Motivul pentru care firmele IT nu-și prea mai găsesc programatori în România

4 Likes

Oarecum pe subiect

2 Likes

Mare criza, ce sa zic. In ultimii 5 ani daca m-au abordat 3 persoane pe LinkedIn. Ca din alta parte, ciu-ciu.

1 Like

Pe mine m-au cautat de prin diverse locuri, de la de-alea mai ‘normale’ pana la… Singapore. Probabil abordezi gresit situatia. Si nu pe LinkedIn, si acolo au fost destui, dar fie vor sa ma duc ‘la ei’ (Anglia, etc) ceea ce nu prea vreau, fie sunt firme romanesti la care le zic nu din principiu. Au dat de mine prin alte mijloace. Apropo, linia Franta pe care mergi tu e o directie gresita. E frumos Parisul, dar nu pentru ITisti.

3 Likes

Mie mi se pare normal ce se intampla.
Nu poti impune pasiunea, doar pentru ca nu ii dai posibilitatea la alt profil si ii bagi pe gat cateva ore de informatica pe saptamana nu inseamna ca l-ai facut informatician, ba mai afectezi si celelalte profile.

As fi curios sa vad ce rezultate au scolile de programare pentru copii. Am observat ca se tot inmultesc.

Am mai auzit de probleme si in alte domenii, in IT probabil este mai mediatizat pentru ca este la moda. De oameni buni este nevoie in orice domeniu in orice moment.

3 Likes

Daca poti detalia de ce le zici nu din start, poate asa aflam motivul real.

1 Like

asta e cel mult una din cauzele “diverse”.
sa faci un articol intreg pe aceasta singura idee e ca si cum ai scrie ca mor oameni pe sosele pentru ca avem caini nesupravegheati care traverseaza neregulametar (desi multi traverseaza “mai regulamentar” decat oamenii).

3 Likes

Jurnalism de calitate !

1 Like

In principiu sunt proiectele. Plictisitoare. Problema e ca inspre Romania (si India, etc), se arunca chestii de-alea de mai ‘de jos’. Multe. Nu zic ca numai de-alea, dar sunt multe de-alea si putine din celelalte. Apoi e si plata. De obicei sunt niste intermediari, vor o bucata buna, vor sa plateasca cat mai putin. Apoi mai doresc si sa lucrez la ei ‘la sediu’, nu se poate remote. Prea multe conditii.
Stilul e de obicei romanesc, imbogatire rapida, acum. Sunt multi factori care impreuna fac ca probabilitatea sa prinzi ceva bun in Romania sa fie mica. Asa ca prefer sa ignor ofertele din Romania. Sigur ca inca mi se poate atrage atentia cu ceva exceptii…

7 Likes

trebuie sa faci un pic de SEO pe LinkedIn, sa umpli profilul de keywords, atlfel ajungi pe ultima pagina cand cauta “X Developer”. Deasemenea trebuie sa ai activitate, mai schimbi un pic profilul mai adaugi o linie la descriere etc. Si trebuie sa ai multe conexiuni, la cautare nu apar decat conexiunile tale directe si conexiunile conexiunilor tale directe. De aia adauga recruiterii oameni pe LinkedIn, sa aiba acces la network-ul lor.

Astea le-am aflat dupa un pic de research. La inceput ma abordau 1-2 pe saptamna. Acuma m-au abordat 4 recruiteri doar ieri. Cand am intrebat de salar nu a mai raspuns niciunul :slight_smile:

Nu exista criza in IT-ul romanesc. Exista doar firme fara bani care vor sa angajeze oameni priceputi pe salar de cacat.

Mie scarba cand ma gandesc la adevaratul motiv pentru care salariile sunt “confidentiale”: ca sa nu afle colegii tai cat castigi. Pentru ca la ei le da marire cu pipeta iar tu, care te-ai angajat mai recent, o sa ai salar mai mare ca ei. Dupa aia se plang in presa ca au probleme cu retentia angajatilor.

9 Likes

Perfect adevarat si senzatia mea este ca joaca ruleta ruseasca presupunand ca oamenii nu au alternative (remote work) sau nu sunt dispusi sa emigreze pentru un trai mai bun.

2 Likes

Idk e un avantaj și un dezavantaj asta. Nu știu dacă sa ai un salariu public e o idee așa buna in vremurile noastre. Exista exemplul salarilor executivilor din SUA care erau relativ normale prin anii 70. Dar dupaia au trebuit făcute publice legal, declanșând un arms Race de salarii, și rezultând in discrepanțele enorme și sumele uriașe din ziua de azi. OTOH in Suedia toate salariile sunt publice AFAIK, iar asta a dus la opusul - o mare uniformitate intre salarii independent de profesie și nivel de pregătire etc.

1 Like

si cumva consideri asta ca fiind un lucru bun…

Pai nu … Ambele le-am dat exemple de outcome-uri aiurea. Nu vrei niciuna dintre situatii. În prima ai o situație winner-take-all in care recompensezi tot felul de factori random disproporționat (background social, noroc, looks etc), iar în celalalt nu prea recompensezi efortul individual al omului. Trebuie un middle ground.

3 Likes

The truth is out there!” Vorba clasicului

In învăţământ există o diferenţă de generaţii. În ziua de azi “node_modules”/“vendor” intră în .gitignore

Odată ca în poveşti, orice bit de informaţie era o avere. Nu aveai internet, iar când era, era dial-up de 28/33/56
Software-ul îl cărai cu cutii de floppy-uri sau de la tipul “ăla” 3 cartiere mai încolo care avea CD writer (mai tarziu Chip/Level)

N-am avut cine ştie ce profesorii la şcoală. Ştiau şi ei cu 25-30% mai mult ca noi.
Trebuia să îţi bagi nasul în toate ca să le înveţi. Ciuleai urechile la orice discuţie de calculatoare că nu ştiai când îţi va fi folositor.

Acu, un google si stackoverflow îţi dau “diploma” şi “cariera”

Ca o analogie, pe şantier ai arhitectul, inginerul, sefu de echipă şi mulţi de’al de Dorel

Uitându-mă pe job-urile din partea de web devel, nu-mi prea pasa de limbaje compilate, nu stiu cum e pe acolo, 40% din locurile de muncă sunt de Dorel.

Am fost şi eu Dorel, dar eu a trebuit să le memorez/învăţ că nu era stackoverflow

Iar Dorel din ziua de azi, dupa 2-3 ani de job, vrea salariu de inginer.
Iar firmele vor inginer pe salariu şi muncă de Dorel.

Aici aş zice că se învârte 50-60% din piaţă, cu multinaţionale incluse.

Şi dupaia ai făcut 10 ani de muncă, eşti bun de inginer, poate si arhitect dacă te-ai ţinut şi ai învaţat bine.

Dar opţiunile cam dispar.

Job-urile sunt la draq în praznic.
Unii s-au pus pe facut copii. Cine mai e nebun să schimbe oraşul.

Te faci antreprenor! Da n-ai capital. Te apuci de chestii mici. Cauti ingineri sa faca munca de Dorel pe salariu de Dorel :slight_smile:

Cauţi remote! Dar şoc! 50% din ăia care au job de inginer/arhitect şi bani de el, nu sunt înstare să lucreze cu tine remote.

Ce CI/CD, ce code review. Henţ!

Şi ce faci? Il iei pe ăla din străinătate care a învaţat de acu 20 de ani că trebuie să fie înstare să lucreze cu oameni remote

10 Likes

Ok, scurt pe doi:

  • Am fost sătptâmâna asta la clienții mei în Olanda
  • Caută oameni
  • Au pus ceva anunț în Olanda și pe Upwork
  • Sunt vreo 120 - 130 de aplicanți. Numai indieni.
  • Nu mai vor indieni
  • Eu am fost o excepție pe Upwork.

Concluzia? Firmele încă se așteaptă să vină oamenii la ei. Din păcate nimeni nu ne caută în mod activ. Indienii se bagă agresiv. Te bombardează cu e-mail-uri de îndată ce îți găsesc unul sau profilul firmei pe LinkedIn.

Firmele de plasare a forței de muncă găsesc aplicanți dar după 2 ani îți iau oamenii că le-au găsit joburi mai bine plătite. Deci sunt riscante. Iar prin vest nu pot sa spun că am lucrat cu cineva mai mult de 3 ani. Schimba jobul cum dau de ceva mai bănos instant.

Am contactat deja persoanele care de-a lungul timpului au spus că își caută de lucru, aici pe forum. Probabil în curând voi pune un anunț de angajare.

Una peste alta, atitudinea este: nu știu/nu am timp. Așadar nimeni nu e fericit.

2 Likes

Nu mai găsesc programatori pentru că efectiv nu sunt și cererea a explodat, a crescut efectiv exponențial.

M-am uitat ieri la ceva video despre recentul lansat centru de cercetare Renault sau ceva de genul. Au zis clar că ei practic 50% vor avea nevoie de programatori de fapt, nu ingineri auto. Porsche are la Cluj centru de dezvoltare soft. Porsche.

Boeing mai nou rezolvă probleme la avioane cu…patch-uri de soft.

Cererea a explodat pentru că efectiv orice produs in ziua de azi are nevoie de soft. Și un amărât de frigider.

Am acasă întrerupătoare sonoff care se leagă la wifi și pot stinge becurile remote. Ghici ce, și la alea ai nevoie de programatori :slight_smile:, le-am făcut recent update de firmware.

Cererea va fi imensă în următorii ani, și mulți se vor converti din alte domenii.

Din păcate ce se va întâmpla pentru noi va fi că doar programarea nu va fi suficientă, iar programarea va deveni ceva ce oricine va trebui să știe, ca un fel de suport pentru domeniul său.

Așa cum orice profesie ai avea, trebuie să poți să scrie și citi. E logic.

De exemplu un inginer aeronautic care să poată scrie cod, sau un inginer auto…

Meseria lui va fi de inginer auto, dar va trebui say poată scrie și cod care să lucreze în contextul său auto.

Programator doar programator fără nimic altceva o să dispară cu timpul.

Dar evident în următorii 30 de ani universitățile nu sunt capabile să scoată așa ceva, așa că inginerii vor face ce fac ei, și programatorii vor încerca să scrie cod conform specificațiilor ca până acum, așa că suntem ok :))

5 Likes

D-asta nu se gasesc.

Nu se gasesc pentru ca cei care evalueaza nu-si cunosc bine domeniul, implicit HR si programator.
Ajungi la interviu si este tinut de un incompetent care nu stie sa te evalueze. In loc sa urmareasca niste valori importante, iti tranteste teste inutile pentru ca nu are habar sa diferentieze un om de calitate de unul prost. Intr-un final ajunge sa angajeze incompetentul pe salariu mare si apoi trage concluzia ca nu merita, deci Indieni la $9/hr.

https://www.quora.com/Whats-the-logic-behind-Google-rejecting-Max-Howell-the-author-of-Homebrew-for-not-being-able-to-invert-a-binary-tree

2 Likes

Crede-mă că de multe ori se face outsourcing nu pentru preț.

Ci pur și simplu nu găsești. Nu sunt.

În seattle de exemplu concurezi cu o grămadă de firme de soft, e al doilea centru după silicon Valley practic.

Eu sunt remote din .Ro, iau salar peste medie. Nu fac 10k pe lună dar fac mai mult decât salariul mediu american.

Americanii merg la facultăți umane, și se plâng că viața e grea și visul american și vrajeli.

Efectiv nu găsesc pentru că nu sunt. Orice mișcă e acaparat imediat de firmele mari. Ce rămâne merg in firmele mari dar care nu sunt firme de profil IT.

Ce rămâne…restul. Asta dacă au chef sa vina la servici. Dacă vin pe 10 șeful se bucură :))

1 Like

Cred că articolul omite o informație foarte importantă: nu găsesc pentru că nu aplică nimeni sau nu găsesc oameni capabili?

Pentru că ar putea fi două probleme diferite…

3 Likes