point. si in plus, nici educatia nu e ok ca sa speri ca se schimba astea in viitor.
Ai alternative private sau mai speciale la educatie, doar ca din pacate in Romania educatia speciala, e.g. Waldorf e considerata majoritar pentru cei cu deficiente si trage in jos tot sistemul pentru cei care nu au deficiente.
Cu justitia am o problema cu cuvantul justitie, in cam nici o tara din lume nu e vorba de justitie, e vorba de interpretarea legilor, care daca nu sunt destul de clare sunt interpretabile. Sunt multe probleme si cu politia si cu tot sistemul, incepand cu legile scrise dupa interesele unora. Totusi nu e ca si cum in alte tari nu ai avea probleme, in alte tari daca vecinii tai te reclama ca ai tipat la copil nu il mai vezi un an.
Nu cred nici ca malpraxis nu e peste tot, e mai bine desigur, dar tine de noroc peste tot de cine dai. Plasticul ars e o problema (pentru noi), ca autoritatile se bucura ca scapa de acele gunoaie si pot sa dea vina pe cineva. In Cluj-Napoca intr-adevar ma enerveaza poluarea vara, e irespirabil aerul din cauza incompetentei autoritatilor.
Tot ce vroiam sa zic, e ca la noi, cu toata incompetenta politiei, autoritatilor, sistemelor inca nu avem probleme de genul ca esti atacat pe strada de cineva pe un scuter ca sa iti ia telefonul/laptopul din mana, nu iti intra in casa ca sa ia cheia de la masina. Seara daca se ia cineva de tine probabil ca e beat si nu e parte dintr-o retea de crima organizata, iar in cazul femeilor nu prea am auzit de violuri in zonele mai civilizate.
well yea, dar societatea nu se schimba cu educatie privata. Educatia la modul general e problema.
Iar poluam topicul asta
De acord cu tine, insa de cate ori ai oprit in afara la treceri sau pe rosu si au zburat pe langa tine masini? de cate ori ai citit in afara ca fiul lui X beat si drogat a spulberat nush cati oameni si a luat 3 zile cu suspendare?
Sunt la ordinea zilei decesele premature in spitale, efectiv te lasa Smurdul ca pe un sac in UPU si nu vine nimeni sa intrebe daca mai traiesti ore in sir, astea nu sunt exceptii, sunt reguli. La fel si spaga inainte de operatii. Unui cunoscut i-au facut anual analize la stat, totul betooon pana cand i s-a descoperit o tumora de 10cm pe rinichi. Needless to say ca biopsie nu ii facea nimeni decat prin bucuresti dupa nu stiu cate saptamani, iar rezultatul a venit dupa alte nu stiu cate saptamani, pana sa poata incepe tratamentul, om cu metastaza. Transfuzie programata la 8:00, asistenta a aparut la 14:00. Victima AVC cu sechele care zbiera non stop cazata fix usa in usa, desi tot etajul era liber, ca sa nu aiba mult de umblat. Daca tie ti se par astea puncte bonus pt romania…
Ce te face sa crezi ca in alte orase mici (in afara de orase mari) din alte tari nu e la fel daca nu au capacitate ? Da, exista triaj mai profesional, dar dupa te lasa exact la fel ca pe un sac, primesti o perfuzie.
Ce te face sa crezi ca in alte locuri te ia de pe o zi pe alta pentru biopsie ? In special daca nu stai intr-o capitala ?
La noi exista sistemul de internare de o zi, iar daca ai ceva relatii se rezolva multe asa. Altundeva primesti o programare si e treaba ta ce faci.
Am fost in multe tari, stai linistit ca si in Belgia sau Italia se conduce extrem de prost. De fapt, in cam toate capitalele se conduce prost. Munchen, Berlin, Bruxelles, Paris, francezii in general conduc prost, doar ca au infrastructura mai buna ca sa anticipeze accidentele si sa nu fie atat de grave.
si in alte parti iti inchipui ca te ia pe loc? pe cumnata-mea, in anglia, pt o boala autoimuna f grava a programato peste cateva luni (la privat). pana la urma a trebuit sa vina in romania.
fereasca-te barbosu sa ai animal de companie si sa se imbolnaveasca, ca ramai in curu gol. venit pe familie de ~6k lire, traiau decent. nu bine, nu rau. doar decent.
vrei sa-ti cumperi o casa, negociezi in sus. energia costa de te rupe in doua (factura de 600 lire la curent). transportul te rupe. chiria te rupe. casele-s sub orice critica, gandite fix laminimum necesar (nu, nu toti castiga milioanele necesare pt a-si cumpara ceva decent).
hai sa lasam romanismele. nu-i bine la noi, da nici la ei nu umbla cainii cu colaci in coada.
cat ai stat in tarile acestea? ai avut de efectuat operatii? de asemenea ai copii? ai fost cu ei la medic de familie acolo sau la urgente cu ei?
Io zic ca @iamntz sa faca un thread de aruncat cu in Romania. Macar asta sa ramana cat de cat curat. Pe unii ii intereseaza informatiile si nu sa fie poluate cu lucruri de genu.
1. este limitat numărul de microîntreprinderi în care un asociat poate deține mai mult de 25% de la 3 la una singura, iar deținerea nu trebuie să fie directă, ci poate fi și indirectă, fiind incluse astfel şi societățile unde există asociați sot/soție sau rude până la gradul III inclusiv. Prin această modificare se lărgeşte baza de impozitare, iar acest lucru nu ar trebui să se facă prin limitarea/încălcarea unor drepturi de asociere, într-un mod prin care se afectează liberul arbitru atunci când se ia decizia de asociere.
Cred că noi România suntem acum de ceva ani, și vom mai fi încă câțiva ani buni într-un goldie lock zone.
Nu suntem nici prea bogați să atragem interlopii serioși, dar nici prea săraci să zici că nu avem facilități și infrastructură deloc și trăim ca în Africa.
E zona ideală zic eu.
Poliția, MA, SRI și toate astea nu știu cat contează. Aș vrea și sper că contează. Văd că imigranții care vin nu sunt din țări islamice de exemplu, se aduc din Nepal, din Sri Lanka, țări care nu prea aduc probleme, deci îmi imaginez că se face un background check mai politically incorrect decât l-ar face cei din vest și nu acceptă mentalități mai incompatibile să zicem.
Dacă e să iau la face value, de poliție nu îi e frică de nimeni, și nu pare a fi capabilă să oprească ceva dacă chiar am avea parte de un crime rate serios.
Eu zic să ne bucurăm de anii ăștia, ne vom uita la ei înapoi cu nostalgie
@isti37 nu stiu de unde iti informatiile, eu am cunoscuti in multe tari eu, nici unul nu a fost jefuit, i-a sa furat masina, spart casa, in schimb a fost un culture soc cand la spital sau purtat / vorbit frumos, bagat in seama, fara asteptat la usi, gen, asa ceva nu se poate.
Arunci asa niste vb ca adevaruri, eu cred ca esti deluzional, la noi daca se duce o victima a violului la politia aia fac tot posibilul sa dea vina pe ea, sa nu inregistreze, ca sa nu munceasca, la fel si cu furturi, sa dovedesti de unde ai bunul, crime nu mai zic, nici acum nu s-a aflat cine a pus bomba sub masina in cluj, etc, daca nu e mura in gura politia nu rezolva nimic.
Mi se par romanii ca tn periculosi, aia care nu accepta mizeria, si daca accepta o sa zica ca si in alte locuri e la fel, totul care sa isi justifice comoditatea, deciizile proaste in trecut, gen, nu am votat noi corupti, nu, nu, peste tot e coruptie.
Si cum faci, cand iesi din casa tii 1000 euro in buzunarul de la piept in caz ca ajungi la urgenta? deja in punctul asta sunt convins ca trollezi.
Nu trebuie sa dai nimic, nu mai accepta, relatii inseamna să știi pe cineva ca să știi când unde să mergi. E.g. un fost coleg doctor, asistenta in familie etc.
Am tangenta cu Germania, unei foste colege ii dispare a 3-a bicicleta din garaj cu lacat. Sunt zone bune si zone mai rele.
Am si cunoscuti care lucreaza in parlamentul european si vin anual in romania pentru analize ca acolo medicii nu ii iau in seama cand vad ca sunt romani sau dai tot salariul pe analize si nu poti, nu ai cum sa faci toate analizele in cateva zile, te trimit dintr-un loc in altul. La noi te internezi o zi si ai facut totul.
Eu accept mizeria, ma uit unde sa ma mut, dar putine locuri ar fi mai bune ca si Romania la momentul actual. In Germania iti trebuie 2 ani pentru beneficii sociale si cum toti s-au dus acolo te trimit acasa cu paracetamol.
Nu e OK asta, si e foarte riscant, bacterii, cand i-au dus pe cei de la colectiv in belgia au zis doctorii ca nu au mai vazut asemenea bacterii de la razboi, nu stiu daca realizezi da romania e intr-o semi dictatura parlamentara, adica justitia si presa sunt in mainile politicului, multe lucruri se intampla acum, dar nu auzi de ele, presa fiind cumparata, acum doua luni o gravida a fost lasata sa moara, pur si simplu, si tu faci comparatii intre sisteme medicale, pe baza de anecdote, am impresia ca esti pe spectrum, deny of reality.
E suficient să fii rezident fiscal:
Individuals must show proof of accommodation for a year and be self-sufficient to be considered a resident of Monaco. Monaco does not collect personal income tax or capital gains taxes . There are no property taxes in Monaco, but rental properties are taxed at 1% of the annual rent plus other applicable charges.
Odată cu cetățenia vin alte chestii probabil. Iar ceva taxă plătești prin prisma chiriei oricum, dar e clar incomparabilă.
Eu n-am zis niciodata ca Romania e cea mai buna tara, dar in anumite locuri e mai ok, tot ce ar fi o imbunatatire semnificativa vine cu un pret atat de mare incat salariul tau de programator devine venit minim, zero viata sociala pana cand nu vorbesti bine limba (degeaba vorbeste toata lumea engleza, cand esti cu prietenii fiecare vrea sa vorbeasca limba materna, nici tie nu iti place sa vorbesti in engleza daca ai un singur englez intr-un grup cu 10 romani), vreme foarte urata, concurezi cu alti imigranti…
Sunt foarte multe probleme, dar asta fiindca citesti doar lucrurile negative. Cand era criza cu imigranti in Franta si Germania presa n-avea voie sa scrie un cuvant rau legat de ei. Problemele n-au disparut, doar ca se continua cenzura. La noi presa se plange de fiecare problema ca sa capitalizeze, dar de fapt problema e sistemica si statistic posibil nerelevanta. Eu nu stiu pe nimeni sa fi murit la maternitate, dimpotriva, happy ending cam la toti, chiar si cu probleme serioase.
La covid aveam in familie oameni care au stat jumatate de an in spital cu plamani afectati 80% si au scapat, in afara de problemele cu ceilalti oameni (batrani senili etc.) nu am auzit de probleme.
De COVID in Romania aveam de ales intre vaccinuri Moderna, Pfizer, AstraZeneca pe cand in Ungaria te vaccinai cu vaccin rusesc si chinezesc, iar chiar si in tari mari erau liste de asteptare, la noi te duceai foarte rapid.
Uita-te la salariile in IT, programare, avem salarii la fel de mari ca si in Germania, Franta sau Spania (exceptie capitalele unde dai 10 euro pe un bilet la metrou). De fapt spaniolii lucreaza mai ieftin ca noi. Tarile precum Elvetia, Olanda, Danemarca, Norvegia, Suedia nu sunt pentru majoritatea.
Turismul e dezorganizat si multe lucruri sunt in paragina, dar macar e ieftin, nu platesti 50 de euro intrarea intr-un parc national. Iar unde e scump, eu constat cu mirare ca si asa e plin.
Dar daca ai o problema grava, handicap, da, o sa ai multe probleme. Am avut si interactiuni urate cu statul, dar am avut si surprize placute. E cam aleator ce primesti asta e clar.
@ moon sigur nu esti bot? Eu, daca as fi rus si as scrie cu Google Translate, mi-ar iesi cam cum scrii tu. Sper ca in limba ta vorbesti mai cursiv.
Pana la urma a devenit realitate modificarea respectiva (o persoana poata avea mai multe firme, dar doar una singura poate fi microintreprindere).
De vazut cum vor aplica partea cu “detinerea indirecta” …
a aparut ceva oficial?
https://www.contzilla.ro/microintreprinderea-in-2024-ultimele-modificari/
Pare ca ordonanta s-a publicat in Monitorul Oficial.