Noile prevederi fiscale - planul pentru anii următori

Aparent se discută un nou proiect pentru codul fiscal ce ne va afecta în următorii ani.

Sunt câteva chestii interesante (TVA-ul se promite că va scădea până la 18% în următorii doi ani; ceva scăderi la CAS și CASS; eliminarea impozitului pe dividente și alte câteva chestii)

Ce este interesant însă (apare pe la minutul 14) este că PFA-urile vor fi nevoite să plătească minimum 800 lei/lună (aproape 10.000 lei/an). Nu am înțeles foarte sigur dacă în acești 800 lei/lună intră doar cas/cass sau și impozitul pe profit. Oricum ar fi, dacă acest proiect este adoptat în această formă, voi pune un tutorial și despre cum se închide un PFA in Constanța, nu doar cum se deschide unul :smiley:

http://www.biziday.ro/2015/02/18/biziday-miercuri-18-februarie-2015/

3 Likes

Pana in mai-iunie nu o sa fie nimic oficial. Abia atunci aflam daca se va modifica ceva, si ce se va modifica.

Deci prin mai-iunie vedem daca facem un tutorial despre cum sa iti deschizi offshore :smile:

Minimul ala pare a fi un forfetar asa cum au anuntat la microintreprinderile fara angajati, 1500 lei.

Ca sa fim corecti, e prea mare diferenta de fiscalitate intre un pfa si o frma cu un angajat (care in esenta e cam acelasi lucru) in momentul asta. Se cauta o normalizare a acestui lucru. Imm cu 2 angajati o sa fie pont.
Also, eu as scoate de tot si norma, ca nu e corecta.

Pe de altă parte, și răspunderea e mai mare în cazul unui PFA, unde răspunzi cu capul.

Un SRL îl bagi în faliment și aia e, s-a terminat. Patriciu a făcut multe astfel de afaceri de succes. Ia încearcă să nu plătești furnizori ca PFA. Ia încearcă să tragi o țeapă, să vezi cum trebuie să vinzi tot ce ai prin casă.

În plus, un PFA nu va ajunge foarte ușor la un cash flow comparabil cu al unei firme mici (5-10 angajați) de succes și cu siguranță nu-și va permite artificii pentru diverse plăți (plătesc mai tâziu acolo, iau de dincolo șamd).

Nu ar fi nimic rău în această normalizare dacă nu ar lua mai mult fix de la ăia care fac mai puțin.

Plecand de la premisa ca respecti legea si esti corect, n-ar trebui sa fie diferenta. Altfel tocmai din cauza diferentei majore de fiscalitate aveti toti pfa si nu firme.

Diferențe pentru mine, ca PFA? Cum ar fi cei 800 lei/lună în plus?

Păi și de ce ar trebui să fie altfel având în vedere ce am precizat mai sus (partea cu răspunderea)?

Și dacă se normalizează pfa-urile la nivelul firmelor, unde ar mai fi avantajul unui PFA? Cum s-ar mai justifica existența acestei entități?

Găsiți aici două analize foarte bune (una pentru schimbările din impozitare, alta din contribuțiile sociale), punct cu punct, a ce înseamnă fiecare schimbare pentru PFA:


1 Like

Ar fi interesant de comparat pe numere exacte ce raport de pozitiv/negativ este.

Adică majoritatea punctelor sunt ori pozitive ori neutre, dar dacă la sfâșit se plătește mai mult decât acum…

Am făcut eu. E groasă :))

Ținând cont că:

  1. Nu mai poți plăti CAS (pensii și șomaj) la ce sumă vrei tu (dar nu mai puțin de ~252 RON lunar), ci plătești 26.3% din venitul real (cu plafon minim și maxim, dar nu se aplică la exemplul de mai jos).
  2. Cheltuiala cu CAS devine deductibilă
  3. Cheltuiala cu CASS (sănătatea) nu mai este deductibilă.

Pornind de la un venit brut de 5000 RON ca exemplu, situația este aproximativ așa:

Basically diferența e de aproape 1000 RON pentru fiecare 5000 RON câștigați, ducând totalul rămas la aproximativ 50% din brut. Cum e la toți restul agenților economici.

1 Like

@iamntz bottom line, nu-mi poti spune ca ti se pare normal ca aia care au pfa la norma sa plateasca peanuts fata de cat incaseaza, trecand practic “consultanta” pentru orice fac. Dus la absurd, argumentul se aplica si pt restul PFA-urilor, toate societatile platestc jumate la stat, voi plateati 33% sau in zona aia. Se reduc gap-urile, atata tot.

Nu am auzit nimic de pfa-urile la norma, dar imi dau seama ca daca raman o sa se buluceasca lumea acolo si o sa se sesizeze astia.

Adică tu, ca patron, te întristezi că ăla plătește mai puțin, nu că tu plătești mai mult? Nu ai prefera să scadă toate taxele la nivelul unui PFA?

Păi asta ar însemna eliminarea PFA-urilor ca entitate.

În plus, va crește și impozitul pe clădirile unde-ți desfășori activitatea.

Înseamnă eliminarea acelor PFA-uri care erau folosite pentru a fenta impozitele salariale. Acele persoane care erau angajate cu salariul minim pe economie (din care se plăteau contribuțiile sociale) și luau restul banilor pe PFA, la care plăteau doar impozitul pe profit. Iar ăsta pare să fi fost scopul acestor schimbări.

Majoritatea celorlalți, care erau 100% PFA vor rămâne așa. Pentru că alternativa e microîntreprindere, care înseamnă ori să îți scoți banii prin dividende (care se acordă doar anual parcă), ori să te angajezi pe tine, care implică foarte multe bătăi de cap (tot ce reiese din situația de a fi angajator). Plus contabilitate în partidă dublă, bilanțuri, declarații suplimentare, etc.

Iar în felul ăsta PFA-ul își va îndeplini exact scopul pentru care a fost inventat, și anume ca un mod de a simplifica viața persoanelor care dobândesc venituri independent, nu au angajați, și vor o soluție simplă să fie în legalitate. Și când zic “simplificat” mă refer din punct de vedere birocratic, nu fiscal. Ei vor contribui de acum la un nivel comparabil cu ceilalți.

Deși mă afectează în mod direct negativ schimbările astea (vorbesc doar de cele care au ca obiect PFA-urile), nu pot totuși să nu remarc că era și timpul să le implementeze. Eram conștient de foarte multă vreme că e doar o chestiune de timp până vor deveni realitate (următorul pas e desființarea normelor, sau mărirea lor substanțială), și chiar dacă pot să urlu că mă afectează negativ, în nici un caz nu pot să urlu că e nedrept.

O să răspund și eu, deși l-ai întrebat pe @AdrianBasalic:

Nu, pentru că sunt conștient că este imposibil să administrezi o țară doar cu bugetul care ar rămâne dacă toți ar plăti la nivelul PFA-urilor (iar dacă vorbim de PFA-urile la normă deja e vorba de mărunțiș). Iar atunci inegalitatea asta se poate rezolva doar ridicând și PFA-urile la același nivel cu toți ceilalți. Sau aducând pe toți la un nivel mediu (iar pași în direcția asta se fac prin celelalte schimbări).

Alternativa este și piața gri/neagră sau un offshore.

Vedem din iunie ce se întâmplă; dacă se aprobă în forma actuală voi începe să mă documentez pentru un offshore și voi detalia procesul. La prima vedere aș putea spune că (cel puțin în acest moment) taxele sunt mult mai mici decât plătesc eu într-un an (aș avea de plătit de la $800 la $1500, funcție de insulă :smiley: ) și posibil să existe și o modalitate legală de a scoate bani fără a plăti impozit aici (trebuie să mă documentez mai bine și voi reveni la momentul potrivit).

Pentru tine, nu zice nimeni nu. Pentru vasta majoritatea a PFA-urilor în schimb (iar schimbările la nivel fiscal se fac cu ăștia în minte), alea nu sunt alternative. Puțini sunt dispuși să se antreneze într-un joc de-a șoarecele și pisica cu Statul, în care Statul încearcă să îți închidă toate portițele prin care te poți ascunde de impozite, iar tu găsești metode care mai de care mai exotice pentru a îl fenta.

cred ca am mai discutat, offshore-urile NU sunt ieftine. ca sa fie profitabil pentru tine trebuie sa rulezi ceva capital. aia cu 800-1500 e poveste.

nu mai zic ca daca aduci bani dintr-un offshore sunt venituri si tre sa platesti la ele 16% + CASS.

Daca mai platesti si TVA ca PFA (faci mai mult de 65k euro/an), o sa ajungi sa platesti mai mult decat un SRL, nu?

@space: De ce ai ajunge să plătești mai mult? SRL-urile nu au TVA?