In perioada de covid sa prelungit, parca e +2 ani din cauza asta.
Eu nu am primit de la ANAF notificări (am auzit de la mulți in jurul meu ca au primit) ar trebui sa ma îngrijorez?
In perioada de covid sa prelungit, parca e +2 ani din cauza asta.
Eu nu am primit de la ANAF notificări (am auzit de la mulți in jurul meu ca au primit) ar trebui sa ma îngrijorez?
Te poti uita la tot in SPV, daca nu ai nimic acolo nu au treaba cu tine.
Eu am cerut certificat fiscal si a trebuit sa depun declaratii rectificative pentru fiecare an din ultimii 5. Pe rand, bineinteles.
La motive erau diverse prostii: lipsea un numar de document (desi in declaratie nu e obligatoriu), era gresita o cifra la numarul actului de constituire, ceva cu perioada la un contract de inchiriere… nimic care sa schimbe sumele si implicit darile.
Eu in fiecare an primesc notificari. Anul asta am primit si o impunere ca nu mi-am depus declaratia pe norma. Chestia e ca de anul asta e pe sistem real si am depus declaratia cu estimarea. Dumnezeu stie ce e acolo. Oricum mie mi-ar conveni sa platesc doar impunerea asta pe norma de venit ca e mai mica decat orice taxa am platit vreodata.
Lol, acuma m-am uitat in documentul de la ANAF pentru norme (https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2024/Cluj2024.pdf):
4. Incepand cu anul 2024, in cazul desfășurării activităților prevazute la codurile CAEN 6202 - Activități de consultanță în tehnologia informației si 6203 - Activități de management (gestiune și exploatare) a mijloacelor de calcul, sub forma unei activități independente, venitul net anual se va determina pe baza datelor din contabilitate (sistemul real de impunere).
da, nu vad ce avantaj ai avea cu un PFA pe caen-urile astea fata de un micro.
Fara contabil, poti cheltui banii din secunda in care ii primesti fara nici un act/demers. Si daca ai clienti normali la cap, nu ai nici o clauza de stricaciuni sau ce mai inventeaza britanicii (asigurare de risc profesional - 1.000.000 de euro).
Numai din contabilitate am economisit 18.000 de lei in ultimii 15 ani (presupunand un 100 de lei contabil pe luna)
Trebuie sa facem un alt subiect, la anul o sa fie fara lubrifiant din cate se pare.
Indicatori de recesiune*, context politic nefavorabil, taxe mai mari, datoria din PIB creste (deci taxele cresc degeaba), AI-ul poate e o bula.
** - dobanda (in depozite) pe termen scurt e mai mare ca dobanda pe termen lung
Depinde si ce achizitii faci pentru munca prestata. Adica, daca esti platitor de TVA, castigi automat un 19% pe fiecare achizitie. In plus, banii pentru achizitii iti sunt scutiti de taxele care le-ai plati pe PFA.
Si legat de flexibilitate: Poti sa iti platesti un salar mult mai mic incasarilor pe firma pentru a-ti acoperi cheltuielile de zi cu zi.
E complicat. Dar, in principiu, drept SRL ai mai mult control asupra banilor si felul in care acestia sunt taxati.
Daca nu platesti TVA pe nimic te ajuta foarte mult, eu ma uitam cum sa platesc TVA ca sa pot sa il recuperez de undeva. La final am renuntat la platitor de TVA ca n-aveam ce recupera oricum ma uitam. (Pe Anglia SUA nu facturezi cu TVA)
Poti face cerere la Anaf dupa o anumita suma (desi nu am incercat). Ideea e ca Anaf tot iti datoreaza TVA-ul platit.
Sau mai poti cumpara din UE unde nu mai platesti TVA de fel. Sunt destui furnizori in Germania de unde poti cumpara hardware spre exemplu
Allright, I stand corrected, insa m-as mira sa nu te trezesti cu conturile blocate de banci, sau de oficiu spalarii banilor, si pana demonstrezi sa treaca luni bune.
In Romania daca faci tranzactii cu exchange-uri de crypto ti se blocheaza automat contul.
E legal dar banca centrala le-a cerut bancilor sa nu accepte tranzactiile cu crypto exchange-uri.
Si cati nervi ai consumat? Sincer, 100 lei pe luna ca sa nu trebuiasca sa imi bat capul cu declaratii si sa fiu la curent cu toate chestiile fiscale…
N-a durat mult:
Aici e un clickbait penibil, legea aia e discutată de ceva luni de zile, vor să facă somații obligatorii la PF la fel cum e la SRL-uri, adică dacă te cheamă, ești obligat să vii altfel iei amendă sau mai grav.
Au zis la chatgpt să zică ceva de cripto și au rescris articolul
S-a votat aia cu veniturile din crypto, dar inteleg ca pentru niste limite mici.
Eu sunt convins ca mai mult ca sigur au scos legea ca ANAF sa nu fie blocat de verificarea si taxarea tranzactiilor cu crypto ca sa aiba timp de alte lucruri mai importante.
Cineva sigur a dat un raport ca au atat de multe tranzactii cu crypto nedeclarate incat nu stiu ce sa faca cu ele.
Ce taxe platesti ca PFA sistem real? 10% pe profit, CAS si CASS?
Pardon, ma gandeam la SRL cu 16%.
19600 la pensii, 19600 la sănătate și 10% din ce rămâne la impozit. De unde 16%, niciodată de la Băsescu încoace n-a fost impozitul 16%.
probabil o sa fie la anul in numele cotei unice or something.