Salariu de 8000 de euro in Romania

Din ce vad in jurul meu in Berlin, 80k+ a devenit norma pentru senior/lead dev.

Degeaba. I-am trimis pe toti la dentist și vreo 6 cifre din cont tot nu se schimbă.

1 Like
Еu dе саnd mа ѕtіu ѕunt fаbrіса dе bаnі
Рrоduс іntr-о zі саt аltu-n zесе аnі
Еu fас banі ѕі ре furtunа ѕі ре vаnt
Lаѕ’ ѕа fас, оrі ѕunt bоіеr оrі nu mаі ѕunt

Nea Gutza, tu esti bre?

3 Likes

Apreciez oamenii care citează din clasici :slight_smile:

1 Like

Pai, s-ajungi la 7 cifre!

1 Like

Brut: poate direct in Romania nu, dar cu PFA, cu contract(e) din afara, da; vezi: https://twitter.com/maciejwalkowiak/status/1521740796436828160.
Pe de alta parte avem firme mari (Adobe, Amazon, Microsoft…) care platesc foarte de bine si la noi. Clar, ca brutul e peste 8k euro, dar nici netul nu e neglijabil.

@IceRidder

Am aplicat recent la cateva pozitii din Germania - ce-i drept nu doar Berlin - si marea majoritate erau limitate la 70-75k. Maybe just bad luck, dar am observat ca in EU in afara de UK nu sunt pozitii pe salarii mari. Evident din perspectiva remote, de onsite nu vorbesc ca nu sunt in masura.

2 Likes

pai 75k brut remote e f f bine, ramai cu mai mult net decat cei care te platesc

2 Likes

75 brut la ce nivel de experienta? Nu mi se pare un salariu ne-realizabil in Romania. Cu srl/pfa sau nu.

1 Like

La orice nivl de experienta e o suma absolut onorabila.

In tarile cu apa calda fin UE sunt multi seniori care iau banii astia brut si vine apoi statul si papă impozit progresiv din ei, pragul maximal fiind de 49 sau chiar 52%.

6 Likes

Am citit ca Olanda vrea sa scoata beneficiul fiscal de 30%, deci inca o piata se va indrepta spre Romania cu salarii de 70-100k euro…

Idk daca era intenția ta sau nu … Dar faptul că au apa calda nu e independent de impozitul ăla progresiv de 50%+ (chiar mai mare daca iei payroll cost in calcul).

1 Like

Si daca il scot, cei care vin aici “forever” tot vin. Beneficiul se dadea pe 10 ani acum un deceniu, s-a tot micaorat si de la anul va fi doar pe trei (daca nu se scoate).

Problema cu Olanda sunt chiriile, salariile sunt OK-ish, eu chiar as lua un salariu mai mic, dar macar stiu ca sunt alte avantaje, poluare, educatia copiilor, etc

Am vurut sa merg in Olanda, dar nu am avut un al 3-lea rinichi pt chirie.

1 Like

Primul an e greu intr-adevar, eu am stat chiar aproape doi in chirie pana am facut pasul spre ipoteca. Am ales o casa veche nerenovata dar locuibila intr-o zona super ceruta, din motive de “location, location, location” si am inceput incet-incet sa indrept peretii, zugravesc, etc. Platesc cateva sute de euro sub chirie si am 50% in plus spatiu (deci home office). Fiecare plimbare in parcurile alaturate, fiecare strada plina de copaci umbrosi pe care o parcurg, fiecare loc de joaca din multele din cartier imi confirma ca am (re)ales corect (am revenit dupa 8 ani).
Dublarea dobanzilor ipotecare in mai putin de 2 luni isi va arata coltii curand, piata va cadea iar, dar daca vreau un exit il voi putea obtine pt ca locuiesc la 2,5km de job, si multi vor dori sa aiba un asa commute scurt (vorbim aici de cateva zeci de mii de colegi). Poti fi unul dintre ei, expandam la greu de cativa ani.
Nu, nu fac ce imi place, si nu o voi face pana la pensie. Dar sudul NL e o chestie aparte, puternic urbanizata si in acelasi timp extrem de rurala. Extrem de apropiata de Cotswolds (my absolute favorite). Pana nu se face revert la Brexit asta e cea mai buna optiune. Si nu era pe nicio lista de-a mea, s-a nimerit.

7 Likes

Pe ce domeniu expandati?
In ce zona ?

1 Like

Doar de curiozitate, toate joburile sunt on-site sau sunt specific location-based cu posibilitatea de remote?

Suntem de moda veche, mergem la birou. Era vorba mai sus de relocare, asadar am pus link.
Daca vreti sa lucrati rekote pt joburi din acelea, se poate cauta la preferred suppliers care si ei le posteaza la randul lor, ambalate diferit. Si apoi succes in a convinge acel angajator sa va lase remote (hint: Asml cerea inainte de pandemie 6 luni prezenta fizica in birou pt angajatii din alte tari ai preferred suppliers).

On topic: nu avem 8000 nici macar brut inainte de taxe :grinning:

2 Likes

Avand in vedere ca e un domeniu extrem de nisat si mai nou de importanta strategica in razboaiele economice mi se pare normal sa verifice oamenii 6 luni si mai usor cu remoteul.
Pe web mai treaca mearga, face toata lumea pe diferite teme, nimic nou, unic sau inovativ.

Daca nu cer prea mult, cam care e cultura top down sau bottom up?
La ceilalti cu albastru in domeniu top down pana la ultimul nivel, mai ceva ca la Bruxelles.

Multam pt raspuns!