sunt uriase. Uneori pe buna dreptate.

2 Likes

Exemplu de petitie cu rezultat pozitiv: pistă de alergare sintetică în parcul Motodrom din București. Am făcut cerere către primăria sectorului 2 și deși nu mi-au răspuns oficial, am dat de viceprimar și l-am bătut la cap, am mai strâns și niște semnături și s-a făcut.

Dar ce au reușit grupurile de cartier este mult mai important. De la eliberat trotuare de mașini, amplasat coșuri de gunoaie pe străzi, până la prevenirea construcției unor clădiri sau statui în parc.

1 Like

Tocmai din cauza GDPR nu am mai deschis aplicația pentru petiții online.

  1. Din ce localitate ești?
  2. Am un teren de 600 mp în Bragadiru pe care ți-l pot pune la dispoziție pentru proiecte de agricultură, dorești?
  3. Care vor fi contribuțiile tale la dezvoltarea proiectelor? timp, bani, know-how, te rog continuă.
  4. Accepți un partener care poate oferi finanțare, are cunoștințe medii de programare și de electronică, dar nu prea are timp?
  1. Sunt din Bucuresti.
  2. Am si eu teren, dar e bine daca mai exista o alternativa.
  3. Pot contribui cu timp, bani si know how, in masura posibilitatilor (dezvolt ideea in comentariul urmator).
  4. Da, orice ajutor e binevenit, dar e bine de stiut care este ideea hub-ului (tot in comentariul urmator dau detalii).

Voi raspunde aici si pentru mesajele private.

Despre hub

  1. Doresc sa fie o comunitate, nu ceva ierarhic. Pentru buna functionare, diverse operatiuni le voi desfasura pe firma (am un SRL, asociat unic).
  2. Abonamentul de 20 euro/an are 3 scopuri:
    a) strangere de fonduri pentru dezvoltarea de produse/proiecte;
    b) plata unor servicii (hosting de exemplu);
    c) fidelizarea membrilor.
  3. Pentru fidelizare, membrii hub-ului nu vor plati adaos comercial pentru bunurile sau serviciile produse (detaliez mai jos). Clientii din afara vor plati pretul intreg.
  4. Legat de dreptul de autor asupra produselor si serviciilor, deocamdata ma gandesc ca membrii pot clona si dezvolta in felul lor, dar respectand in continuare regulile produsului clonat (exemplu mai jos).

Un exemplu de desfasurare a unui proiect ar fi urmatorul.
25 de persoane se inscriu in hub si platesc abonamentul de 20 euro/an, adica un total de 500 euro.
Cineva propune o aplicatie si toti membrii grupului o dezbat pentru a formula o idee buna.
5 membri dezvolta aplicatia. Cei 500 de euro vor fi folositi pentru functionarea aplicatiei sau investiti in proiecte noi.
Toti membrii hub-ului pot folosi gratuit aplicatia. Ceilalti utilizatori din afara hub-ului platesc abonament lunar de 2/euro pe luna.

Despre proiectul legat de agricultura

  1. Dupa sarbatori, probabil februarie, voi merge la SCDL Buzau (statiunea de cercetare a legumelor) pentru a le cere sfatul din punct de vedere al productiei.
  2. Intre timp ar trebui pornit hub-ul, pentru a avea un spatiu dedicat discutiilor.
  3. Scurta descriere a proiectului:
    a) Hardware: panouri fotovoltaice care alimenteaza un aparat Arduino si o pompa submersibila.
    b) Echipamente: sistem de irigatie prin picurare, rezervor de apa, senzori de umiditate, temperatura, UV.
    c) Software: server care foloseste Tensorflow (sau similar) pentru a optimiza sistemul de irigatie.

Cum am mai spus, am estimat costul unei ferme agricole la aproximativ 1500 euro. Am vorbit deja la SCDL Buzau despre legumele care au nevoie de cea mai mica interventie umana. Tot ei furnizeaza si rasadurile, semintele si pot ajuta si cu consultanta.

Sistemul de irigatie ar functiona in baza unui abonament de date, prin conexiune la server.
Membrii hub-ului nu ar plati nimic pentru serviciul de date, restul da.
Ca estimari, am gasit ca se poate obtine intre 5-15 euro pe metru patrat cultivat (pe an). Munca fizica ar consta in sadirea plantelor, recolta si masurari ocazionale a plantelor (pentru machine learning).

1 Like

E interesanta ideea unui asemenea hub. Genul asta de “tech club” poate fi benefic membrilor ca rezultat al interactiunii dintre ei, schimbului de resurse si accesul la un “pool” de resurse, idei si cunostinte. Color me interested! :slight_smile:

Eu sunt sceptic de obicei in ce priveste chestiile de genul “hai sa dam mana cu mana” da’ in cazul asta intuiesc avantaje si posibilitati interesante.

Despre aplicatiile “civice/pro bono” nu comentez - ma indoiesc ca o sa schimbe ceva da’ hei, nici rau nu poa’ sa faca, nu? :wink:

Restul de proiecte - ferma autonoma spre exemplu - par interesante. Suntem intr-adevar intr-o postura (noi, ca si civilizatie/tehnologie) unde putem sa facem combo-uri foarte interesante de nou si vechi, cu rezultate neasteptate.
BTW, ai si energie regenerabila inclusa in schematics-urile pentru ferma autonoma? Bitcoin mining powered by solar power imi vine in minte. :slight_smile:

Anyways, tine-ne la curent, eu unul cred ca un private club/hub romanesc o idee excelenta.

1 Like

Sunt persoane care interacționează foarte mult cu administrația publică și ar fi mai eficiente dacă ar avea un sistem de lucru automatizat.
Chiar dacă majoritatea dintre noi nu știm, unele lucruri bune se întâmplă se întâmplă în jurul nostru pentru că cineva se dedică unei anumite probleme.

Din experiența cu Parcul Motodrom (am scris undeva mai sus), am învățat că majoritatea cererilor nu se rezolvă din trei motive:

  • dacă ești singurul care cere un lucru, esti ignorat, de lene sau lipsa de interes
  • dezacordul în consiliul local. Dacă ești singurul care cere un lucru și ești susținut de un partid, celelalte consideră că există un interes personal
  • multe cereri sunt absurde. Dacă cererile sunt dezbătute se poate ajunge la o idee plauzibilă.

Din punct de vedere economic, găsesc util să beneficiezi de unele lucruri aproape gratuit in aceeasi măsură cu a obtine profit financiar.
Cazul pistei de alergare: a costat 40.000-50.000 euro, bani pe care nu i-ar fi cheltuit nimeni doar ca să poată alerga în parc.

Da, este alimentată cu panouri solare, deși nu știu dacă ar fi îndeajuns pentru mining.
Eu am găsit util în schimb să folosesc energia solară pentru boiler.

Pt grădină e nevoie și de solar, altfel legumele vor avea de suferit. De 3 ani sunt mutat la curte și am văzut diferențe mari între legumele crescute în solar si cele în aer liber. Cele din solar erau sănătoase, mari si cu legume de calitate, cele în aer liber erau bolnave și cu legume slab calitative…
Poate ai timp să treci într-o zi pe la mine în Bragadiru ca sa vezi locația terenului.

1 Like

cand amesteci lucrurile in felul asta… ai toate sansele sa esuezi intr-un scandal / razboi care ingroapa toate faptele bune facute.

eu cred ca e necesara o asociatie cu un statut clar si cu bugete / responsabilitati / actiuni / etc foarte transparente.
altfel, mi-e greu sa cred ca vei aduna mai mult de o mana de oameni interesati si care or sa mai aiba chef de implicare si peste un an.

  • un club privat functioneaza pentru ca fiecare stie cat plateste (in materie de timp si bani) si cat primeste (o lista clara de beneficii exitente, nu potentiale).
  • open source functioneaza pentru ca este protejat de niste legi destul de clare si nimeni nu poate pleca cu proiectul acasa si nu ii poate lasa pe ceilalti cu ochii in soare (si chiar si asa sunt probleme pentru ca un proiect nesutinut moare oricum, chiar daca e open).
  • o initiativa de voluntariat care nu are un scop si niste reguli clare si care mai si trece anumite activitati printr-un srl… probabil ca va esua repede.

sper sa gasesti reteta care sa functioneze, dar ce prezinti mai sus ma indeparteaza in primul rand prin forma.

1 Like

Eu caut în primul rând oameni care vor să facă ceva pentru ei înșiși și care poate si l-ar dori si alții. Nu caut voluntari.

Ce am scris in postarea inițială sunt câteva idei generale cu care sper să atrag oameni încrezători și ambițioși, ca mine.

@John_Jhon, dintre proiectele pe care le-am enumerat, în care te-ai implica pentru propriul tău beneficiu?
De partea socio-economică din postarea inițială ce părere ai?
Ce vreau sa spun cu întrebările astea e că am sugerat să fim mai ambițioși. Putem crea un model de stil de viață NOI, nu să obținem bani pentru a ne integra în stilul de viață oferit de alții.

Am vorbit la SCDL Buzău și le-am cerut să îmi spună câteva specii de legume care nu necesită intervenția umană.
Au, de exemplu, roșii de câmp care sunt rezistente, dar și producția este mai mică.
Pentru o gospodărie sunt ok dacă tehnologia este avansată. Pentru fermele care vor să vândă en-gros și nu au tehnologie avansată, nu prea e ok.
D-asta vreau sa merg la Buzău. S-ar putea să fie interesați să colaboreze, din cate am observat sunt pasionați de meseria lor.

Mulțumesc pentru invitația la Bragadiru. Poate după sărbători.
Tinem legătura.

sunt implicat in suficiente proiecte pentru beneficiul si dezvoltarea mea (deci idea nu era ca ma plictisesc), dar n-as spune pas nici unui proiect pentru beneficiul general.
problema e ca am trecut de liceu si asta vine cu ceva experienta (de diverse feluri) care ma face sa stiu ca nu tot ce zboara se mananca.
iar faptul ca tu mi-ai raspuns la o parere (care nu era o acuza - nici nu avea cum pentru ca nu cunosc speta) cu o diversiune plina de clisee (care nu trateaza rezerva ridicata, ci muta subiectul pe mine)… ma face sa cred si mai tare ca am dreptate si ca locul meu nu e aici.
altfel, numai de bine!

Felicitari

Pacat ca te-ai dat batut.

Iti urez succes si numai bine.

Ce spui tu ca este cliseu, pentru mine este un stil de viata.
In multe cazuri s-ar putea sa esuez, dar fac ceva in plus fata de multi: incerc.

Asa cum a spus @Allegro despre “mentalitatea distructiva” se gaseste cineva sa omoare capra vecinului.
Ai redus la functionarea hub-ului un text in care am vorbit despre socialism, capitalism si istorie.

O sa fii surprins ca cineva e pasionat si isi pierde timpul cu asa ceva:
Imi place satul unde merg vara si incerc sa fac ceva pentru el. Am facut o aplicatie mobila pentru calatori.
Incerc sa obtin documentatia si procedura de la PMB pentru obtinerea avizelor pentru reparatia drumurilor si sa o automatizez, pentru ca primariile de la sat nu prea stiu cum se face.
Am facut un clip de prezentare in incercarea de a atrage investitii.

De ce fac asta? Pentru ca imi plac cliseele.
Si aerul curat. Drumurile de la tara sunt praf. Daca consiliile locale ar sti din timp cand trebuie reparate drumurile si ar avea mura in gura documentele, s-ar putea sa se reduca emisiile de dioxid de carbon cu pana la 10%.

Poate ca par idealist, dar am ales sa nu ma ascund dupa sintagma “unde ai mai vazut asa” sau “mie ce-mi iese” si imi las creativitatea libera.

6 Likes

nu stiu daca ignoranta sau alte frustrari personale te impiedica sa citesti / intelegi un text in ansamblu.

eu ti-am oferit un alt punct de vedere asupra caprei.
daca tu nu vrei sa il asculti sau nu consideri ca te ajuta… asta e strict problema ta.

este evident ca nu doresti feedbackul meu… asa ca ar fi mai bine (pentru topicul tau si pentru nedevierea lui) sa incheiem aici interactiunea.

succes!

În primul tău comentariu ai făcut o observație bună, dar ai avut o atitudine potrivnică.

Observația bună a fost legată de organizarea hub-ului. Ți-am răspuns ulterior că e o idee generală.

As fi spus că nu ai fost rău intenționat și că ar trebui să mai lucrezi la partea de diplomație, dar nu te-ai abținut în ultimul comentariu și ai spus că am frustrări personale. Astea sunt lucruri pe care mi le puteai spune privat, dar aveai o reputație de apărat, nu?

Partea cu atitudinea potrivnică începe de la faptul că ai dat o conotație negativă, sugerând că dacă eu fac unele operațiuni pe firmă apar “războaie”.
În postarea originală am spus că unele lucruri rămân de discutat si ca as dori o structura fara ierarhie, dar ai ignorat partea asta.

Ideea de hub este ca oricine să poată intra ușor și deveni activ, indiferent de tipul de entitate, iar activitatea să fie democratică, flexibilă și sustenabila.
În Uniunea Europeană funcționează cu succes hub-uri care includ profesioniști în diverse domenii, firme, instituții și ONG-uri.

Dacă știam deja cum ar trebui să fie organizat complet hub-ul, îl făceam și nu mai deschideam subiectul.

În fine, ca să păstrez topicul, pot spune că am tot ce trebuie pentru pornirea hub-ului: server, cont pentru plata cu cardul, plus câțiva primi potențiali membri. Sa confirme întâi si revin.

fie, e topicul tau, mergem in directia ta…

tu ai spus ca vei desfasura anumite activitati pe firma, nu ca le poti desfasura (as remarca aici si ca subiectul esti tu, nu hubul, dar nu stiu daca mai are rost),
in schimb eu am spus ca sunt sanse sanse de “razboi”, nu ca va fi un razboi (si apoi am completat cu o parere despre cu as vedea eu organizarea => asociatie transparenta).

si da, ai dreptate: atitudinea mea potrivnica (asa cum am si spus) vine in primul rand din acest motiv mentionat mai sus.
lipsa de diplomatie mi-o asum si stau in spatele afirmatiilor mele (cand in loc sa raspunzi argumentat la o parere pertinenta, chiar si eronata daca asa o crezi… incerci sa muti subiectul pe persoana si bagi din greu clisee => atunci pot sa cred ca esti impins de alte intentii / sentimente decat cele corecte).

altfel, daca intentia e cea corecta… iti doresc sincer sa gasesti solutia potrivita pentru a ajunge la rezultat.

@popescumarian s-a publicat ghidul pentru a obține finanțare de la stat pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice.
Statul oferă max 20.000 RON sau 90% pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice, iar gospodăriile pot vinde energie electrică în rețeaua de distribuție publică :slight_smile:

Sper să pot instala până după anul nou ceea ce ar putea fi numit hub și să invit firme care se ocupă de instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice să ni se alăture pentru a colabora la proiectul pe agricultură.

3 Likes