În urma protestelor din iarna lui 2017 m-am decis să mă folosesc de cunoștințele mele în domeniul tehnologiei și să fac ceva pentru România.
Am creat o aplicație web care, pe scurt, funcționează ca un site de petiții online.
Ce are special este caracteristica legală, întrucât utilizatorii sunt identificați după acte de identitate, iar documentele trimise către instituțiile statului sunt semnate cu semnătură electronică.
Nu am deschis publicului aplicația, dar eu am folosit-o pentru a trimite o cerere președinției României și una primăriei sectorului 2 din București.
Am ajuns spre sfârșitul anului 2017 la concluzia că nu este o idee cu șanse de reușită, din motivele următoare:
- interesul oamenilor pentru a trimite sesizări/inițiative este scăzut - am văzut asta și la o aplicație concurentă.
- receptivitatea instituțiilor la sesizările/inițiativele cetățenilor este slabă. Mai exact, angajații nu răspund, nu îi interesează.
- rezultatele nu justifică cheltuielile.
În aceste condiții, m-am decis să renunț la idee.
DAR…
Recent am citit un eseu care mi-a schimbat perspectiva cu 180 de grade. Linkul către eseul respectiv îl găsiți la sfârșitul acestui post.
În primul rând am realizat că și în cele mai bune condiții, aplicația nu ar fi avut succes. Chiar dacă ar fi fost mulți utilizatori, iar instituțiile cooperante, petițiile nu ar fi fost rezolvate sau rezolvarea lor ar fi fost mult întârziată.
Este vorba de voința de a face ceea ce trebuie în favoarea cetățenilor, în condițiile în care statul și companiile sunt cele care decid ce, când și cum se face - indiferent dacă este bun sau nu pentru majoritatea populației.
Revenind la tehnologie, adică la activitatea principală a membrilor acestui forum, vin cu următoarea întrebare: realizați că noi avem acum acces la ceea ce determină mersul societății, al economiei și majorității activităților desfășurate de oameni?
Putem crea aplicații, aparate IoT, site-uri, cam tot ce ne trece prin minte.
Si totuși ce facem nu se poate spune că se ridică la nivelul altor generații care au fost în aceeași poziție.
Există o oportunitate pentru noi, asemănătoare cu cele avute în urmă cu 100-150 de ani de către industriași, mici afaceriști și muncitori.
Micii afaceriști și industriașii au format curentul liberal, iar muncitorii curentul socialist.
Cum credeți că s-au format asociațiile de antreprenori, sindicatele sau partidele?
A scris Marx și Lenin o carte și cineva le-a zis apoi oamenilor “să fie sindicate” sau “să fie industriași”?
Nu, a fost un proces de conștientizare al propriului rol în societate al oamenilor.
Acum, dacă cele de mai sus sunt adevărate, pentru a face ceva util societății trebuie să răspundem la două întrebări:
- care sunt resursele noastre?
- ce putem face?
Și voi încerca să răspund cât mai scurt.
Resursele noastre sunt cunoștințele din domeniul tehnologiei și timpul nostru.
Dacă vă gândiți la bani - ca resursă, vă recomand să urmăriți clipul de la sfârșitul acestui post, în care Jeremy Rifkin explică destul de clar ce este “zero marginal cost”. Practic este vorba de reducerea costului de producție a bunurilor până la zero. Dacă în ultimul deceniu aceasta era posibilă decât în lumea virtuală, mai recent aceasta se întâmplă și în lumea fizică.
Un exemplu este o firmă de reciclat deșeuri din China care are ca sursă energia regenerabila. În procesul de reciclare transformă deșeuri în materie primă, iar apoi în senzori de temperatură. Costul de producție este 0 sau aproape 0 și ca atare pe piata ajunge la $1.50
Un astfel de senzor era deținut doar de stat cu 50-70 de ani în urmă și întreținut cu cheltuieli uriașe.
Dacă costul de producție se apropie de zero, atunci și societatea civilă poate produce unele bunuri care în mod tradițional erau produse de stat.
De exemplu senzorul de poluare care ar trebui amplasat public în orașe de către primării. Au început să se formeze rețele private de astfel de senzori, inclusiv în România.
Și am ajuns unde voiam să ajung:
De fapt nu noi trebuie să convingem cu petiții statul să facă diverse lucruri, ci noi pur si simplu trebuie să creăm lucrurile de care avem nevoie și să permitem și altora să ni se alăture, dacă doresc.
Și acum vin cu propunerea propriu zisă.
Caut parteneri pentru a înființa un hub, care să își desfășoare activitatea remote.
Am câteva proiecte de la care putem porni, iar fiecare se poate alătura unuia dintre proiecte pe care ar dori să îl vadă realizat.
Întâi ar trebui stabilite niște linii generale de dezvoltare, dar astea nu sunt o urgență și le putem face pe parcurs.
Ideile după care am pornit sunt: dezvoltare rurală si protecția mediului.
Proiectele pe care le am dezvoltate (mai mult sau mai puțin):
-
domeniul civic. Aplicatie web pentru trimiterea de petiții către primării. Aplicația este completată în proporție de 90%. Beneficiarii (utilizatorii) ar fi grupurile de cartier, care ar sesiza primăriile pentru diverse probleme (plantat un copac, semnalat lipsă coșuri de gunoi, etc). Am contacte în aprox 10 astfel de grupuri în București și cei cu care am vorbit au fost interesați de aplicație. Principalele elemente ale aplicației sunt: nivelul legal ridicat, automatizarea activităților, issue tracker.
De ce să vă alaturati acestui proiect: contactați persoanele din comunitatea voastră care sunt implicate civic și va vor aduce și vouă beneficii.
Ce trebuie să știți pentru a va putea implica în proiect: angular, NodeJS, Express, MongoDB. -
domeniul transportului public. Aplicatie mobilă pentru a monitoriza în timp real locația autobuzelor/microbuzelor. Aplicația este dezvoltată 100% pentru Android și bună de comercializare. Problema pe care am intalnit-o a fost la șoferi. Ei ar trebui să instaleze pe telefon o variantă specială, dar în testul pe care l-am făcut am observat că este nevoie de un telefon dedicat. Aplicația este utilă în special în zonele rurale, unde de altfel poate fi introdusă mult mai usor, pentru că operatorii de transport sunt firme private.
Al doilea element important al aplicației (momentan este propunere) este localizarea și anticiparea dezvoltarii gropilor de pe traseul autobuzelor cu ajutorul accelerometrului. Anticiparea este utilă primăriilor, pentru a sti din timp ce buget să pregătească și când. Nu în ultimul rând, serverul va genera documentația necesară pentru a demara lucrările de reparație a drumurilor.
Am discutat cu câteva persoane despre introducerea în județele Constanța si Prahova a aplicației și este posibil să particip la o discuție mai largă pe tema asta in lunile următoare.
Pentru a continua proiectul ar mai fi nevoie de cineva care știe iOS, NodeJS și Android (oricare, nu neapărat toate). -
în domeniul agriculturii. Indiferent dacă dorește cineva să se alăture acestui domeniu, eu încep din primăvară crearea unei ferme autonome de legume. Pentru acest domeniu am decât schița proiectului și studii de piață. Am estimat că ferma de care vorbesc ar costa €1500, iar recuperarea investiției s-ar face din primul an, dacă suprafața cultivată ar fi mai mare de 200 mp. Producția ar fi în special axată pe legume.
Principalii beneficiari ar fi magazinele de la sat, pensiunile, gospodăriile din zona rurală, micile ferme.
Deasemenea, urmează să abordez un grup din domeniul educației. Mai exact, le voi propune “ferma școlii”, o fermă autonomă care ar produce pentru o perioadă din an legume pentru elevii școlii, dar ar putea fi folosită și în scop didactic pentru a explica elevilor tehnologia și un pic de botanică.
Cine dorește să se alăture acestui proiect ar trebui să știe una sau mai multe din urmatoarele: python, tensorflow, arduino, NodeJS, MongoDB. -
domeniul antreprenoriatului. O aplicatie web aflată la stadiul de wireframe. Ca funcționalitate este parțial marketplace, parțial unealtă ajutătoare în procesul de producție.
Cine dorește să se alăture acestui proiect ar trebui să știe una sau mai multe din urmatoarele: Angular, NodeJS, MongoDB, Express. -
domeniul medicinei. O aplicatie mobilă aflată în stadiul de wireframe, pe platforma Android. Conceptul l-am făcut împreună cu câțiva medici de familie și este vorba de o banală aplicație pentru programări, dar care lipsește celor aproximativ 11.000 de medici de familie din România.
Aplicația în sine nu ar aduce profit financiar considerabil, ci doar ar face viața mai ușoară unui număr foarte mare de oameni.
Cei care doresc să se alăture acestui proiect ar trebui să cunoască (una sau mai multe) Android, Angular, NodeJS, MongoDB, iOS.
Aplicația aceasta este importantă pentru că aduce utilizatori pentru mai multe din aplicatiile enumerate mai sus. -
citizen science. Acest domeniu este necunoscut în România și relativ nou în lume. Se referă la participarea oamenilor educați, dar fără a avea specializare într-un anumit domeniu, la furnizarea de opinii si informații aproape științifice despre diverse probleme.
Pentru acest domeniu am pomenit mai devreme rețeaua de senzori de poluare. Sunt oameni pasionați de poluare care si-ar instala senzori acasă și ar putea fi mai interesați dacă ar putea schimba între ei informații. Mai mult, ar putea folosi aplicația pentru petiții și trimite sesizări bazate pe date reale către primării.
Domeniul citizen science poate fi folosit si in scop educativ, școlile putând folosi date reale pentru a explica elevilor diverse fenomene din mediul înconjurător.
Ca obiectiv al acestui domeniu găsesc influențarea pieței imobiliare ca având potențial ridicat.
Cei care doresc să se alăture acestui domeniu ar trebui să cunoască (una sau mai multe) Angular, MongoDB, NodeJS, Arduino, Android, iOS.
Si ar mai fi ceva: pentru a rula online, hubul are nevoie de 1-2 oameni pentru a-l instala, configura, etc. Ca platformă m-am gândit la
Despre hub:
- va funcționa exclusiv remote;
- platforma va fi NodeBB (https://community.nodebb.org);
- are nevoie de 1-3 oameni pentru a-l instala, administra, configura, etc;
- va fi cu abonament anual (€20, cu scopul de a plăti serviciile folosite și componentele electronice necesare).
- proiectele de mai sus și le poate revendica oricine, cu condiția să urmărească principiile comunității.
- membrii hubului pot reprezenta persoane fizice, firme, ONG-uri sau instituții;
- se pot alătura proiectelor și persoane care au specializare în domeniile respective, chiar dacă nu au cunoștințe de programare;
- este o ocazie bună pentru a dezvolta proiecte personale;
- alte condiții rămân de discutat.
Pot aduce membri cu specializări în diverse domenii, dar cu condiția ca proiectele să fie dezvoltate, iar programatorii sunt cei care dezvoltă.
TL;DR
Incerc să înființez un hub remote.
Caut colaboratori.
Link-urile promise (a se citi în ordine):
Colin Crouch, profesor universitar, cel care a enunțat pentru prima oară termenul de “post-democrație”, fenomen pe care il traversăm:
Jeremy Rifkin, arhitectul celei de-a treia revoluții industriale - planul Uniunii Europene care a fost introdus din 2007.
Rifkin explică sfârșitul capitalismului și termenul de “zero marginal cost”:
Diana Wilsdschut, fondatoare a unei universități din Olanda, despre societatea peer-to-peer și citizen science: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0016328717300435