Apropo, vedeti ca mai sunt o gramada de subtilitati pe care le-au modificat.
Baza de calcul la CAS si CASS de acum se schimba de la 1 ianuarie, nu mai. Adica in fiecare an creste salariul minim dar se aplica mai tarziu.
La PFA-uri multe norme s-au scos de tot - deci trebuie contabilitate in sistem real cu ceva aplicatie, daca ma intrebi pe mine e la fel de complicat, daca nu mai complicat ca la SRL-uri + e-factura
La PFA-uri daca depasesti plafonul trebuie sa platesti CASS pe tot anul indiferent de cate luni mai sunt. Daca ai PFA fara venit si nu esti angajat altundeva tot trebuie sa platesti CAS/CASS pe salariul minim.
Din cate imi amintesc au schimbat si amortizarea mijloacelor fixe, adica daca iti iei un laptop poti deduce maxim x% din suma din brut pe an. (va fi mai mare netul pe care platesti taxe)
Iar daca ajungi la sume de devii platitor de TVA categoric trebuie SRL.
Vorbim de sistem real, oricum norma au distrus-o. Si la “SRL” micro cresc taxele odata cu salariul minim, crescand salariul minim, CAS si CASS, e tot aia ca la PFA real.
La PFA real nu esti obligat sa ai contabil. Ca vrei tu, e altceva. Poti functiona ca PFA real si daca treci de pragul de 300,000 lei sau cat e, facturezi cu TVA.
Eu am micro si ma gandeam sa trec la PFA real sa scap de contabil, bani la 3 luni, cont business, HR, SSM si ce o mai fi.
Platesti cu 3-4 mii de euro mai mult la un venit de programator, nu costa atat contabilul.
In schimb, la PFA poate merita daca vrei concediu de maternitate/paternitate/medical. Adica primesti 75% din venitul brut pe PFA. (daca platesti la casa de pensii)
In plus ai tot venitul pe pensie cu PFA si e si vechime in munca.
O să afecteze planurile companiilor de outsourcing.
Oricum din câte am observat nu mai suntem competitivi ci doar o alternativă mai bună la vest. (Noi colaborăm mai ușor)
India, Ucraina, Moldova, Belarus (Polonia), chiar Lituania sunt in trend acum fiindcă lucrează la jumătate de preț. Noi deja lucrăm peste prețurile din vest.
De data asta cred ca o sa ne afecteze pe noi direct. Din ce am vazut in piata companiile nu prea au motive sa compenseze scaderea de salariu (care e de fapt de 600 RON pentru cei care au peste 10k RON din cate stiu eu), ca in momentul de fata oamenii nu prea au unde sa plece sa schimbe job-ul. Sunt putine posturi noi si multi oameni care au ramas fara job in ultimul an.
Si cum se aplica la toata piata va trebui sa o inghitim…
Pe termen lung habar nu am, tind sa cred ca nu mai facea mare difierenta facilitatea cel putin pentru mid/seniori care deja castiga destul de mult. In continuare in IT suntem mult peste media nationala si probabil ca decalajul se va micsora in timp. Puteam doar sa suportam perioada asta si sa asteptam sa se intoarca vremurile bune si sa profitam atunci.
eu as inlocui asta cu “sa ne adaptam” pentru ca pe langa schimbarile fiscale sunt deja in curs si ceva schimbari tehnice in domeniu, deci nu cred ca se mai intoarce ceva (va mai fi bine, doar ca in alt fel)
Încă după ce s-au redus facilitățile fiscale se știa că se vor elimina de tot în viitorul apropiat. S-au redus însă în stilul autohton: abrupt și fără avertizare.
Păi are că economia este varză, nu mai ai ce fura, se se cheltuie consumerist, se împrumută pentru a se cheltui pe pensii și salarii, nu pentru a se investi. Adică returnul la împrumuturile care se fac este zero. Cum este dealtfel obiceiul unui mare procent din populația lumii. Este bine totuși că aceste măsuri se sparg în capul celor care le-au cauzat, este rău că atâta timp cât sunt ei la putere se fură pe rupte. Nu intru in discuții politice că imediat mă ceartă @iamntz .
Nu e adevarat statul face investitii, de aia se bate Ciolacu ca nu se reduc investitiile, pt ca de acolo se fura. Chestia e ca nu le mai pasa, mai conduc pana in 2028 cat timp se mai prescriu chestii si isi pregatesc exit-ul.