Noua legislatie TVA din UE

Cica s-ar schimba legislatia in Uniunea Europeana referitoare la TVA pentru pentru vanzari digitale.

Aparent se strang niste informatii aici .

Voi ati auzit ceva?
Pe scurt, daca vinzi un produs digital sau un serviciu digital catre o tara din UE la o persoana fizica atunci va trebui sa adaugi la pret TVA-ul din tara de unde este clientul tau.

Pe site-ul acesta am gasit niste detalii care spun asta:

From 1 January 2015, telecommunications, broadcasting and electronic services will always be taxed in the country where the customer belongs*

Tot pe site-ul ala e un tabel destul de usor de urmarit. daca voi sunteti platitori de TVA si vindeti la un alt platitor de TVA din UE, ramane la fel, TVA 0. Interesant e ca daca cineva din afara UE vinde intr-o tara UE atunci va trebui sa adauge TVA din tara UE.

Ciudate modificari.

3 Likes

Dacă până acum mi s-a lăsat impresia că se încurajează serviciile intercomunitare, încep să cred că cineva a ajuns la concluzia că acest lucru nu e bun. Și nu ai cum să spui populației asta, că se revoltă, așa că au ales calea mai simplă: complică toate procedurile. :dash:

Probabil au ei un motiv dar asta complica mult viata unora.
Cum spunea fata din primul link, in UK ar fi o problema pentru ca multi freelanceri sunt sub plafonul de inscriere ca platitori de TVA. Multi vor trebui sa isi gaseasca contabili pentru a putea raporta corect TVA-ul pentru fiecare tara.

Sincer noi am auzit acum la finalul anului dar sunt convins ca multi vor fi luati prin surprindere de chestia asta si e foarte posibil ca nici institutiile financiare ale statelor sa nu fie prea pregatite.

O sa imi intreb si eu contabilul azi.

Cateva observatii in romana am gasit si aici.
Avem aici lista cu toate cotele TVA aplicate in statele membre, inclusiv la ce categorii de produse/servicii sunt reduse pe fiecare stat.

O chestie ingrijoratoare din articolul ala:

  1. Inspectiile fiscale din alte state membre? Da, este probabil ca A sa fie verificata de autoritatile fiscale ale altor state membre pentru ca, nu-i asa, colecteaza TVA datorata acestora.

Si eu nu am mai inteles o chestie, tva-ul colectat pentru alte state din UE e la gramada cu tva-ul din ro? Adica se mai poate reduce suma de plata prin cheltuieli sau tva-ul acela se tine separat?

S-au publicat si in Codul Fiscal prevederile. Art 152^5, valabil de la 1 Ianuarie 2015.

1 Like

TL;DR e o declaratie separata si se plateste intreaga suma datorata in alte tari intr-un cont separat la Trezorerie.

2 Likes

what? obligat de catre cine? nu face sens ce zici.

NON-EU BUSINESSES supplying:
2. Consumer in the EU (telecoms, broadcasting or electronic services)
Must charge VAT in the EU country where the customer belongs.

Daca tu intelegi altceva din asta te rog sa imi spui :smile:

vad, dar e dubios. cum se regleaza tva-ul cu o companie din Tanzania care factureaza un client din UE si ce parghii ar avea sa-l oblige pe furnizor sa aplice o astfel de taxa care in tara lui nici nu are cadru legal?

http://techcrunch.com/2014/11/25/eus-new-vatmoss-rules-could-create-a-vatmess-for-startups/

mai zic si astia cate ceva.

1 Like

F***ers! :expressionless:

2 Likes

Deci e posibil ca un offshore să nu fie chiar atât de exagerat? :blush:

http://devforum.ro/t/firma-in-romania-vs-firma-offshore/544

1 Like

http://rachelandrew.co.uk/archives/2014/11/30/how-the-eu-vat-rules-make-eu-startups-and-digital-businesses-uncompetitive-in-a-global-market/

You will not be able to use PayPal Add to Cart buttons, a simple “Pay with Stripe” form for purchase of digital products

Discuții și comentarii: https://news.ycombinator.com/item?id=8680033


Nu știu de ce, dar eu înțeleg cam peste tot că este vorba de produsele digitale (e.g. cărți, muzică, SaaS), nu și de servicii per se (i.e. contract de colaborare). Caz în care, sunt probleme doar în cazul în care ai un start-up prin care vei vinde ceva.

În directivele de la UE cam așa zice.
Problema e că ai noștri trebuie să interpreteze directivele și să formuleze textul legii care se va aplica la noi și distracția aici începe: proștii noștri nu știu să facă diferența între produse digitale și servicii, așa că au catalogat totul în “servicii informatice”, ceea ce are un spectru foarte larg și le cam include pe ambele. Noi, ca cetățeni români, trebuie să respectăm legile României (La Mulți Ani!) așa că, deși în restul UE directivele se vor aplica probabil doar la produsele digitale, noi va trebui să le aplicăm peste tot…

am asa o presimtire ca toata treaba asta o sa fie un major fuckup.

2 Likes

de la skype:

Modificări legate de TVA pentru clienții din UE
Buna ziua,

De la 1 ianuarie 2015 vom aduce unele modificări ale modului în care percepem TVA pentru clienții rezidenți în Uniunea Europeană (UE).

Ce se schimbă?

De la începutul lunii ianuarie a anului 2015, va fi aplicată valoarea TVA din țara dumneavoastră de reședință (în prezent percepem TVA de 15 %).

În plus, este posibil să existe o mică creștere a tarifelor apelurilor preplătite.

Cum va fi afectat abonamentul meu Skype la reînnoire?

Dacă aveți un abonament Skype cu reînnoire, după 1 ianuarie 2015 plata dumneavoastră va include TVA la valoarea din țara dumneavoastră de reședință.

Exemplu pentru o țară cu TVA de 20 %:

Înainte 1 ianuarie 2015, un abonament costa 5,75 EUR (5 EUR abonament plus 0,75 EUR TVA 15 %).

După 1 ianuarie 2015, același abonament va costa 6 EUR (5 EUR abonament plus 1 EUR TVA 20 %).
Puteți actualiza setările abonamentului în orice moment autentificându-vă la contul dumneavoastră.

Avem adresa dumneavoastră corectă?

Pentru a vă asigura că plătiți TVA la valoarea corectă, vă rugăm să verificați dacă avem adresa dumneavoastră actuală. Puteți să verificați și să actualizați adresa actualizând detaliile contului dumneavoastră.

Pentru mai multe informații despre această modificare a TVA, vă rugăm să citiți această secțiune de întrebări frecvente.

Skype

stie el ceva, ce nu intelege este ca problema e la colectare.

http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/infotva/Ghid%20M1SSromana.pdf

si ceva oficial de la ministerul de finante.