Mi se pare naivitatea supremă ideea că votul sau implicarea în politică va schimba ceva
Gloata per ansamblu va vota mereu pe cine este manipulată să voteze, alegerile le câștigă manipulatorul mai bun, nu votanții.
În afară de asta, în afară de AUR toată lumea a tot fost pe la guvernare. Nu sunt foarte sigur că ar fi o idee strălucită să facem un test și cu AUR la butoane. Deși… dacă am avut-o ca PM pe Dăncilă, cât de rău ar putea fi oricine altcineva?
Pt fiecare din voi care vrea sa schimbe ceva, exista macar un bugetar care voteaza pentru a ramane la caldurica. Plus pensionarii. Cred ca e o iluzie ca votul e maneta de apasat. Organizarea / implicarea in ONG-uri cu scopuri bine definite si de impact imi pare aducatoare de mai mare valoare. Timpul personal e o unealta deloc de neglijat.
Tare aș vrea să mi se explice ca la proști prin ce mecanism faptul că prezența la vot este 100% (tineri sau bătrâni) provoacă vreo schimbare (sau măcar perturbare) în sistem.
Ce uităm noi este că procentul celor aleși din aparatul de stat este infim. Restul, sunt angajați pe viață acolo, pe ăia nu-i clintește niciun vot. Iar ăia aleși sunt doar niște musafiri efemeri, în trecere.
Câți membri are PSD înmulțit măcar cu 2 pentru că e clar că toată familia va vota cu psd. Da, sunt multe cazuri care ambii sunt membrii dar pe medie e ok.
Apoi luați în calcul cei angajați la stat care sunt la fel, vor vota mare majoritate cu psd.
Și vezi câți oameni au votat la ultimele alegeri. Îți vei face o idee.
Pai uita-te la procentele de prezenta la vot in tarile alea din vest pe care le tot idolatrizam si trage singur concluziile.
Procentul ala infim este puternic pentru ca actioneaza.
Restul asteapta combinatia perfecta sa se iveasca o opozitie magica, sa nu care cumva sa aiba parul prea mare si netuns, sa nu care cumva sa ia la harta cu mafia ca ne creste numarul de ambalaje in fata blocului.
Cand un lider incearca sa darame un mamut de putrefactie, sa nu care cumva sa iesim in strada si sa ne implicam sa-l ajutam, noi doar am votat, sa faca totul batand din palme, ieri daca se poate si vai de capul lui daca calca putin stramb ca direct pe rug merge.
Anii intregi in care s-a furat si nu s-a facut nimic se uita instant, nu mai e nimeni responsabil de situatia in care s-a ajuns.
E grea democratia cand trebuie sa te si implici.
3 instrumente mari si simple in democratie:
VOT
PROTEST
IMPLICARE
Cand va fi o prezenta de macar 90% la vot, va sti fiecare ce e de facut.
20% PSD si 70% voturi anulate transmite un mesaj
80% PSD si 10% voturi anulate → stii de cine esti inconjurat, nu te regasesti si iti iei talpasitele in alta tara sau accepti.
Asta e tot, statul si asteptatul cu mainile in san sau chiar si mai rau pretinderea unei garantii sunt niste valori complet rupte de realitate.
guvernare inseamna sa ai prim ministru si majoritate in parlament, cum crezi ca se conduce tara, prin magie? nu, prin legi + oug + numiri politice, toate astea trec prin pix-ul prim-ministru si parlamentul, pe logica asta ai sa vezi ca nu “toata lumea a fost la guverna”, ce periculoasa e lipsa de educatie civia, cat de usor pot fi manipulati oamenii.
Vezi ca partidele de la noi sunt abonate la date secrete, ca si tanar orice miscare mare precum USR va fi atacata cu toate strategiile urate pe care le pot face la limita legii ca sa nu castigi tu.
Poti vota cum vrei, e de ajuns sa te duci o data la baie si mai bagă 200 de voturi celelalte partide. Eventual îți sparg mașina si cheamă poliția ca să te scoată din secție. (I s-a intamplat unui coleg) Bine asta la sat, de aici vine ca voteaza si morții in unele locuri.
Iar daca nu merge sunt mana in mana cu interlopi care abia asteapta favoruri. Politia in lesa in multe locuri, iti trebuie multă influența ca sa nu se joace cu tine cum vor. Acum inclusiv poliția locală te poate teroriza cum vrea primarul. Dacă mai adaugi ca foarte puțini sunt 100% in legalitate cu casa lor (la sat in special) raman foarte putini care pot comenta ceva.
Nu garanteaza nimeni ca prezenta mare la vot schimba radical ceva (tind sa cred ca nu), DAR
clotilde a castigat cu cateva mii de voturi diferenta
valeriu a pierdut la diferenta foarte foarte mica
Eu zic ca schimbarea vine de la locale. Pune un primar competent si care face treaba si ala o sa schimbe optiunile de vot in localitatea aia. Dureaza si e greu, da’ na, altceva n-avem.
E o mare mizerie ca politia locala e subordonata primariei. Politia trebuie sa fie o institutie separata, complet nesubordonata primarului, fara depedenta de banii platiti de primarie.
Azi, daca primarul face o faradelege pe care politia o poate sanctiona, cum poate fi politia obiectiva?
Ma intreb daca o SRL pe profit cu 1 angajat, nu renteaza mai bine intre 70,000-200,000 RON ? Comparativ cu micro/pfa ? Mai ales cu noile masuri pe 2024, dar si in prezent. Din ce am calculat pare mai ok, poate imi scapa ceva.