Nedumerire fata de contractul de angajare

Salutare! Ce ati face in aceasta situatie daca in faza interviului / de ofertare ati discutat cu angajatorul (detinatorul si HR, adica 2 discutii separate) ca veti lucra in timpul saptamanii 8 ore pe zi, de luni pana vineri, iar uneori veti fi nevoit sa stati peste program (doar de luni pana vineri), uneori maxim pana la 9 seara, iar apoi va apare in contract urmatorul lucru:

Angajatul are obligatia sa munceasca in caz de necesitate si in afara timpului obisnuit de munca. In caz de nevoie si in zilele de sambata, de duminica si in zilele de sarbatoare legala precum si noaptea, in schimbul unei compensatii.

Ce vreau sa sublinez e ca una am vorbit si alta au facut. De mentionat e ca sunt in faza de verificare a contractului, inca nu am semnat nimic.

Ma gandesc sa ma consult cu un avocat, incat e posibil sa mai fie astfel de lucruri in contract pe care sa nu le inteleg datorita terminologiei legislative.

2 Likes

‘Cazul de necesitate’ e definit?

De obicei chestiile nedefinite sunt in favoarea ta, juridic.

Eu prin ‘caz de necesitate’ inteleg un asteroid ‘extinction event’, un supervulcan, ceva, macar o explozie nucleara :slight_smile:

3 Likes

Dacă te plătește e în avantajul tău, eu încă n-am văzut un asemenea contract pentru programare fiindcă nu vor să plătească mai multe ore. Excepție pe mentenanță, dar e contract separat.

Ca și sysadmin sau chiar devops e clar că ai de muncă și sâmbătă/duminică.

2 Likes

Daca faci oncall, da.

Eu am facut oncall si eram suntat cand se intampla ceva cu aplicatia in afara programului

1 Like

Singurul lucru pe care l-am gasit si care cred ca ar cadea sub incidenta cazului de necesitate:

Situatia timpului de munca se ghideaza in principal dupa cerintele operationale si specifice clientilor.

Altfel nu gasesc nicaieri altundeva unde sa fie definite in mod explicit cazurile de necesitate.


Macar sa fie raze cosmice, desi, de-ar fi cazul, tot la voi ar trebui sa revin ca sa aflu cum sa-i conving sa foloseasca componente de o dimensiune mai mare, potrivit postarii acesteia. Noptile si weekend-ul sunt cu mult prea importante :laughing:

@isti37 @Cosmin_Popescu

Este post de programator, insa voi avea de-a face cu clienti, dupa cum reiese si din postarea de mai sus. Deci, banuiesc ca o sa fie oncall.

Sa dai un ochi si pe prezentarea mea :grin:

8 Likes

Contractul de muncă nu e ca un contract cu banca să fii prins 30 de ani de niște clauze contractuale. Nici tu nu știi care sunt exact cerințele jobului, nici ei nu știu ce poți; din 1-2 interviuri este imposibil.

Poate au exagerat, poate au vrut să se asigure că, în caz de nevoie, pot apela la tine în timpul week-end-ului pentru a rezolva o urgență.

Poți pleca oricând dacă nu-ți convine, dar e o clauza prea subțire ca să nu încerci o colaborare în cazul în care ați căzut de acord asupra aspectelor mai importante (salariu, zile de concediu, tech stack, proiecte etc).

2 Likes

e posibil sa fie un contract standard si sa il fi trimis fara verificare.
eu as ridica problema si as astepta raspunsul lor.
daca e o neatentie… atunci totul e in regula.
daca nu… si insista cu treaba aia… atunci eu as trece mai departe… o colaborare cu cineva care una zice si alta face e imposibila pt mine.

3 Likes

Multumesc! O sa dau :stuck_out_tongue:

1 Like

@Floki

Interesanta perspectiva.

Dupa cum a spus @John_Jhon, cel mai bine ar fi sa ma consult cu ei, incat e posibil sa fie o neclaritate. Totusi, daca-si mentin pozitia din contract, tind sa nu colaborez cu ei, chit ca e o clauza prea subtire.

In mod normal, cu toate aceste conditii as fi tins sa colaborez (fiind primul loc de munca in programare), dar la momentul de fata ma aflu intr-o situatie mai delicata ce tine de motive de sanatate.

Totusi, o decize finala o sa iau dupa ce o sa aflu mai multe informatii.

Lamureste-te daca sunt ore suplimentare sau e doar un program foarte flexibil. Codul muncii spune pentru orele suplimentare e nevoie de acordul salariatului si nu se poate elimina acest acord introducand o clauza in contract.

Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Gandeste-te ce faci daca e vineri seara si trebuie sa lucrezi ore suplimentare + lucru in weekend? Afla cum se calculeaza compensatia despre care spun ei in contract si vezi cum raspund ei la intrebarea asta. Par sa fie echilibrati, sa le pese de nevoile angajatului sau sunt doar orientati pe avantajele firmei?

Codul muncii e destul de clar in ce priveste timpul de repaus zilnic (min 12h consecutive) si cel saptamanal (48h consecutive). Sigur, pot fi exceptii care trebuie reglementate tot in contract sau in regulament intern sau contractul colectiv, conform codului muncii.

3 Likes

Iti multumesc! O sa fac intocmai asa!

oricum, nu pleca din start cu doua premize false: ca angajatorul e nebun, si doi ca vrea sa te insele :slightly_smiling_face:
ambele probleme se rezolva discutand si negociind.
o alta recomandare pe care ti-o fac este sa citesti Codul MUncii. este foarte important sa stii ce drepturi si obligatii ai. apoi contractul apoi ROI. dupa ce intelegi toate astea o sa ai o idee buna despre legile si aspectele in care poti sa te misti. o sa fii surprins sa vezi ca LEGAL angajatorul are destule parghii sa te faca sa lucrezi cand are nevoie, DAR fara sa abuzeze!
din pct meu de vedere ca si angajat nu mi-s fi pus niciodata problema sa nu fac ore suplimentare cand situatia era urgenta si nu trebuia nimeni sa imi ceara asta. dar asta dupa ce aveam incredere si lucram in aceeasi echipe de 6-7 ani. deci succes si trateaza problema cu calm

1 Like

Iti multumesc! Din pacate, la momentul de fata nu am timp sa le citesc (fiind presat de timp si totodata fiind prins si in alte lucruri), insa am apelat la cineva care va urma sa se ocupe de interpretarea contractului.

Pe viitor le voi citi cu siguranta!

Iar despre angajator, voi pune in curand in discutie aceasta nelamurire.

Eu as zice sa nu iti bati capu. Clauzele respective nu sunt turnate in beton mai ales ca sunt foarte vagi. Scrie aia pentru ca vor sa aiba cat de cat o protectie legala sa poata sa iti ceara sa lucrezi peste program, la nevoie. Daca chiar nu poti nu cred ca o sa inceapa direct patronu sa te dea afara. Oricum codul muncii are limite stricte cand vine vorba de cat poti sa lucrezi peste si trebuie neaparat sa fie compensata treaba fie cu bani fie cu timp liber extra

1 Like

Iti multumesc! Mi-ai deschis ochii fata de aspecte pe care nu le cunosteam cu prezentarea ta!

Am observat ca la slide-ul de la minutul 11:40 ai descris cateva industrii si cateva posturi care au parte de oncall. Asadar, ai putea sa extinzi lista cu alte cateva domenii si posturi care sunt mai des intalnite, in cazul in care mai stii altele, cu precadere care tin de programare, care au parte de oncall, te rog?

De fapt, daca sunt utilizatori care au cunostinte despre alte domenii si posturi cu oncall, cu precadere care tin de programare, ii invit sa le enumere.

Hmm, oare in domeniul testarii manuale / automate sau al back-up-ului de date se face oncall?

Ma interesaza acest aspect pentru ca as incerca sa le evit pe viitor.

Iti multumesc! Intr-adevar partea cu compensatia fie cu bani, fie cu timp liber fata de munca suplimentara este specificata in contract.

Oncall-ul se face la servicii care sunt business critical. Aceste servicii au si un SLA mare si trebuie s fie disponibile 24/7. Servicii de telefonie mobila, banking etc

In cazul meu, noi moitorizam retele si aplicatia trebuie sa fie up tot timpul si sa dea alarme. Daca nu, se pierde detectia si se platesc penalitati in cazul unui incident.

In domeniul testarii automate nu cred. La backup-ul de date nu am idee, dar depinde cat de critice sunt datele alea.

Intreaba oricum de aceste detalii.

Contractul de munca trebuie citit bine. Poate clauzele nu sunt turnate in beton, darrrr :smiley:

PS: Ma bucur ca ti-a placut prezentarea :hugs:

1 Like

Nu evita rolurile doar pentru ca se face on-call.
Partea de on-call vine si din asumarea responsabilitatii cat mai complete asupra produselor dezvoltate, implicarea in dezvoltarea unor produse critice, deci s-ar putea sa ai un progres mai rapid in cariera. Inveti mai multe intr-un mediu cu astfel de provocari vs un mediu “safe” in care de exemplu se dezvolta aplicatii care ruleaza de la 9:00-17:00 dupa care poti da restart :slight_smile:

2 Likes