Metode (mai putin cunoscute) de cautare de programatori

Continuarea discutiei de aici.[quote=“kilogrammer, post:7, topic:4554”]
Eu unul m-as gandi la alte metode, concentrat pe nivelul de programator de care e nevoie.
[/quote]

Poti, te rog, sa detaliezi? Sunt curios ce alte metode ai folosi pentru o astfel de campanie. Mai ales deoarece majoritatea companiilor (probabil) nu ar folosi (mare parte din) acele metode.

1 Like

Ce m-ar face pe mine să mă mișc:

  • maxim 6 ore pe zi;
  • de la 4000 de euro net pe lună (e ok, sunt PFA);
  • posibilitatea de a lucra 2 zile pe săptămână de-acasă;
  • pot să-mi cumpăr eu monitoare/scaune/birouri, nu cer firma să o facă, desigur, ele rămân ale mele;
  • să n-aud de asigurare de medicală, ieșiri cu echipa, abonamente la sală. Dacă ne înțelegem bine, ieșim oricum. Dacă vreau să merg la sală, mă duc din proprie inițiativă;
  • preferabil biroul să nu fie într-o încăpere cu aer irespirabil. Am văzut la o firmă și la un hotel. După ce au aspirat, aerul era așa de înțepător că nu puteai respira. Dar apoi e ok, pot să cumpăr un purificator de aer;
  • fără promisiuni de alea că te ducem 6 luni în străinătate. Da, sunt în Franța. Dacă tot Vestul e așa, mai bine mă lipsesc. Parisul e un jeg plin de pișat și șobolani, de exemplu;
  • concediu: sunt bune și 4 săptămâni pe an. Eu am lucrat 6 - 7 ani fără zile de concediu oricum. Lucram și de Crăciun/Anul Nou, no problem for me. Acuma cu soție e diferit. Ea vrea zile libere și concedii că nu are un job care să-i placă (medicină). Dar la urma urmei, să pot lucra de pe un laptop. Stau pe plajă și fac pe plac și soției, și lucrez.

Ce s-ar întâmpla? Când e de munca, voi lucra și mai mult de 6 ore pe zi. Plus că, în celelalte zile, plecând o oră mai târziu și venind o oră mai devreme, scap de traficul 9-17.

Apoi eu am un site de genul ionpopescu.ro. Mă aștept lumea să caute pe Google și să îmi trimită mail prin intermediul acestui site. Toate ofertele primite pe monster.com, linkedin.com, etc. îmi denotă lene.

1 Like

Deci cum!?

Dacă vrei să te angajezi o politică bună e “d-le mie nu îmi pasă ce mașină îmi dați, să fie bine și pentru mine și pentru dumneavoastră” și te alegi cu un loc de muncă și o Dacia Sandero pentru început. Testat de un prieten recent și a obținut un loc de muncă mult mai bun.

Dacă aș lucra pe un laptop vechi de 10 ani tot nu m-aș plânge fiindcă probabil ar fi destul să scriu cod de backend pe vreo distribuție linux cu vim. Înainte să am două monitoare am avut un monitor CRT de 17 inch și o imprimantă, dacă îmi trebuia ceva referință aveam un bookmark PrintWhatYouLike și scoteam pe imprimantă (la xerox-ul din colț dacă trebuia color) ce îmi trebuia dintr-un site și tot mi-am făcut treaba. Adică sunt puține cazurile în care e musai să ai un pc ultimul răcnet și 2-3 monitoare.

De obicei un sistem de dezvoltare mai slab aduce performanțe mai bune fiindcă rezolvi tu ca lucrurile să se miște mai bine, împarți programul pe module și nu mai compilezi deodată așa mult sau nu mai pui cover la background-image pe o pagină html cum fac toți cu Macbook-uri și după pe majoritatea pc-urilor scroll-ul e vai de capul lui.

La școală/liceu până în clasa a 12-a am stat pe scaune de lemn/scaune pe jumătate rupte și înca n-am murit. La facultate în unele săli erau scaune rabatabile, câteodată nimereai unul de trebuia să stai aproape în picioare ori cădeai sub masă.

DAR nu cred că cineva ar trebui să lucreze gratis.

Companiile americane au început să creeze proiecte de interviu sau roboți cu care trebuie să concurezi pe baza a ce fac ei zi de zi. Dacă cuiva îi dai direct interviul în loc de un anunț de doi lei probabil vei avea mai mulți programatori care vor să lucreze la tine.

1 Like

La 18 ani ești mai puțin predispus la dureri de spate față de cum ești la 30+…

3 Likes

Frumoasă listă, cine nu ar vrea o ofertă exact pe gustul individual - fiecare are nevoi diferite. Da acuma mai serios, o ofertă de genul de mai sus în general găsești la firme fără HR, gen o firmă proaspăt înființată care are nevoie repede de cineva să facă treabă că altfel dă faliment.

Și mi se pare că topicul parcă era despre cum găsești programatorii nu cum îi convingi să lucreze la tine :smile:

1 Like

Programatori sunt, contează cum îi găsești în firmele unde deja lucrează și îi convingi să vină la tine.

Crede cineva că stau programatorii fara servici ascunși și nu se afirmă la interviuri?

2 Likes

Este o intrebare retorica? Fiindca as spune ca da, doar ca respectivii nu au experienta practica, iar asta ii face sa nu se afirme la interviuri. But again, asta ar fi mai mult o exceptie, dar da, sunt astfel de cazuri.

Programatori fără experiență practică? Adică cum, își desenează o tastatură pe o foaie A4 și butonează acolo?

Programarea este numai practică.

1 Like

Tind sa te contrazic. Nu este DOAR practica. O buna parte din programare constituita de “magia” din spatele codului, de diferenta dintre codare si programare. Algoritmica, problem solving, concepte (quasi-abstracte), the whole mindset. Vreau sa spun inginerie. Asta e o buna parte din programare.

Poate un cercetator nu a scris in viata lui o linie de cod, insa cunostintele pe care le are despre fizica il pot ajuta sa-ti faca programe care sa ruleze foarte eficient, un oftalmolog iti poate face o pagina web cu un conversion rate mare, un neuroscientist iti poate face face refactoring care sa imbunatateasca semnificativ performanta, iar asta la doar cateva luni de invatare a programarii. Iar daca respectivele persoane au invatat bazele programarii, fara a face exemple practice cap-coada, ti-se pare la fel de ireal?

In opinia mea, programarea este constituita de cunostinte si skill-uri care sa iti eficientizeze codul scris. Fara asta, ai fi doar un coder de duzina la leu (hiperbola).

Programarea este scrierea de algoritmi.

Iar algoritmii sunt niște pași care urmați unul după altul, scot din datele de intrare, datele de ieșire.

Un algoritm este spălatul pe dinți cum este lansarea unei nave spațiale.

Însă nu poți să îți spui programator dacă nu ai scris, în fața calculatorului, într-un limbaj de programare, o aplicație. Programarea este cât se poate de practică. Nimeni nu a scris vreun algoritm pur și simplu mental. Întotdeauna în realitate apar situații de care nu îți dai seama. Doar dacă faci demonstrare de algoritm, care ține de matematică. Și nu am întâlnit pe nimeni care să o facă.

Si, mai mult de atat, ar fi productiv nu doar in interiorul firmei, iar asta nu aduce neaparat beneficii pe termen scurt, dar aduce pe termen lung. Fiindca poate nu acum, poate nu peste un an, dar poate peste 3, cand site-ul va fi suficient de important, vei avea un influx constant de CV-uri, cat timp ai o pagina “cariere” sau “cautam talent”. Si, mai important decat asta, o buna parte din CV-urile respective vor fi de la persoane care chiar vor sa lucreze pentru firma respectiva. Poate produsul respectiv i-a salvat de probleme, ori le-a usurat viata, ori daca nu lor, poate vre-unui cunoscut.

Vreau sa spun, Facebook asa a facut. Si chiar nu ne-ar strica mai multe startup-uri romanesti facute pe banii firmei, care prefera sa lucram la produsul respectiv in loc sa frecam menta sau sa lucram pe proiecte de 2 bani, doar ca sa generam un mic profit extra.

Aici sunt complet de acod. Daca vrei talent care sa prefere sa lucreze pentru tine, in loc de o alta companie random, fa un produs, sau o linie de produse, ceva sa fie gratuit, altceva pro/premium/platit, si incepe promovarea. Am I right?

O groaza de algoritmi au fost întâi scriși pe hârtie înainte sa fie implementați :slight_smile:

Punctul meu de vedere este ca doar actul de a scrie cod si de a configura in orice fel sistemul e practic. Restul e abstract

1 Like

Nu știu cat de putin cunoscute sunt aceste metode, dar o sa enumăr mai jos cum am fost eu abordat:

  1. Câștigi concurs/hackathon sponsorizat de o anumita companie, primesti și oferta de lucru (deseori oferte bune)
  2. Manageri care isi cauta oameni din partea companiilor mari sunt tot timpul prezenți la conferințe de profil.
  3. Contribui la proiecte open source mari? Șansele sunt sa primești o ofertă de munca :smiley:
3 Likes

Care e faza?!