Restrospectiva lui 2019

Salut!

Mai este putin si se termina anul 2019.

Ce ati realizat in acest an si ce va propuneti pentru anul urmator?

Eu am ajuns cu java la un nivel incat sa imi permita sa abordez destul de multe task-uri din proiect si mi-am schimbat mai mult parerea fata de anul trecut. Am participat la cateva conferinte si meet-upri destul de interesante.

Am contuinuat si cu C#. M-am inscris in code4romania unde contribui la un proiect in .net, C#. Am incercat si la frontend, dar Angular nu este prea pt mine :slight_smile:
Am mai trecut si prin minunatul js mai mult ca anul trecut.

Pe plan social am facut mai multe iesiri cu colegii de munca. Am continuat cu sala si anul acesta am un an si ceva de cand merg la sala. :grin:

Am reusit sa organizez 2 intalniri cu membrii de pe forum si a fost minunat :blush:

La anu’ ma bate gandul si la o certificare pe java si sa aprofundez mai bine ceea ce stiu.

Daca imi mai trece ceva prin cap, mai completez.

8 Likes

Anul ăsta am făcut un sistem de irigații cu control de pe telefon.
Până la primăvara vreau sa ii adaug o funcție nouă, “plant log”. Funcția asta mă va ajuta să țin evidența rasadurilor: când au fost plantate semințele, originea lor, câte au răsărit, cât și în cât timp au crescut, fotografii, etc.

Profesional… nu prea am făcut nimic nou. Si nici la anul nu se prevede, din lipsă de timp și ocupația cu un singur proiect larg.

6 Likes
  • training la doi interni. Unul a devenit junior la noi, celalalt a plecat la un startup in berlin
  • am pierdut un coleg, s-a dus la booking.com
  • am rescris aplicatia un vue.js.
  • am facut o aplicatie in QT, cu pyside2/python.
  • am ajuns sa accept ca nu imi place python. Prefer javacript decat python
  • am reusit sa avem clienti pe DM si granini
  • ne-am mutat intr-un alt office
  • toata echipa de CS a fost concediata :slight_smile: lucru care ma bucura. dont ask why
  • avem o mica librarie in go pentru rds/s3 stuff
  • am devenit amic cu colegii de la truffleruby
  • sunt un mic carpenter now :slight_smile:
  • am fost la rails summer of code as coach
  • the end.

multe lucruri mici, nimic special, cred ca cel mai mult mi-a placut ca pot acum sa fac si eu mobila simple si foarte simple :slight_smile:

Craciun fericit!

5 Likes

cum ti se pare acum java?
ce versiune folosesti?

1 Like

@George_Ilie , felicitari pt proiect :smiley:

@zitrusgrape, folosesc java 8. Avem planuri sa migram aplicatia pe java 11. De la java 10 vad o evolutie destul de rapida a limbajului. Am inceput sa folosesc mai des programarea functionala si observ o reducere a verbozitatii si codul si este mai usor de citit si inteles. Daca stau sa iau la puticat site-ul OpenJDK, sunt multe chestii shiny adaugate in limbaj care fac developmentul placut.

Am experimentat putin si cu Quarkus, dar inca nu m-am jucat cu GraalVM care a fost deja lansat.

Un lucru pe care vreau sa il mai metionez este ca 2 colegi din echipa au inceput sa se implice in dezovoltarea proiectului.

Si am inceput un sideproject la munca in Go. O aplicatie de consola, care proceseaza log-urile generate de aplicatie. :slight_smile:

2 Likes

doh, nu prea sunt eu cu genurile astea de topicuri, dar incerc sa-mi fac curaj sa postez :)))

a fost al doilea meu an (plin) de programare, pot spune ca am invatat destul de multe, imi place, si inca invat pe unde apuc, la munca, acasa, pe drum :grin:

Locul de munca:
Am aprofundat .Net / C#, Angular, am reusit sa implementez un sistem de pontaj in aplicatia principala pe care lucram la fostul loc de munca, asta cred ca a fost cea mai notabila dezvoltare a mea, pe langa multe alte mici aplicatii CRUD. In septembrie am schimbat pentru prima data locul de munca si am ajuns sa fac aplicatii web interne in Scala / Angular. In 2017 nu credeam ca o sa pot invata un alt limbaj de programare in afara de php procedural, la fel am patit si acum cand am luat contact cu Scala pentru prima data, dupa C# :crazy_face: Spre surprinderea mea, m-am integrat destul de bine (cred eu).

Personal:
Am dezvoltat o aplicatie pentru un prieten, cu ocazia asta am reusit sa invat si cate ceva despre IIS. Am avut cateva idei pe care le-am inceput cu entuziam, dar pe parcurs am inceput sa ma plang de timp si sa ma plictisesc … pe scurt, am renuntat :)) Am inceput acum un nou proiectel pe care sper si incerc sa-l duc la capat, intr-o prima versiune sa-l public cat mai repede, dupa care sa incep sa-l imbunatatesc.

Ce regret… voiam sa incep sa invat pentru certificarile Microsoft Web, dar am renuntat, schimband limbajul. Totusi, incerc sa nu raman in urma cu C# (proiectul de mai sus il dezvolt in c#) si cine stie, pe viitor, poate voi avea macar o incercare. Momentan o certificare Microsoft web mi-ar fi inutila, pentru ca nu exista pentru .Net Core ci pentru MVC care e mult diferit :grimacing:

3 Likes

Felicitari! :smiley:

Ai invatat multe lucruri. Chair m-am bucurat ca ai reuait sa faci o schimbare.
Cum ti se pare scala?
Eu nu prea am lucrat cu el, dar am inteles ca are concepte interesante diferite de java/C#

Apropo, poti sa iti iei o ceritficare generala pe C#. Doar din conceptele limbajului. Cred ca te ajuta la CV. Este si ima oficiala de la Microsoft.

1 Like

As zice ca dragonul haosului (un client) si-a bagat coada puternic anul asta si a trebuie sa scriu front-end cat n-am mai scris in toata cariera mea, eu fiind de ani numai pe back-end, servicii, arhitectura, etc.

Pentru mine 2019 a fost asa:

PLUS:

  • management++
  • recrutare
  • marketing
  • am invatat React si TS
  • am folosit graphql mai mult decat rest (mai mult din comoditate)
  • am reinvatat sa arhitectez proiecte mai mici si sa lucrez cu echipe mici

MINUS:

  • avem in plan sa scriu niste pachete si sa le public, n-au mai ajuns publice
  • am participat la prea putine evenimente din domeniu (6-7)

Am mai invatat 2 chestii despre oameni pe care le intuiam, dar nu eram chiar sigur ca sunt adevarate:

  • Oamenii odata ce au un minim de confort nu mai pot fi motivati cu bani (exista si exceptii).
  • Nu este posibil sa schimbi oamenii, oamenii se schimba ei insisi (daca pot sau vor), maxim ii poti influenta, dar nu mai mult de atat.
4 Likes

Multumesc :grinning:

Dezvolt mult mai incet decat in C#, dar odata ce m-am obisnuit cu Future, Option, match, map pare ok. Ce-i drept, am lucrat doar pe aplicatii simple pana acum, crud-uri si putine procesari de date. Pentru aceleasi chestii pare ca scrii mai putin cod in Scala, conventiile sunt asemanatoare. Credeam ca fara EF o sa fie mult mai greu, dar nu … folosesc si un micro framework pentru db (Slick) care se comporta destul de asemanator. Lipsesc migratiile doar. Ca si design, incerc sa respect tot ce am invatat in c#, ma gandesc ca asta se poate aplica indiferent de limbaj (sau sa aflu patternuri diferite / mai interesante / mai corecte. … de’asta am si intrebat pe forum de cateva ori). Acum, ma documentez despre WebSocketuri, ceea ce in c# n-am avut ocazia. Pe langa asta, sunt mult mai atent la memorii, threaduri, viteza, ceea ce nu ma interesa pana acum. Foloseste multe librarii din java, si dau de destule incompatibilitati intre versiuni.

Ce m-a surprins pozitiv, integrarea perfecta a typescript in IntelliJ, depaseste cu mult VS. Negativ, gasesti greu raspuns pentru intrebari, incomparabil cu c#

1 Like

Pozitive:

  • Am realizat cel mai dificil si frustrant proiect pe care l-am avut pana acum de la aproape zero (backend-ul nu tinea de noi) cu o echipa foarte faina si clientul a fost foarte multumit de rezultat
  • Anul acesta a fost anul in care am invatat testare si automatizare de la oameni cu foarte multa experienta.
  • Mi-am scris si setat propriul framework de automatizare bazat pe WebDriverIO (Selenium) cu TypeScript care integreaza API-ul de Google Sheets si sunt foarte multumit de cum a iesit si ce am reusit sa fac cu el. (peste 180 de teste end-2-end care combina mai multe API-uri si salveaza rezultatele in TestRail) Colegii au reusit sa lucreze cu el la fel de usor precum cu unit testele in Jest, nu am fost nevoit sa ma complic cu Java. (la noi toata lumea a scris teste automate anul acesta din acest motiv, nu cred ca sunt multe proiecte unde fiecare dev poate scrie si testele automate end-2-end)
    Plus ca nu puteam livra nimic fara teste automate, ceea ce a facut scrierea de teste mult mai importanta decat mi-am imaginat la inceput.
  • Am folosit TypeScript la un nivel mult mai avansat decat anul trecut si nu cred ca as mai trece pe JS simplu fiindca este extrem de util sa ai fiecare functie la autocomplete si documentatie in IDE.
  • Am folosit in continuare Visual Studio Code si mi-a fost de ajuns, chiar daca colegilor le place IntelliJ, am vrut sa realizez si o integrare in VSC pentru WebDriverIO dar era mai complicat decat am estimat initial.
  • Acasa am mai invatat React, tot cu TypeScript
  • Am mai invatat cate ceva la golang
  • Am lucrat putin cu VueJS, am tras concluzia ca eu as folosi mai degraba react decat vue, codul de UI devine foarte urat cu vue la un proiect mare si multe lucruri nu sunt straight-forward. (in special vue-cli mi-a dat batai de cap dar a fost destul de flexibil pentru ce ne trebuia)

Negative:

  • Mie imi place in special sa fac aplicatii de frontend/desktop/mobile, inclusiv design-ul, dar am facut mai mult testare si automatizare intr-un mediu foarte dificil de automatizat
  • Anul trecut am folosit Angular foarte mult, anul acesta nu l-am folosit mai deloc
  • N-am terminat nici un proiect personal
  • Am vrut sa imi iau permis-ul de conducere, nu e asa simplu in Cluj-Napoca, traseul e mult mai dificil decat mi-am imaginat
8 Likes

Mai bifez un lucru care nu are legatura cu dev.
Am inchis un credit azi :grin:

2 Likes

Realizari mai notabile pe anul 2019 ar fi:

  1. In luna ianuarie am depus actele si banii necesari pentru firma pe numele meu. Era si timpul pt. asa ceva daca mai voiam sa continui in acest domeniu la o capacitate foarte buna avand in vedere cerinta clientilor de contract si factura.
  2. Am investit diferite sume de bani pt. programele/aplicatiile de care am nevoie pt. a lucra rapid si bine. Ex: Afinity, PhpStorm ect…
  3. Am achizitionat un nou monitor de care am nevoie maxim. Anul 2020 este in plan altul. Tot la capitolul achizitii mentionez si o tastatura mecanica pe care mi-am dorit-o maxim.
  4. Pe partea de cod am mai invatat Php procedural. Acum sunt la nivelul de a invata OOP. Am testat si alte CMS-uri de pe piata cum ar fi GRAV CMS si October CMS.
2 Likes

Altul aici. Carpenter vreau sa zic :slight_smile:

1 Like

Hmm … sa vedem. Este fain topic-ul.

Realizari profesionale:

  1. Am preluat un proiect in derulare si am construit o echipa de 4 oameni in jurul lui (incl. eu).
  2. Era primul proiect pe care am lucrat cu NodeJS si Javascript. Intre timp am trecut si la TypeScript. Toate astea fiind noi pentru mine si eu trebuia sa fiu leaderul de echipa.
  3. Cred, ca impreuna cu echipa, am reusit sa facem acest proiect unul cel putin mentenabil, si i-am adaugat multe imbunatatiri de design, testing, etc. … toate acestea in timp ce implementam functionalitati noi.
  4. Am invatat docker … serios, cum am putut trai fara el pana acum? Este ca si masina de spalat vase. Pana cand nu o ai si o folosesti, nu stii cat de utila este.
  5. Am invatat, mai superficial si Kubernetes. Aici mai este de digerat si de citit. Dar nah, trebuie sa ramana ceva si pe anul viitor. Colegul meu tocmai a terminat infrastructura locala pentru Kubernetes. Noroc ca suntem companie care are hardware propriu, altfel nu stiu de unde am fi scos mai mult de 200GB RAM numai pentru infrastructure, fara aplicatiile noastre ruland.
  6. Am trecut de la software development la software architecture si am pus bazele unui nou proiect ce vom incepe in Ianuarie.

Realizari non-profesionale:

  1. Mi-am pus sistem de irigare in curte. Vai … cat am sapat la santuri!
  2. Mi-am plantat multe flori … trandafiri, visterie, mana maincii domnului, un artar pitic (stiu, nu e floare), un bradut argintiu care acum este impodobit de craciun (nici aste nu e floare :P) … ah si patru magnolii, fiecare de alta culoare … si floare de piatra (era sa o uit)
  3. Iar acum in toamna am rezervat un spatiu pentru flori de primavara si am pus si din astea o gramada. Nu le mai insir aici. Mentionez doar ca irisii au iesit precoce, deci va trebui sa le gasesc o solutie de protectie pentru iarna.

Despre familie ce sa mai vorbim? Fetita mea creste si devine pe zi ce trece tot mai interesenta. Are 4 ani si acum ajungem in perioada in care vrea sa le stie pe toate si sa auda tot ce se vorbeste prin casa. O poreclim “micul radar”.

Va felicit pe toti pentru realizarile voastre si abia astept un nou thread despre cine ce planuri are in 2020.

13 Likes