Windows 10: Aniversary Update (primele impresii)

Expect nothing and you will never be disappointed

Nu am așteptat cu foarte mare entuziasm update-ul W10. Adică na, speram să se rezolve unele chestii (cum ar fi furatul focusului), dar nu erau așteptări prea mari :slight_smile:

Aveam oarecum așteptări de la bash, în ideea că îl voi putea folosi la fel ca pe ubuntu. În primele ~15 minute avem așa:

  • cmd -> bash și nu mai merge ctrl+c/ctrl+v. Nu merge nici măcar shift+ins. Dar merge click2 pe bara de titlu -> edit -> paste. Să sperăm că nu e nevoie de alți 25 ani pentru a rezolva asta…
  • Conemu nu știe de up/down. Dacă vrei să repeți o comandă, trebuie doar să o scrii din nou.
  • npm i rezultă în
sh: 1: node: not found
npm ERR! weird error 127
npm WARN This failure might be due to the use of legacy binary "node"
npm WARN For further explanations, please read
/usr/share/doc/nodejs/README.Debian
  • cmd nu știe să afișeze caracterele mai deosebite (e.g. săgeata din OhMyZsh)
  • te-ai aștepta ca home din bash să corespundă cu %HOME% din Win și să poți folosi aceleași chei ssh, de exemplu. Nu te mai aștepta, că nu se poate.
  • te-ai aștepta să poți face un ln -s /mnt/c/Users/ionut/.ssh ~/.ssh. Nici asta nu se poate.

Chestii bune:

  • all apps din meniul de start e afișat pe tot ecranul, nu doar pe o coloană.
  • atât (așa cum am zis mai sus, l-am folosit doar 15 minute)

5 Likes

Not bad

notes:

  • had to hack some stuff to actually make it work
  • compiling time is slow as heck

in any case: neat :sunny:

UPDATE:

  • the sucky terminal kills me and those file permission bugs

actually usable? not really.

Încă o chestie bună: când speram că voi putea folosi multitail… am aflat că nici ăsta nu merge bine :smiley:

Au făcut o treabă excelentă. Până acum nu a mers nimic din ce am încercat. :smiley:

Exact asa :slight_smile: Poate la anul pe vreme asta o sa fie ok Linux-ul ala in Windows. Poate. Sper sa nu ma pensionez pana cand o sa vad cmd.exe transformat in ceva de genul cmder (+ aplicatiile native de linux).

1 Like

Din cmder just run bash si deja totul arata mai ok(ish), thanks for that, uitasem de el.

Arată mai bine, dar mai merge history (up/down)? La mine nu prea…

This works:

Apoi ii dai new console folosind task-ul/profilul respectiv

1 Like

Ah, s-ar putea să fie o problemă: am o versiune ceva mai veche de cmder. Să zicem doar că era destul de recentă acum un an și ceva :smiley:

1 Like

in sfarsit:

1 Like

Dacă pot rula un server de baze de date şi ASP.NET Core sau node.js pentru teste, nu îmi trebuie mai multe de la Ubuntu on Windows. Ideea e să nu mai pornesc o maşină virtuală. Nu am pretenţia să fac un build de Cyanogenmod pe chestia asta deocamdată, cel puţin nu până nu se rezolvă bugurile.

Deşi, cam tot ce ţine de dezvoltare web rulează şi pe Windows, cu mici excepţii.

Temporar, printre alte probleme este si faptul ca ruleaza codul aproape la jumatatea din viteza unui VM.

DBs iarasi, no luck yet. Insa nu te opreste nimeni sa instalezi postgres pe win si sa-l accesezi via a normal port … insa nu este same thing as a socket.

1 Like

O fi viteza naşpa acum, s-o îmbunătăţi cu timpul, oricum, nu aş folosi decât pentru teste rapide, ca să economisesc timp. Dacă am de testat ceva mai ca lumea, pierd un minut şi bootez linux. Asta pentru dezvoltare web, chestie de care aş vrea să mă reapuc.

La ce am mai avut eu de facut pe linux, nici Ubuntu on Windows şi nici maşinile virtuale nu m-ar ajuta.

The linux kernel hidden inside windows 10:

(check the PDF)

2 Likes

Aş mai adăuga faptul că o dată cu acest update, Edge va putea primi extensii Chrome trecute printr-un tool de conversie.

This toolkit allows developer to convert a Chrome extension to run on Microsoft Edge in the Windows 10 Anniversary Update (14393.10) edition. The tool creates the necessary JSON manifest entries and bridges the chrome.* APIs to the browser.* APIs supported on Microsoft Edge, polyfiling where necessary.

1 Like

Uitasem de extensiile din Edge, pentru mine asta e cea mai importantă noutate adusă de Windows 10 Anniversary Update, faptul că voi putea în sfârşit folosi Ad Block pe Edge. :slight_smile:

1 Like

Ce browser folositi predominant pentru casual browsing (not dev)?

  • Chrome
  • Firefox
  • Edge
  • Safari
  • Opera/Vivaldi/IE/etc.

0 participanți

Din cate am observat Edge e cu MULT peste orice alt browser la redare video-uri pe pc-ul meu vechi de 6 ani. Practic este capabil sa redea 4K fluid cateva secunde pana cand nu se umple buffer-ul ceea e uimitor fiindca chiar si in VLC imi merge in frame-uri un video 4K. Se vede clar diferenta intre algoritmul utilizat in Firefox/Chrome si Edge, in special la video-uri 1080p60 fps.
Animatiile si scrollul chiar si pe acest forum se misca mult mult mai fluid.

Deci probabil ca voi trece pe Edge si le voi recomanda si altora. Totusi dev tools in Edge e oribil, se misca in reluare fata de chrome care e total realtime.

Daca cei de la Microsoft implementeaza poltiici de securitate serioase pentru extensii fata de chrome care e plin de extensii tip malware avem un winner. Cei de la Chrome n-au facut nimic serios de ani incoace, extensiile sunt oribile la capitolul securitate si o data cand am vrut sa dezactivez extensiile de tot am ramas cu gura cascata cand am descoperit ca nu se poate.

1 Like

A zis cineva „statistici”?!

1 Like

Eu cu Brave ma dau de cand a aparut. Mai repede nu cred ca se poate. Sunt f multumita de el. Ai zis casual browsing, da?

Edge va creste putin din moment ce permite folosirea extensiilor acum. Se deschide ceva mai repede decat Chrome si ocupa mai putine resurse. Viteza de browsing e la fel.