M-am aventurat in webdev si de curand am luat cel mai ieftin pachet de shared hosting de la hostico pentru a crea o pagina de prezentare. Am instalat wordpress de proba si totul a fost ok.
Am vrut sa testez si Magento ca sa vad cu ce se mananca si asta, insa nu am avut mare succes. Functioneaza greoi, iar CPU ajunge la maxim. Pagina de admin nu functioneaza corect si nu pot nici macar sa adaug produse.
Cei de la hostico au spus ca trebuie o solutie de hosting mai performanta pentru Magento si si mi-au propus un VPS.
As vrea sa stiu pe viitor cum ar trebui domensionata solutia de hosting pentru diferite situatii. Pentru un website de prezentare am inteles ca este suficient un shared hosting deoarece nu ar trebui sa genereze un trafic foarte mare. Ce nu stiu la momentul actual este cum se procedeaza pentru magazinele online.
Ce solutie de hosting s-ar preta pentru 100 de vizitatori pe zi, sau pentru 1000, sau pentru 10000? Cand e mai bine sa folosesti shared hosting, server dedicat, VPS, cloud? Am vazut ca mai exista si pachete anume gen “gaduire wordpress” sau “gaduire magento” care zic ei ca sunt optimizate anume pentru aceste tipuri de aplicatii.
Stiu ca sunt multe intrabari dar vanzatorii nu au site informatii detaliate despre serviciile lor de gaduire. Au niste titluri bombastice de marketing care mai mult te baga in ceata. La unele nici macar nu scrie daca ai acces ftp, ssh, etc. Am tot cautat pe google dar si acesta pare ca da numai articole si tutoriale de youtube platite.
Magento se stie ca are nevoie de resurse mai mari pentru a functiona. Restul de CMS-uri/magazine online au cerinte mult mai mici pentru o functionare minima insa in functie de optimizarile si configurarile individuale fiecare are o specificacitate legata de modul de scalare si load-ul maxim pe care il pot primi.
In principiu ofertele de “shared” sunt oversell, companiile vor sa scoata si ultimul cent dintr-un server si mizeaza ca un “site de prezentare” nu va ridica probleme mai mari.
VPS/dedicated sunt solutii mult mai potrivite dar majoritatea ofertelor sunt unmanaged, deci va trebui sa iti sufleci manecile si sa te bagi si pe partea de sysadmin, firewall, optimizari server we, database, backupuri etc.
VPS este tot un fel de “shared” dintr-un server dedicat fizic, diferenta este ca ai niste resurse care iti sunt alocate mai strict. La un VPS nu ai treaba cu partea hardware si de obicei providerul se ocupa de migrarea intre serverele fizice in caz de probleme, unii ofera si optiuni basic de backup.
La un server dedicat te “ocupi” tu si de hardware, monitorizare, daca pica un drive poti avea downtime pana cand providerul il inlocuieste. Exista un mic avantaj ca ai acces la toata masina inclusiv la hardware dar dezavantaje posibile pa partea de uptime.
Cred ca urmatorul pas pentru tine ar fi un VPS.
Ca regula de dimensionare nu cred ca exista ceva exact. Depinde de ce soft folosesti, ce spike-uri de trafic ai, ce WAF si CDN folosesti (poti “muta” o parte din load daca folosesti Cloudflare de exemplu).
Serviciile cloud (Azure, Google, AWS) sunt foarte scumpe si nu vad justificarea pentru cerintele tale.
[Trec peste faptul ca link-ul catre hostico trece prin profitshare - ar trebui scos - si probabil tot mesajul este un spam.]
Magento 2 are nevoie de foarte multe resurse ca sa functioneze ok. Daca vrei doar sa testezi, mai bine faci o masina virtuala pe computerul tau decat sa cumperi un server virtual.
Pachetele de gazduire optimizate pentru magento sunt servere virtuale sau dedicate care vin cu toate serviciile instalate si configurate iar pentru tine mai ramane doar sa faci deployment la site-ul pe care se presupune ca il ai deja facut in magento. De obicei este un serviciu managed (administrare inclusa) Evident ca e nevoie de o metoda de acces la fisiere, ssh/sftp.
Server fizic (un calculator puternic, multe core’uri si multi GB/TB de memorie), care poate fi:
Al tau (il duci intr-un centru de date sa-l tina ei in priza/conectat la net)
Inchiriat
Nu multi au nevoie de asa multa procesare, asa ca se imparte acel fizic in mai multe servere virtuale care iti pot fi folosite in paralel. Si astea pot fi de diferite dimensiuni. Una e sa vrei 1 core si 1 GB RAM, alta e sa vrei 8 cores si 32 GB RAM. Pretul creste.
Unii poate n-au nevoie nici de 1 core intreg. Asa ca s-a inventat shared hostingul: se indoapa o masina virtuala de aplicatii de la mai multi clienti. Aici observi deobicei limitari ca nu primesti acces la intreg sistemul, ci poti doar urca unele scripturi PHP de exemplu.
Inainte sa pui o aplicatie in productie, poti sa-ti faci local o masina virtuala si sa testezi acolo cum se comporta. Poti sa generezi trafic, etc.
Apoi, nu se numara “vizitatori pe zi”, metrica standard se numeste “interogari pe secunda” (QPS). De ce?
Calculatoarele nu-s asa slabe iar operatiile asa complexe la un magazin online sa stai minute/ore sa faci o singura operatie.
Cand vizitatorul cere ceva, vrea raspunsul imediat, nu dupa jumatate de zi.
Cloud VS provider mai mici:
Pentru un pret mai mare, cei din cloud iti pot oferi:
Taxare mai flexibila: poti inchiria niste resurse mari pentru un timp limitat (cateva ore/zile) fara sa trebuiasca sa bati palma pentru o luna intreaga
Nu credeam ca un server dedicat implica atat de multa munca, imi imaginam ca va fi ceva asemanator cu shared hosting doar ca va fi doar aplicatia mea pe server. O sa incerc asta cand o sa mai prind experienta.
Multumesc de sfaturi, voi tine cont pe viitor.
Cat priveste acel link, nu l.am pus eu acolo, cred ca forumul l.a pus. Acum am sters .ro ca sa nu mai bage link.
Vezi Cloudways ( un fel de reselller ), sau, daca vrei mai ieftin, si cu mai mult setup de facut, DigitalOcean.
Cel mai bine iei un server in Frankfurt germania.
Legat de resurse, incepi cat mai jos, si faci monitoring la ele, apoi le cresti dupa nevoie, cel mai bine ii explici si clientului ( daca este unul ), apoi, pe masura ce nevoia de resurse creste, faci optimizare pe cod [ intotdeauna exista chestii de performanta care apar pe parcus ], si cand e nevoie, scaling la costurile de hosting.
Cloudways e pretty straight forward, si o optiune buna, daca vrei flexibilitate + quick setup.
eu am luat vps de la contabo si merge de minune. Pentru o aplicatie cu trafic scazut (cateva sute/mii de useri pe luna) parca e prea mult, insa o sa incep sa hostez mai multe pe el. Pentru 12e pe luna, configuratia pare super buna (6 cores, 16gb ram, 400gb ssd).
Ca să ai același nivel de servicii pe un VPS/server dedicat ca la un abonament de shared hosting costurile cresc considerabil pentru: licențe panou de control și posibil altele, backup, administrator sistem, monitorizare etc.
De aceea e shared hosting-ul e o soluție convenabilă pentru cei cu site-uri mici și bugete mici.
Overselling-ul, in general, reduce costurile și nu este ceva de speriat. E un standard acum să ai minute nelimitate de telefonie mobila. Dar dacă o mică parte dintre abonați ar folosi toate acele “nelimitate” ar fi gâtuită rețeaua și nu ar mai funcționa. Shared hosting fiind pe servere fizice pe care le împărți cu alți vecini, ai o anumită probabilitate statistică să fie prea multe conturi care au consum mare de resurse în același moment și să afecteze performanțele contului tău. Depinde de la furnizor la furnizor in ce parametri duce overselling-ul de hosting (sau câte conturi înghesuie pe un server și ce unelte folosește pentru a limita consumatori mari de resurse, ex. cu CloudLinux). Și VPS-urile sunt un mediu shared și ai și aici un risc de supraîncărcare de la vecini de server, un risc mai mic și care poate fi controlat de furnizor ceva mai bine decât la shared hosting. Cu un server dedicat ai garanția că toată puterea hardware îți aparține, dar la alte costuri.
Site-uri cu un consum mare de resurse (cum ar fi Magento) pot fi găzduite cu succes in conturi de shared hosting mai speciale. Adică servere puternice și cu multe resurse alocate per cont (CPU și RAM). De exemplu un server cu CPU AMD Epyc Gen4 cu 256GB RAM pe care ai 10 sau 100 de conturi nu e același lucru cu un server mai slab pe care ai 1000 de conturi cPanel.
Ca să vezi cu ce se mănâncă o aplicație sau alta, n-ai nevoie de nici un hosting. Un laptop cu RAM decent e suficient. Abia când ai o aplicație finalizată, demnă să fie cunoscută de toată lumea, vezi de ce resurse ai nevoie.
Sa inteleg ca pentru serviciile managed furnizorul de servicii de gaduire se ocupa si de partea de securitate? Spre deosebire de cele unmanaged la care tu trebuie sa te ocupi si de securitate si de uptime, si toate celelalte lucruri mentionate in raspunsurile anterioare.
Pare ca este foarte multa bataie de cap cu VPS/server dedicat din ce am citit aici si din ce am mai vazut pe net. Daca ar fi sa administrez un astfel de server dedicat cel mai mult m-as teme de partea de securitate.
Face actualizari softului managed (care pot include si rezolvari ale unor riscuri de securitate) si aplica niste politici de bun gust. Gen nu creezi o baza de date managed si ti-o expune automat la liber pe net fara nici o parola.
Mai departe, cui dai acces la acele servicii, te priveste.
La managed, furnizorul de ocupa de securizarea la nivel de server, actualizări software sistem/ pachete, monitorizare server (load, uptime, spatiu disponibil, monitorizare servicii MySQL, server web etc.), backup.
Tu te ocupi de securizarea aplicației web, de ex. update Magento.
Azi am mai vazut o varianta de gazduire intr.o reclama, gazduire in cloud. Hostlayer promite performante mai bune si resurse nelimitate ( cpu, ram, bandwidth) la preturi echivalente cu shared hosting. Preturi fixe, nu taxeaza suplimentar atunci cand serverul este solicitat mai mult. De ce ar oferi cineva mai multe facilitati pe aceeasi bani? Care e smecheria aici? De ce nu dispare shared hosting daca cloud hosting e mai bun si are acelasi pret?
Fa un exercitiu de imaginatie si gandeste-te ca daca era nelimitat la doar 2 euro, companiile mari nu mai investeau milioane/miliarde in datacentere. Facebook, eMag, Amazon - toti astia se mutau pe gazduire de 2 euro