nu stiu de ce mortii lor nu pun legile public pe GitHub, sa vezi pull request-ul.
de aici
vezi asta
care duce aici
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/269535
are asta
nu e cea mai comoda prezentare, dar ajuta pentru orientare
Inca una “tare”:
Asta fiindca nu avem sindicate puternice, ar fi de ajuns ca un sindicat sa zica nu.
Nici un guvern nu isi permite asa ceva cu niste sindicate cu ceva putere fără negocieri la sânge. (Exceptie Rusia, Ungaria, Argentina, China…)
sindicate sunt, dar si alea sunt politizate. se revolta doar cand vine semnal de mai sus
Cand va mai vine sa va plangeti ca platiti 3% + 10% (sau cat e pe dividende) + taxe pe salar minim in Romania, sa va aduceti aminte ce fac fratii nostrii din America:
https://twitter.com/mjwhansen/status/1748345492998696961
tl;dr: Salariile de programatori nu mai sunt deductibile, ci se amortizeaza pe 5 ani. Unele agentii mici s-au trezit cu taxe > 100%
Complicat rau de tot, daca o suma nu e deductibila platesti taxe pe ele in SUA.
Ce am inteles eu: daca compania facea un milion de dolari, din cei un milion de dolari se platesc N% taxe pe venit/profit. Dar se poate scadea fiecare cheltuiala (R&D-ul era o cheltuiala) si la final valoarea pe care platesti taxe scade considerabil.
Acum R&D-ul (salariile programatorilor) poate fi scazut doar impartit pe 5 ani (amortizare)… Practic creste foarte mult venitul taxat pe firma.
Ca sa merite de fapt R&D-ul, ce faci cu un programator intr-un an trebuie sa aduca venituri pe 5 ani… In SUA programarea si dezvoltarea de software legal intra doar la R&D.
Daca erai self-employed, adica un singur angajat cam tot venitul tau era dedus de R&D, acum 100% din venitul tau va mai fi taxat cu 15-20% inainte de a plati salariile.
Mai sunt ceva ciudatenii pe acolo ca sa ajungi la taxare 100%, daca ai angajat mai multi oameni ca sa deduci o suma mai mare pe un venit estimat datorezi taxe pe tot venitul estimat dedus. Daca ai estimat de 10x venitul real…
Problema mai mare e ca taxa aceasta o platesti la sfarsitul anului, daca nu stiai de ea si ai cheltuit toti banii… Taxele nu intra la faliment, vine dupa tine IRS-ul si doar falimentul personal e faliment in acest caz
Iar daca vrei cireasa de pe tort, pentru SUA nu conteaza de unde lucrezi, tot datorezi taxele pe venit personal, doar taxele la firma depind de tara in care e firma. Trebuie sa renunti la cetatenie daca nu mai vrei sa platesti taxe.
Frequently Asked Questions About International Individual Tax Matters | Internal Revenue Service (irs.gov)
Ai dreptate, asta era singura diferenta intre romania si SUA, deductibilitatea salariilor programatorilor.
Asta e o chestie provizorie. Stai să vezi în pharma și alte domenii unde R&D e core business. Nu mai zic de companiile din Defense, unde e la fel.
Pot să-ți vând câteva ponturi dacă îți place adrenalina
E adevărat totuși că avem câteva orașe in topul mondial al siguranței.
Ca sistem de sănătate, meh, nu prea stăm bine. Cu excepția stomatologiei.
Avem spitale ok in câteva orașe, dar dacă locuiești in zonă rurală și nu ești îndeajuns de înstărit și cu minte deschisă ești compromis.
Am casă la țară și am avut neplăcerea de a experienta situația asta; mergi până la cea mai apropiată policlinică să îți spună că nu au medici pentru ce am eu nevoie și am mers tot la București, dar după ce mă săturasem de rău.
Au mai propus modificari la partea de societati “legate”, care nu mai e definit in sensul in care e definit pentru legile impotriva spalarii banilor.
Pe scurt, un individ nu poate avea peste 25% intr-un micro daca mai are peste 25% intr-o companie care depaseste plafonul, sau un pfa.
Practic tu nu poti avea un asociat profesionist in micro-ul tau. Un angel investor care e asociat in 10 microuri cu peste 25% le trimite automat pe toate la impozit pe profit.
ai un link pentru asta?
edit:
sintetizat un pic
nu la cetatenie, ci la domicilul fiscal! asta se face cu o cerere la anaf la care trebuie sa demonstrezi ca legatura ta cu Ro nu este atat de stransa si doresti sa ai alt domiciliu fiscal(nu trebuie sa spui care). anaf insa poate decide ca NU esti eligibil pt asta in conditiile legii
ti-a scapat asta
La amandoua, SUA poate sa spuna frumos sa platesti si la ei taxele care nu se deduc. Dar oricum faci doua declaratii, la ANAF si la IRS. Daca ai dividende din SUA de exemplu se complica lucrurile. (ca si cetatean SUA sau dublu cetatean)
SUA e o exceptie, e cam singura tara care isi permite sa iti ceara taxa pe cetatenie, daca nu vrei sa platesti (sau pur si simplu sa faci declaratia anuala la sange ca sa deduci totul) trebuie sa renunti.
Hello, am ajuns iar aici căutând Stripe Atlas.
Are cineva experiență directă cu LLC in extern (preferabil US) si rezidenta in RO?
In contextul “dpdv fiscal nu știm ce ne așteaptă” subscriu la ce a scris @iamntz in 2022.
Toată incertitudinea legată de fiscalitate, schimbările de ultim moment si birocrația (micro, SRL, TVA, CASS, salariu minim, SSM, ITM, telemunca, bonuri de masa, etc.) nu ajuta pe o piață IT in schimbare accelerată.
Atlas Stripe 2024 pare a fi așa:
- 500,-$ pentru deschidere si agent Delaware in primul an
apoi - 300,-$ agent Delaware anual
- 100,-$ Atlas cost operare anual
- comisioane bancare si sales tax (daca sunt vânzări, încasări)
- alte costuri tax filling consultant, legal, etc.
Cum a scris cineva mai sus din LLC îți transferi toți banii rămași la sfârșitul anului, deci ii taxezi unde ești rezident.
Daca faci corporație e mai complicat de administrat dar poți lași profitul acolo, eșalona plățile, emiți acțiuni, etc.
Multumesc si weekend placate tuturor!
La LLC parca tre sa platesti taxe si ca individ la sfarsitul anului.
Și ce ai rezolvat?
Vei scoate banii pe PF și plătești impozit pe venit ca PF, sau pe dividende ca PF. Și pragurile CAS tot se aplică.
Iar pe mine de exemplu nu mă încălzește cu nimic că tot venitul e din US oricum, ar trebui să fac manevre ca să-l aduc tot aici.