Sa ma (mai) apuc de dev la 40 de ani?

Mai copii,
dupa ultimii 10+ ani petrecuti intr-o industrie care nu-mi mai este foarte draga ma batea gandul sa ma reprofilez. Mereu mi-au placut chestiile tehnice, dar n-am facut niciodata asta “day by day”, “for a living”. Acum 20 de ani nu imi imaginam ca o sa fac altceva decat IT, and then… life happened :slight_smile:

Ce stiu: html, css, js, php, wordpress, un pic de sql, un pic de cli, basic git, un pic de photoshop.
Am trecut f usor prin freecodecamp prin zona de responsive web design si basic js.

Ce nu stiu: daca sa ma (mai) apuc de dev la 40 de ani :smiley:

Ma tot uitam la diverse chestii pe edx, coursera si ma intrebam daca merita timpul si banii. La fel udacity. Am tot vazut discutii in afara pe tema bootcamps, dar sunt niste sume maricele pe-acolo.

Ma ajutati cu niste pareri?

1 Like

Daca cineva incerca la aproape 50 de ani, cred ca se poate si la 40 de ani.

Fresh from the forum

Bafta! :slight_smile:

2 Likes

Ms mult de raspuns.

Una dintre problemele/oportunitatile pe care incerc sa le inteleg/rezolv in decizia de a face tranzitia asta este legata de venituri, foarte relevant linkul postat de tine cu job-ul de Web Solutions Engineer. Nu ma deranjeaza sa incep de la un pay level mai mic decat cu ce eram obisnuit, intrebarea este: cat de mic si pentru cat timp?
Si mai am o problema, problema oamenilor “batrani” care au impresia ca valoarea lor este data si de suma experientelor acumulate (chiar si fara legatura cu domeniul de activitate) - care se traduce in poate prea romanescul “pe banii aia…” aka salariul e prea mic :smiley:

1 Like

In opinia mea cam trebuie sa-ti gasesti un raspuns pt. urmatoarele:

  • daca ar fi sa alegi nr. 1, o faci pt. bani sau pt. ca-ti place?
  • te simti capabil? in ceea ce tine despre sustinere din partea familiei
  • ce alte optiuni ai? comparativ cu asta cat de accesibile sunt?

Daca o faci pt. ca-ti place, ai suport din partea familiei, in ideea ca ai timp sa aloci pt. studiu si nu esti stresat financiar, iar alte optiuni nu prea te incanta… atunci, da, se merita.

1 Like

Hello.

Sa stii ca rolul acesta atrage oameni care vor sa faca reconversie.
Suntem in discutii cu cineva > 40 ani de ani care a facut facultate tehnica recent si care are o atitudine potrivita si asta cantareste mai mult decat know-how-ul tehnic care se poate acumula in timp si care oricum se schimba la nivel de detalii, nu insa la nivel de principii.

Ce am observat in legatura cu alti colegi care incearca sa angajeze si evita persoane > 40 sau > 50:

  • candidatii nu au o atitudine pozitiva asupra vietii, cumva ce ziceai si tu cu suma experientelor, unii au pretentii ca si cum lumea le este datoare cu ceva. Si am ajuns sa constat ca acest lucru nu este adevarat pentru nimeni, fiecare om ajunge sa fie inlocuit la un moment dat - metaforic sau nu
  • angajatorii respectivi au o oarecare “frica” de a nu se intelege cu acesti candidați sau o prejudecata cum ca ei nu pot sa invete lucruri noi suficient de rapid, ca sunt inflexibili, ca nu stiu engleza si ca nu sunt team players sau “de gasca” sau ca au o atitudine prea conservatoare si nu foarte hazlie

Cu toate acestea, am constatat ca acesti candidati sunt ceva mai stabili decat cei la 20 si mult mai muncitori si mai responsabili, pentru ca au trecut prin experienta vieții si au vazut destule.

Multa bafta!

4 Likes

Mersi, m-am băgat si eu in seama cu domnul. :smile:

Negocierile cele mai eficiente au loc pe chestii concrete. Dar sa o luam cu inceputul. Trebuie sa fii constient ca la 40 de ani nu mai ai rabdarea si timpul de la 20 de ani. Este o schimbare majora care este recomandat sa se faca cu o perioada de proba. Nu pentru firma pentru care vei lucra, ci pentu tine.

Nu ai specificat industria din care vrei sa te reprofilezi. Are lucruri in comun cu industria IT? Daca vii dintr-o cariera in care necesita mai mult munca fizica decat mentala iti va fi destul de greu. Insa daca ai fost obisnuit cu un nivel mai ridicat de munca mentala, te-ar putea ajuta.

Revenind la “pay level mic: cat de mic si pentru cat timp?”. In industria IT este un mindset diferit fata de multe industrii. Hai sa ii spunem un mindset mai modern (obiective, evaluari, dezvoltare profesionala). Multe firme au evaluari periodice de performanta. Dupa perioada de proba se trage linie si se “aduna”: ce ai oferit tu firmei si ce ti-a oferit ea tie. Recomandat este ca inainte de perioada asta sa se seteze niste obiective. Daca le-ai depasit, now we’re talking. Daca le-ai depasit cu mult, now we’re talking more. Daca, in schimb, ai pornit cu scopul de a “supravietui” perioadei de proba (adica nu ai putut suporta presiunea unor obiective), la evaluare veti vorbi despre ce ai oferit tu firmei iar tu tii degetele incrucisate la spate sperand sa iti faca o oferta care sa iti convina. Nu ma intelege gresit, puteti vorbi si despre ce ti-a oferit firma tie, dar daca castigi negocierea probabil va trebui sa te reorientezi catre o cariera de negocieri.

Daca vroiai un raspuns concret, ma tem ca nu ti-l poate oferi nimeni. Tu stii cel mai bine ce vrei, ce poti si mai ales ce ai in momentul de fata. Sper ca iti este de folos raspunsul meu.

2 Likes

Ms de raspuns.

Well, feeling-ul meu este ca majoritatea oamenilor face o combinatie intre cele doua, cu cat reusesti sa fie mai spre “pt ca iti place” cu atat mai bine. Pana la urma toti trebuie sa plateasca facturi, nu?
In discutia cu “dev pt ca iti place” intra multe alte variabile pe care nu le cunosc nici macar partial, dar pe care le mai vad pe thread-uri pe quora si chiar si aici gen atmosfera la locul de munca, angajatorul si regulile sale (really, 3 iesiri la wc?! :D), seful direct, posibilitati de promovare, salariul, etc

Ms de raspuns.

Well, banuiesc ca daca ar fi asta atitudinea pe zona de recrutare n-ar mai exista problema varstei; am observat ca tema angajarii 40+ este ridicata si in afara RO, deci… si acolo exista frictiune, cu tot cu corectitudinea lor politica uneori dusa la extrem.

Feelingul meu e ca in RO e mai mult teama de costuri suplimentare pentru experienta persoanei si mai putin un outlook pozitiv asupra vietii; dar nu am pretentia ca la 40 de ani am raspunsul la problema asta, mai discutam peste inca 20. :smiley:

PS: raspunsul de mai sus ma pune automat in categoria !(atitudine pozitiva)? :))

2 Likes

Imi este de folos, ms.

Advertising + ad-tech + chestii adiacente. De-asta ziceam: am mai pus cate-un wordpress, mutat de pe alte cms-uri pe wp, am mai facut un custom plugin/theme, mai un site static, mai un php cu mysql. Plus ca, fiind o pasiune mai veche, am mai codat pentru placerea proprie.

Mi-a placut asta : ))

Vroiam ceva sfaturi din experienta, pt ca e comunitate (si) de devs. Ceva gen “dude, din experienta iti zic ca nu angajeaza nimeni juniori 40+ in industria asta. si nici (prea des) femei” :smiley:
Sau “cunosc personal n cazuri care s-au angajat cu experienta minima pe ‘name-a-dev-position’ la noi/altii la firma”.
Sau “ca sa poti sa faci chestii care conteaza si/sau care se platesc serios iti ia 1/2/10 ani, deci s-ar putea sa (nu) merite”.

Ideea fiind ca o persoana care are experienta in industrie poate vede altfel lucrurile decat mine si cunoaste ups & downs + experiente 1st hand sau altele…

PS: am uitat sa zic, ca am vazut acum pe alta postare - cand ziceam ca am background tehnic (am zis?) vroiam sa zic ca:

  • am programat din tinerete pana acum cate un pic in diverse: qbasic, pascal, c, php, vba, gdocs scripts
  • am facut clasa de Info la liceu, cu bazele programarii, algoritmi, etc (nu mai stiu in detaliu bubble sort si prietenii sai, dar nici nu imi sunt complet straine)
  • am terminat Poli la Inginerie Software (si nu-mi inchipuiam ca o sa fac altceva toata viata)

So, I got “the bug” pretty young :smiley:

La una din firmele la care am lucrat s-a angajat pe cineva care cred că avea mai mult de 50 de ani. A venit dintr-o fabrică recent închisă și lucrase pe ceva limbaj mai vechi. La altă firmă s-a angajat o tipă de 40+ dacă îmi aduc bine aminte pe care am mentorat-o chiar eu o perioadă. Deci se poate :wink:

Și ca să te încurajez puțin: din punct de vedere aerodinamic bondarul nu ar trebui să poată zbura, dar el nu știe asta și zboară. :wink:

1 Like

E posibil sa vorbesc aiurea dar opinia mea e ca o sa-ti gasesti foarte greu un job la o firma. Pe langa faptul ca in IT varsta reprezinta un obstacol la angajare mai e si lipsa de experienta si entries de joburi IT in CV. Nu cred ca o sa treci de screeningul basic HR.

Poti insa sa faci freelancing - nimanui nu-i pasa ce varsta ai atata vreme cat poti sa produci. O sa fie cam nasol la inceput, mai ales pe platformele de freelancing unde se munceste pe pennies. Daca gasesti clienti insa esti platit de obicei mai bine.O alta optiune ar fi sa fii acceptat pe o platforma de freelancing high-end cum ar fi Toptal.

SAU - si asta-i varianta mea preferata - poti sa inveti dev dar sa focusezi skill-urile pe proiecte antreprenoriale proprii.
EX:
1)Bani din SEO. Inca se mai fac. Faci site-uri cu content (articole) pe diverse nise. Dureaza ceva pana sa ia avant. Google “blackhatforums” si “warriorforum”.
2)Aplicatii pe care sa le monetizezi cu ads sau SaaS. Alternativ ai putea sa cauti un partener dispus sa investeasca in proiectul tau (dupa ce capeti niscai experienta cu dev-ul) - vezi spre exemplu pe facebook pe grupul antreprenorilor romani.
3)Altele. Mult research ca sa vezi ce ar putea sa mearga sau nu.

2 Likes

Feeling-ul meu este că la vârsta asta începi să te gândeşti să te cam retragi din viaţa de developer activ, mai degrabă spre meserii de genul “team leader”, “consultant” etc. La vârsta asta deja trebuie să începi să-ţi valorifici experienţa acumulată, nu să te bagi în domenii în care trebuie să înveţi chestii noi. În primul rând e dificil să mai înveţi ceva nou la 40+. În al doilea rând, viaţa de developer este foarte haotică, e puţin probabil că vei putea face faţă pe termen lung nopţilor nedormite şi meselor sărite. Dacă eşti căsătorit, va trebui să înfrunţi şi o nevastă furioasă :slight_smile:

A postat Cosmin acum câteva zile un clip foarte grăitor a ceea ce înseamnă să fii developer.

1 Like

Ok, incepusei bine, dar clipul e stupid rau de tot, design-ul si product design sunt mai grele ca development, poti sa scrii tu millioane de linii de cod, daca nu sunt intr-un design / product coeziv si atragator sunt egale cu zero.

Ignoră partea cu designerul :slight_smile: Mai greu decât developmentul nu cred că e, dar nu e cazul să subestimăm designul.

Astia zic altceva:
Age is no barrier: predictors of academic success in older learners | npj Science of Learning “Age is no barrier: predictors of academic success in older learners”

Bineinteles, exista niste conditii:

1 Like

Well, eu vorbesc din experienţă :slight_smile: De câte ori încerc ceva nou sfârşesc mereu revenind în zona mea de confort. La 40+ trebuie să lupţi serios împotriva tentaţiei de a reveni la căile bătătorite.

Asta poate pana gasesti ceva ce ti se pare cu adevarat interesant.

Pui prea mult accentul pe plan financiar, iti zic din experienta mea, am sustinut 3 persoane de 40+ si in max 2 ani din momentul in care au inceput, incasau lunar 1600E+. Nu stiu cat de activi sunt pe forum, dar daca au placerea pot sa confirme.

Cu partea “daca iti place”, daca tot ai trecut prin freecodecamp cam ti-ai facut o idee daca ai face asta 8+ ore pe zi.

1 Like