Se discuta schimbari fiscale "interesante"

Am norocul sa fiu de partea creditorului intr-un faliment. Daca firma respectiva n-are bunuri care sa fie vandute si sa acopere datoriile, sansele sa-ti recuperezi datoria e 0 (daca nu esti angajat, stat sau banca creditoare).

Administratorul nu pateste nimic, poate deschide oricate firme in continuare si poate da aceeasi teapa la nesfarsit. Probabil ma voi indrepta personal catre el ca pers. fizica pt inselaciune (incasat avans si neprestat serviciul) dar astept sa vad ce se intampla cu procesul (e chestie care dureaza ani).

1 Like

nu cred ca poti, tre sa dovedesti reaua intentie, ceea ce e cel putin greu.

Sa fii protejat pana la o anumita suma de 2-3 ori, nu ca incepi o afacere, te trezesti cu 10 contracte neplatite si trebuie sa platesti taxele si furnizorii din banii tai daca vrei sa scapi de SRL.

Esti protejat de creditori PF/PJ, legislatia din cate imi amintesc spune clar ca fiscul are destul de multe unelte la dispozitie ca sa te faca sa raspunzi in solidar cu persoana juridica, chiar prea multe. Teoretic se pot desfiinta in instanta, dar e distractie cu un avocat.

Banii oricum ii recuperezi doar dupa ce statul si-a recuperat datoriile si de e acuzat de rea intentie. (adica a folosit banii/activele in scop personal direct, a platit un creditor cu prioritate, adica salariul lui de exemplu)

Înțeleg. Trebuie mare grijă. Zic unii că asigurarea de credit comercial e tocmai pentru a evita riscurile asociate neîncasării facturilor.
Altfel, nu știu vreo țară UE care să aibă așa legislație; poate un consultant fiscal știe.

Din punctul meu de vedere acest subiect a fost epuizat de câteva ori până acum. Deja s-au implementat schimbările despre care s-a discutat inițial, urmează altele iar threadul acesta tot deschis este. De multe ori am vrut să comentez dar aproape de fiecare dată se făcea off-topic. Din punctul meu de vedere lucrul ăsta scade calitatea conținutului.

Mai zice unu’ ceva, mai zice altu’ altceva, mai schimbăm o idee, un sentiment (curat). Ca băieții… Care-ar fi problema?!

Am uitat să dau tag la @iamntz :slight_smile:

Se cam reseteaza discutia cand mai apare ceva prin presa. Fata de alte topicuri, asta e ok :))

Offtopic: si-a facut @compphys iar cont pe forum ?

6 Likes

Dar iată:

via @dorinlazar

1 Like

ideea ar fi ca sa vinzi si sa declari ca statul sa ia banii, dar prost ai fi sa vinzi, ce faci cu leii, ii tii sa se devalorizeze 15%-20% pe an

Daca ai nevoie de bani vinzi, se numeste luat de profit.

Oricum e o idee buna sa iei profit cand profitul a depasit principalul.

Chiar daca nu vrei sa vinzi, vinzi, declari venitul, cumperi inapoi si uite-asa ai marcat profitul fara sa platesti un leu.
Daca trece chestia asta de camera deputatilor sunt chiar ticalosi :slight_smile: but hey, no surprise there.

1 Like

Ia ghici cum se spala banii cel mai bine :slight_smile:

“Investitii” in crypto.

1 Like

Vedeti ca manevra e facuta doar sa identifice cine are crypto. Pe urma sunteti urmariti toata viata.

1 Like

Nu cred, daca cumperi/vinzi crypto ANAF primeste declaratii de la toate exchange-urile mari din lume.

Ar trebui sa cumperi crypto de la camatari direct din wallet ca ANAF sa nu stie nimic. Chiar si la automate trebuie sa introduci buletinul/pasaportul peste tot in UE.

Oricum poti cumpara crypto si cu CFD-uri, eu asta faceam, am bitcoin pe CFD si platesc taxe 1-3%, plus nu ma complic cu tot felul de declaratii la ANAF.

1 Like

Care e ideeaa, la sfarsit, cand cumperi inapoi o sa ai mai putin crypto, si doar ai platit niste taxe statului, care are nevoie de bani pana cand poate sa creasca taxe.

deci fii atent:

• ai investit 100 de lei acu 5 ani
  • a mers bine, acum ai 1000 de lei
  • daca ai vinde monedele si ai incasa banii ai avea profit de 900 de lei
  • la profitul ala partea statului ar fi de 144 de lei.
  • cu lege asta vinzi, incasezi 1000 de lei, cumperi inapoi de 995 sau cat iti mai raman dupa comisioane
  • daaaar, ai salvat aia 144 de lei, tura viitoare cand chiar vrei sa vinzi si ai 1200, platesti impozit doar pe diferenta de la 995 la 1200 adica 32.8 lei.
  • Cheltuiala ta totala ca sa scoti 1200 de lei va fi 32.8 lei +5 lei de la comision, deci 37.8 lei, in loc de 176 de lei cat ar fi in mod normal impozitul daca n-ai fi facut miscarea aia la 1000 de lei.

Ei, acum extrapoleaza la sume mari.

Stati, voi nu primiti amenintari de la ANAF ca nu ati depus/platit taxele in 2015, 2016, 2017, etc. desi le-ati platit?

Perioada de prescriere e 5 ani, ce e mai vechi de atat… sanatate!