Nu stiu daca sa continui cu masterul

Salut! M-am inscris la master la universitatea unde am absolvit si licenta, 3 ani de info, nu e o universitate cu renume.

Problema e ca masterul e pe data science iar eu lucrez deja de aproape 2 ani ca si web developer. Din ce m-am uitat pe materii am tras concluzia ca nu ma ajuta cam deloc, din moment ce eu nu vreau sa fac data science. Nici nu am timp ca sa-l freceventez pentru ca lucrez, doar stau acum in sesiune ca sa recuperez laboratoarele si sa fac proiecte in PSPP si sa dau copy/paste la cod de Python cu neural networks.

Consider ca m-ar ajuta mai mult daca as folosi timpul ca sa invat tehnologii de web care chiar ma intereseaza si sa-mi fac un portofoliu, plus ca as vrea sa vad cu ce se mananca si blockchain development. In plus, planul meu pe long-term este sa trec la freelancing.

Conteaza la CV o diploma in plus chiar daca nici licenta nu e de la Poli sau UniBuc sau alta universitate din top? Exista sansa ca eu chiar daca ma descurc mai bine la un interviu fata de un alt pretendent sa-l aleaga pe el pentru ca are master?

Va multumesc!

1 Like

Si daca in viitor o sa pierzi vreo sansa pentru ca nu le ai cu data science, n-o sa regreti?

Poti cauta alt master cu predare la distanta, cu subiecte mentionate de tine. Nu va fi o potrivite perfecta, dar iti pune bazele.

2 Likes

Hmm, as zice ca nu, adica nu m-as vedea aplicand pentru un post de genul. Chiar daca as avea oportunitatea, nu m-as simti suficient de pregatit pentru data science nefiind aria pe care vreau sa ma dezvolt in continuare.

Daca deja ai luat decizia si doar doresti validare, atunci e ok, nu mai continua cu masterul.

Dar eu vad nitel diferit lucrurile. O combinatie de skills pe web dev si data science mi se pare foarte interesanta si te va pune intr-o pozitie foarte buna pe viitor.

Pentru ca nu stii ce se va intampla in 5-10-15 ani pe zona de web dev. Sunt inovatii masive mai ales in zona de low code/no code si cloud/serverless si tendinta pe care o vad eu este catre folosire de higher level tools/programming languages/frameworks. Fara a crede ca jobul de “web developer” dau domeniul “web development” in general ar fi obsolete de maine sau in cativa ani…totusi se poate observa un mind shift.

Data science pe de alta parte, este o alta mancare de peste si nu o vad sa dispara prea curand. Ba chiar este in crestere.

Ca reper si argument pentru ce sustin as lua oferta universitstilor de prestigiu din afara. Web development nu cred ca mai ofera nimeni(exista software engineering in oferta, insa nu cred ca este acelasi lucru). Data science ofera toti.

2 Likes

Eu am terminat un master in procesare de semnale. Nu pot sa spun ca mai stiu ceva de acolo, dar am mai fost student inca 2 ani si am beneficiat de gratuitati (tren + 50% reducere la transport public).
Singurele lucruri mai interesante pe care le-am facut au fost:

  • un program in Matlab de procesare de semnal audio
  • Am inmultit 2 matrici mari pe GPU
  • O disertatie cu potential de business, dar sa zicem ca la fostul loc de munca nu prea au fost interesati de ea :slight_smile:

La actualul loc de munca m-am angajat la o saptamana dupa ce am dat disertatia deci nu cred ca mi-a dat un boost la salariu. Pe pozitie de management nu sunt, deci nu pot sa spun daca ai un avantaj acolo cu master.

Personal, eu as incerca sa combin data sceince cu web dev si as vedea ce ar putea sa iasa.

Nu stiu sa iti spun ce perspective de data science sunt pe la noi. La mine la companie avem un departament de datascience (Tableu and samd) care mai face vizualizari dragute.

Continua si termina-l. O diploma de master plus cea de la universitate va conta cat diploma de inginer. Important in firmele mari.

Asa spui tu acum, dar nici unul dintre noi nu cunoaste la perfectie viitorul.
Poate deveni insa self-fulfilled prophecy.

Daca nu faci master pe domeniu probabil o sa fii mai putin pregatit decat cu master.

Eu as prefera ‘data science’ chestiilor ‘de web’, dar de gustibus…

e fix situatia in care m-am aflat eu :))

In 2018 terminam facultatea la o universitate privata. Eram deja angajat ca Web Developer. Am zis ca daca tot sunt prins in studii, pot sa mai rezist 2 ani la master. Am vrut un master din care sa invat ceva, sa fie cat mai aproape de domeniul meu. La UniBuc era un profil Tehnologii Web si Baze de Date. Acolo m-am dus. Cursurile au fost dezamagitoare, eu crezand ca va avea legatura cu domeniul web, acolo faceam R si Data Sciente/Big Data. Examenele le treceai daca frecventai cursurile si faceai cele 1 2 proiecte per materie.

Am vrut master la zi, cand puteam sa aleg fara frecventa si sa stau mai linistit. Zilnic, dupa munca trebuia sa ma duc la universitate pana la ora 8 seara (trebuia prezenta minim 70% parca la cursuri ca sa poti intra la examene).

La asteptarile mele, am renuntat sa mai sper ca voi invata ceva util pentru domeniul in care activam, din universitate si dupa 6 luni am renuntat. Nu m-ar fi ajutat probabil sa stiu R cand eu lucrez cu angular, dar nici n-ar fi stricat cateva idei despre alt domeniu. Daca ma intrebi acum, imi pare rau ca am renuntat. Statusem 1/4 din timp deja, mai puteam trage un an jumate’pentru diploma aia :rofl: La fel ca Rul, probabil nici diploma de master n-ar fi ajutat atat de mult, dar era acolo.

Daca m-as reapuca, as face-o strict pentru diploma, undeva fara batai de cap. Asta e strict cazul meu in momentul de fata, nu recomand abandonul sau trecerea prin master ca gasca prin apa :rofl:

Imi permit sa iti dau un sfat: nu va mai legati cariera de o singura tehnologie. Mai ales Angular. Dar poate fi oricare.

Ai mult mai multe de castigat daca te pozitionezi ca software developer(care printre altele stie si angular, de exemplu)

9 Likes

Ai dreptate. Ca fapt, functia pe care o ocup e de Web Developer, asta pentru ca nu exista Software Dev in cadrul departamentului. Am “baza” cea mai mare in Angular deoarece am continuitate cu el, insa lucrez in egala masura si pe backend. Am ajuns chiar sa fac scripturi de linux pentru importuri in mysql :rofl: Majoritatea cred ca web dev inseamna doar siteuri in javascript :sneezing_face:

Oricum, o tehnologie trebuie (sau e normal) s-o stapanesti mai bine decat pe celelalte, nu de putine ori am auzit expresia ca “noi nu angajam full-stack deoarece vrem oameni specializati pe fiecare bucatica

1 Like

Eu te sfatuiesc sa continui. Nu e usor dar nici nu va dura mult. Viata se poate schimba, poate nu vrei sa mai faci freelancing din cine stie ce motiv si cand te angajezi o sa conteze. (la freelancing nu conteaza daca ai master sau nu)

Uite un scenariu: aplici la o firma ca web dev, ei fac si mult data science si au specialisti deja. Au nevoie de cineva care sa inteleaga ce se intampla in companie si atunci cand se intalneste cu ceilalti sa nu fie paralel cu ce se discuta. Eu in cazul asta as alege pe cineva care e bun la ce face si are si habar despre ce fac ceilalti.

1 Like

Nu stiu ce intelegi tu prin ‘freelancing’, dar conteaza foarte des chiar daca lucrezi remote, nu salarizat ci cu contract pe firma sau pfa.

Unii se uita si la studii.

Posibil. Eu fac freelancing de > 5 ani si acum o saptamana e prima oara cand cineva mi-a cerut CV. Poate am fost norocos sa am clienti care s-au uitat la proiectele recente si nu ce am facut la scoala acum 12 ani :joy:

1 Like

Sau poate ai aplicat pentru proiecte care nu necesita multa scoala.

1 Like

Nu vreau sa sun condescent, dar ești sigur ca vrei sa te oprești la web development în cariera ta de programator? Un background în data science iti poate deschide multe oportunități.

3 Likes

Update: am luat si prima restanta de pana acum. Profesorii au observat ca nu am niciun chef de ei si ca tratez masterul superficial. N-am fost la niciun curs, m-am prezentat doar in sesiune. Chiar m-a sfatuit o profa ca mai bine nu mai vin decat sa il tratez asa, i-am spus ca n-am motivatie si ca nu stiu daca o sa ma ajute la ceva. Totusi, are dreptate, decat sa faci o facultate/master doar de dragul diplomei, fara sa inveti ceva sau sa-ti pese e doar o pierdere de timp si bani. Mai ales ca, in cazul meu, nu e ceva specializat, acum uitandu-ma pe materii, e mai mult o struto-camila, unele cursuri sunt reciclate de la licenta.

Sunt din ce in ce mai aproape de a renunta. Intre timp am primit o marire salariala de 50% (eram underpaid, bine, probabil inca sunt) si lucrez pe proiecte cu React si NextJS.

Ma tot gandesc la pros si cons, dar nu prea gasesc pros in a trage in continuare. Exista doar o posibilitate ca poate, candva, cuiva o sa-i pese ca am o diploma in plus, dar ma cam indoiesc. In schimb, as putea sa folosesc timpul in a-mi crea un portofoliu, invata alte tehnologii, invata trading, sau orice altceva ce-mi face placere, spre deosebire de a fi obligat sa memorez chestii unrelated to my career path. Damn, I’m lost :frowning:

Iti dau eu un pro, acelasi cu care mi-am convins un angajat care avea deja master in altceva sa faca unul pe IT. Sa zicem ca vreodata o sa ai ideea ca vrei sa emigrezi in State. Sau in UE. Sa vezi ce se vor uita aia la masterul tau :star_struck:

Bonus: aia din State il fac pe bani grei, tu gratis.

Eu in locul tau as discuta cu angajatorul sa te lase sa dai pe la unele cursuri care sunt interesante, si recuperezi orele alea, de ex seara. E o practica des intalnita.

3 Likes

E si in interesul angajatorului sa aiba oameni bine pregatiti, daca ii comenteaza ca de ce merge la master as schimba compania, din punctul meu de vedere nu are de ce sa colaboreze cu firme care au mentalitatea asta

1 Like

Stai putin, cine e profa sa iti spuna asa ceva ? Ei au tot interesul sa iti ia banii pe restante. :smiley: Poate ai dat de un profesor caruia ii pasa ce face, dar sunt infinit de multi carora nu le pasa nici ca existi. Poti linistit sa ii ignori si doar sa iei hartia daca oricum nu te intereseaza.

Nu cred ca ii pasa cuiva de master sincer, inafara de celor care vor sa faca doctorat sau chiar fac ceva fain cu un profesor pe care l-au cunoscut mai bine sau chiar le e ruda.

In Romania masterul e important ca sa poti preda la liceu si ca sa nu tot dai examen pentru post in fiecare an, majoritatea pentru asta il fac, ca sa pot sa predea la liceu in loc sa lucreze ca programator…

Acum daca il ai nu e o problema, practic iti garanteaza un post de profesor dupa un mic examen daca te-ai saturat de programare.