Sa ma (mai) apuc de dev la 40 de ani?

Nu ne-ai spus ce domeniu te intereseaza: full stack (js+php), back-end (php,etc) sau front-end (react/angular/vuejs)

Joburile vizeaza de obicei o experienta intr-un framework anume + o cunostinta generala a domeniilor conexe

1 Like

Nu, nu cred ca o sa fie o experienta placuta chiar daca iti place ideea in sine. Daca ai timp, de ce nu, dar pur si simplu nu e o idee buna.

Te-ai apuca de medicina la 40 de ani ? Probabil ca intelegi si poti invata anatomia omului, dar niciodata nu o sa ai timpul sa iti dezvolti intuitia. La fel functioneaza lucrurile, poti invata un limbaj, algoritmii, design patterns, dar nu iti garanteaza nimeni ca iti gasesti de munca si ca vei putea sa rezolvi probleme singur.

Ai cateva intrebari:

  1. Aici depinde de noroc si ce vecini, prieteni, rude ai, poti incerca sa contribui la proiecte open-source si pe forumuri, discord, gitter, stackoverflow, quora.
  2. Fiindca ai nevoie de bani si companiile straine au un interviu complex, lung si dureros daca nu ai experienta. Companiile romanesti, in special de outsourcing au nevoie cateodata de oameni si poate esti destul de bun sa se riste cu tine doar ca sa ia proiectul apoi un singur om cu experienta se descurca cu tot proiectul, ceilailti doar ‘il ajuta’. Mult succes sa gasesti posturi entry-level la companiile straine.
  3. Incearca orice interviu, poate ai noroc si iti ajung cunostiintele, nu iti subestima cunostiintele, inventeaza ceva marketing mai bun pentru ceea ce stii. Cunostiintele de soft-skills conteaza chiar mai mult decat cunostiintele tehnice in multe cazuri.
  4. Nu investi timp si bani fara sa stii ca castigi bani sau experienta utila pe termen lung, nu ai absolut nici o garantie ca te angajeaza cineva daca nu stii ce vrea de la tine. (daca cauti job-uri pe internet, o sa vezi ca majoritatea firmelor habar n-au ce vor de la un viitor angajat)

Nu uita ca te bati cu tineri care invata mult mai rapid, care au timp sa isi dezvolte intuitia, care au deja intuitia necesara, care daca iti vor fi colegi o sa te faca sa te simti prost fara sa vrea.

1 Like

Bazandu-ma pe ce stiu pana acum am considerat ca front e cel mai aproape de mine si avand idee de JS, CSS si HTML am gandit ca voi putea invata React intr-un timp decent.

Feelingul, “nebunia”, imi zice ca daca m-ar pasiona si as avea un oarecare background as putea incerca. Cumva de asta am si deschis topicul, la 20 ani nu imi imaginam sa fac altceva decat IT (hw / sw, singura dilema fiind pe care dintre cele doua sa ma focusez). Dupa 20 de ani de alte industrii am o portita sa revin la ce credeam ca mi-ar placea, ca sa nu imi para rau la batranete.

Ce incerc acum sa determin prin discutia cu voi este daca portita asta este mare sau mica, daca dincolo ma asteapta ce ma asteptam sau o sa fiu dezamagit si daca merita sa “step into the light” :smiley:

Problema ta e daca te angajeaza cineva si pentru cat timp, singurul mod in care ti se merita e daca iti faci propria firma si iti faci propriile produse. Atunci da, daca stii ca poti face asta uita ce am scris mai sus.

Dar daca incerci sa te duci de la interviu la interviu, o sa te lovesti de ziduri peste tot si e greu si daca esti bun si ai 20 de ani, nu vreau sa stiu cum e la 40 de ani. Mai nimeresti o firma care se risca cu tine dar salariul va fi mediocru (1000e net as zice eu), o sa ai multa munca si probabil cei care se risca au si proiecte din alea urate pe care nimeni nu vrea sa lucreze. Stai 2 ani pe un proiect aiurea si ti se duce tot cheful de stat in fata calculatorului. Iar daca vrei un salariu mai mare nu ai cu ce negocia ca nu e ca si cum te angajeaza altcineva.

A da, apropo, firmele straine nu sunt iesite din context, te intreaba direct unde stai si salariile se modifica in functie de veniturile din tara ta. Daca de exemplu te angajezi la o firma din Anglia, dar lucrezi in Romania, tu nu o sa iei salariul din Anglia ci un salariu ajustat pentru piata din Romania. Dar daca te duci in Anglia si lucrezi acolo o sa iei salariul de Anglia, dar chiria si naveta te costa jumatate de salariu, adica dupa taxe ramai cu mai putin decat cu ce ai ramane in Romania, de aceea e cererea atat de mare acolo la 30k lire pe an, ca nimeni nu vrea sa lucreze gratis.

O analogie cam nepotrivita din multe puncte de vedere. Ar trebui totusi tinut cont ca omul are o facultate absolvita pe domeniu, nu e chiar ca ‘apucatul’ de medicina. Plus ca acolo sunt si mai multe chestii birocratice.

Dar chiar pe medicina: https://www.aamc.org/news-insights/med-school-after-40
6 Reasons Why It's Not Too Late to Become a Doctor | The Princeton Review
Becoming a Doctor Later in Life | SGU Blog

1 Like

E o analogie nepotrivita din punctul de vedere al birocratiei si formalitatii, trebuie sa inveti cam 5 ani in ambele domenii ca sa ai o minima intuitie. (sunt sigur ca are deja cativa din ce a scris) Te poti apuca de programare, dar nu inseamna ca o sa fie bun de ceva codul tau, produsul tau fara ca cineva sa te ghideze, cu mici exceptii desigur. Am citit articolul, acolo se evidentieaza clar ca partenerul de viata era medic sau ca era asistent/asistenta inainte, ceea ce conteaza enorm. Daca partenera de viata a lui Adrian era programatoare probabil ca nu mai intreba nimic pe forum.

Sunt mai multi mentionati pe-acolo, dar inca o data subiectul medicina e irelevant. Include si facultate, si rezidentiat, etc.

Adrian are deja facultate pe domeniu. Sper ca si ‘minima intuitie’.

N-am vazut facultate in domeniu, altfel as fi recomandat din start consultanta, chiar daca nu front-end.

La 40+ sunt ceva obstacole, la 50+ mai mari, la 60+ și mai mari, dar nu imposibil de trecut. În alte domenii e mai greu la vârstele respective. În dev depinde aproape numai de tine, în alte domenii mai trebuie să urmărești și jocul rezultatelor. Nu prea poți intra în firme în care recrutarea o fac oameni care nu au un interes major în rezultatele firmei și unde un colectiv foarte tânăr e deja închegat, dar dacă targhetezi firme mici spre medii și nu stai la discuții cu persoane cu titulatura “Recruiter” sau “HR”, ci doar cu antreprenori/asociați, atunci e ok. Sau în străinătate.

Cea mai mare problemă pe care o văd eu este căderea financiară și de statut. O iei practic de la zero. Eu am trecut prin schimbarea asta; veniturile mi-au scăzut de 4 ori, de 5 dacă mai pun și beneficiile. Nu am revenit încă la nivelul ăla. Ăsta este aspectul pe care trebuie cel mai bine să-l analizezi. Restul sunt detalii de implementare.

3 Likes

Asta am zis la un moment dat:

1 Like

Fa-ti un plan and stick to it.

Eu unul agreez foarte mult tehnologia ReactJS si nu pot decat sa te felicit pentru ea. Mi se pare foarte logica si intuitiva. ReactJS nu inseamna doar abilitati tehnici, ci necesita si o aplecare spre “dezvoltare de experiente pentru utilizator”, UX sa zicem.

O varianta ar fi :

  • urmareste un curs foarte bun de ReactJS de la Udemy (costa cam 10-20$)
  • alegeti cateva proiecte pe care sa le implementezi pentru learning (de la ceva simplu la ceva complicat) si da-i bataie. In privinta ideilor de proiecte poate facem aici intr-un thread separat o lista de proiecte in functie de gradul de dificultate.

In privinta proiectelor nu stiu daca a mai incercat cineva, dar le-as face publice in github si as cere code/review pe acest site. Eventual lumea sa poata adauga issue-uri ca featururi. Your choice. Cred ca o astfel de idee ar foarte buna pentru cei care vor sa se apuce si sa facem o categorie noua in site. Ce crezi @iamntz ?

1 Like

Cum ar fi… #workflow:code-review ? :smiley:

1 Like

Probabil. Ma gandeam ca o metoda de learning path pentru new bie, iar oamenii sa poata contribui la dezvoltarea lui prin

  • code review
  • idei de functionalitati noi pentru a castiga abilitati

Poate spun prostii, so be gentle

1 Like

Sa posteze ce a facut si dupa aia trecem la code review :blush:


Code review la un post mai vechi de al meu

N-a zis nimeni nimic de bootcamps, ca am vazut ca prin US era trend cu bootcamps - dai o caruta de bani si in 6 luni dupa bootcamp te angajezi la FAMGA. Are cineva experiente in acest sens?

Stiu cativa programatori cu multa experinta, cu CV la firme mari si chiar buni si nu au reusit sa se angajeze la astia mari de care zici. Cred ca trebuie sa ai ceva special, nu stiu ce, ca sa ajungi la firme asa mari in America. Nu stiu care este situatia cu angajarea in subsidiarele lor locale. A nu se intelege ca stiu cum este cu firmele din State :slight_smile:

2 Likes

Ma tot uit in stanga si in dreapta, cautand info despre best practices si ce sa invat initial pentru Frontend Dev, going Fullstack Dev after.

NUMERO 1: Am pus pe lista cateva resurse, inclusiv din recomandarile primite aici. Ce ziceti de astea de mai jos, sunt utile, mai adaugati ceva la ele?

GUIDES
Roadmap.sh: Roadmap to becoming a web developer in 2020
Pixt Guides for Programming: Programming curricula

COURSES
Frontend Masters Bootcamp
FreeCodeCamp.org
Javascript.info
Stefan Mischook’s Interactive Web Developer Course

NUMERO 2 - Un abonament anual la Frontend Masters are sens la momentul asta pentru mine sau este prea avansat? (am vazut cateva cursuri/videos acolo care nici macar nu stiu la ce se refera)

NUMERO 3 - Ce skill-uri considerati ca sunt cele mai importante ca sa pot porni pe drumul asta? Ce ar trebui sa invat mai intai si ar fi cel mai important pentru un job de junior Dev (frontend)?

CSS sa stii f bine si html si esti ca angajat pt junior FE dev

1 Like

La frontend masters sunt niște concepte explicate extrem de mișto. De exemplu, acum câteva săptămâni m-am uitat la un curs despre async/promises care mi-a dat peste cap tot ce știam despre subiect, explicând tot ciclul unei variabile promise, la let variable = new Promise() până la callbacks.

Dacă ești 100% la început… nu știu cât de mult ajută frontendmasters, dar dacă ai un minimum de noțiuni, cred că e super ok.