Cum sa devii un freelancer mai bun

Salutare,

Urmaresc cu interes ce posteaza cei de la Libertate.init() despre freelancing si incercam sa vad daca au fost oameni care au trecut prin programul lor.
Stiu ca programul costa 5000 Euro minim, stiu toate povestile de pe pe celalalt thread:
https://devforum.ro/t/bisnitarii-programelor-de-mentorat-in-it/1

Insa aici, eu vreau sa vedem care sunt pasii de a deveni un freelancer mai bun.

O sa incep cu faptul ca eu consider ca programul celor de la Libertate.init() este foarte mult un program de vanzari.
Todata, stiu ca review-urile de pe Trust Pilot nu pot fi de incredere pentru ca majoritatea sunt invitatii si se sterg cele negative.

Asadar intreb:
Cu se aseamana programul lor si ce cursuri asemanatoare cunoasteti?

Poate te ajuta acest thread

2 Likes

Multumesc!
Chiar aveam nevoie de ceva structurat si usor de urmarit.

Cauti o cale pentru regi? Nu exista.

Ne-ar ajuta o discutie constructiva.
Aducandu-l pe “nu” de acasa nu se va ajunge nicaieri.
Sunt sigur ca multi ar aprecia daca ai contribui si nu a da cu piciorul la aceasta discutie.
Multumesc pentru intelegere!

1 Like

Au dat chiar gratis aproape toate trucurile utile si bune de menționat.

  1. Învață să comunici
  2. Învață să negociezi, cea mai bună unealtă de negociere e să ai oferte în mână
  3. Actualizează linkedin-ul, menționează scurt si frumos ce ai făcut si ce vrei să faci. Pune-te la orașe mari dacă cumva nu ești intr-unul.
  4. Interviul la toptal poate fi util ca un benchmark la ce să te aștepți, nu te baga la interviuri mai grele de atât dacă nu știi din start că se merită.
  5. Rata orara nu ar trebui să o dai tu, ceri un range și le dai o sumă cu puțin peste sau la limită. Poți da rata unui recruiter dar il rogi să nu o dezvaluie posibilului client.
  6. Grijă la contract să poți comunica oficial prin email, nu doar scrisoare, fax sau fizic la birou în China.
  7. Trebuie să ai ceva experiență de dinainte, nu te bagi direct la freelancing dacă vrei să și reziști.
  8. Venitul trebuie să fie destul de mare să îți acopere perioade moarte.
  9. Scrie un story despre tine, învață să povestești, să te vinzi.
  10. La interviuri ține notițe cu ce ai știut și ce nu, învață tot ce n-ai stiut. Cu destule interviuri ajungi să faci un interviu și să iei direct oferta, acum problema ta va fi să alegi cel mai puțin cancer proiect.
  11. Tine o listă cu ce e important pentru tine la un proiect, la oameni, eu am o listă cu ce întreb de la angajați/manageri/programatori și o listă pentru HR/culture fit.
  12. Fii atent la ce vrea clientul pe lângă ce ai in Jira/Backlog.
11 Likes

Mai ramane o necunoscuta in legatura cu modalitatea prin care faci “achizitia de clienti”.

Dacă ești angajat, poți privi angajatorul ca fiind unicul tău client. Așa cum l-ai achiziționat pe ăla, la fel procedezi și cu alții :slight_smile:

Acum poți avea cel puțin două abordări:

  1. Te duci și bați la toate ușile (virtuale sau nu) până găsești clienți (după câțiva clienți ori te vor contacta clienți noi pe baza recomandărilor ori vei avea suficient volum de muncă de la clienții existenți).
  2. Apelezi la intermediari gen toptal.com sau câțiva HR-iști :slight_smile:

Vezi în thread-ul meu despre freelance că am scris și despre cum prinzi clienți.

De ce vrei sa fii freelancer si ce asteptari ai de la a fi freelancer?

Si eu de un an de zile sunt pe cont propriu, dar de exemplu eu fug de full time roles si alte chestii de genul asta. Sunt independent pentru ca vreau sa am flexibilitatea sa lucrez cand am chef, cam cat am chef (ma rog, am si eu uneori deadlineuri si sedinte, dar le tin la minim).

Scopul meu e basically sa castig cat castigam ca angajat, lucrand cat mai putine ore.

5 Likes

Super sfaturi!
Acum as fi curios daca cineva a incercat cursuri de a invata arta negocierii si a te vinde mai bine.
Acum ma refer la strict cele calitative si le recomandati mai departe.
Eu inca sunt in cautare de materiale si cursuri (nu mentorate ca sa devin liber in it :smiley: )

Cu negociatul e foarte simplu, le dai o rata sensibila (recruiterilor/posibililor clienti), e.g. 30 euro pe ora. Faci cate interviuri poti, te trezesti cu 5 oferte de 30 euro, dai un email la fiecare daca pot creste pana la 40 fiindca ai oferte de la altii si trebuie sa raspunzi. E posibil sa pierzi fiecare oferta, dar e posibil si ca fiecare sa creasca la 40. (30-ul e ballpark, ar fi un minim pentru freelancing)

Accepti oferta care ti-a placut mai mult.

La clienti mai mari si pe pozitii mai importante poti deja sa vezi strategii de arta negocierii. Astea functioneaza cand poti de exemplu sa inviti clientul la o cafea/in restaurant si arati ca esti foarte bun dar esti si dispus sa pleci daca nu iti da cat ceri.

O alta strategie care nu prea functioneaza e sa nu le dai suma si sa astepti ca ei sa iti dea cat ofera, problema e ca rolurile sunt in range-uri (pe care le poti afla de pe net) si daca nu dai tu ceva orientativ s-ar putea sa va pierdeti vremea. Asta functioneaza doar cand faci ceva foarte valoros, rar si te vor cu orice pret. La firmele mari la care sunt multi pe o pozitie si e un privilegiu sa lucrezi la ei asta e singura ta optiune, e putin loc de negociat, astepti sa iti zica ei cat ofera. (probabil ca mult peste pretul pietei)

La startup-uri si la companii care se vor lista la bursa e cel mai complicat, trebuie sa vezi ce beneficii primesc angajatii vs B2B, equity… Aici poate se merita sa negociezi equity mai mult si salariu mai mic.

1 Like

E ca și cum te-ai duce la Auchan să-ți cumperi semințe și vânzătoarea îti zice că tocmai au crescut prețurile la semnițe, că ia uite câți stau la coadă și vor să cumpere același lucru, deci dacă nu-ți convine aia e, mai avem avem clienți. :slight_smile:

Eu aș refuza din principiu un colaborator care mi-ar face scamatorii de genul, indiferent dacă este sau nu buget, indiferent dacă sunt sau nu în criză de timp.

Dacă recrutorii fac mișcarea asta cu tine (îți oferă un tarif dar apoi se răzgândesc) cum e?

Cinstit este să ceri cât vrei de fapt și clientul să dea cât este dispus de fapt. Dacă nu ai lucrurile astea două în acord de la început, este o chestiune de timp până una dintre părți va dori să scape de cealalt.


La „arta negocierii” e simplu să începi: cere cât crezi tu (realist) că meriți, eventual un 5-10% extra, să lași loc de negociat. Dacă te refuză toți (sau ai dificultăți în a găsi clienți) înseamnă că ai tariful prea mare. Dacă nu te refuză nimeni înseamnă că ai tariful prea mic. Ajustezi permanent balansul ăsta și toată lumea e fericită.

8 Likes

Desi momentan piata “permite” ceea ce a zis isti37, nici eu nu sunt fan la a cere mai mult, dupa ce ai zis initial o suma.

Mai degraba prefer sa cer suficient de mult de la inceput, incat >90% din interviuri sa se filtreze de la prima discutie, dar in caz ca se ajunge la interviu tehnic, sa fiu chiar motivat cat de cat sa-mi dau silinta.

Mai nou intreb de range chiar inaintea discutiei face to face (desi de obicei, cei din afara il posteaza proactiv din mesajul initial, mai rar in Romania). Sa nu pierdem nici cele 30-60 minute, la care intrebarea financiara sigur vine pe sfarsit, moment in care realizezi ca ai pierdut degeaba ultima ora.

1 Like

Atentie, am omis sa zic ca nu tu zici mai mult, ai o contraoferta, e decizia lor daca te vor mai mult sau nu. Nu ai nici un contract semnat, poti pur si simplu refuza oferta fara sa le dai sansa de contraoferta. Acum poti trisa putin ca la un interviu sa ceri 30, la altul 35 si la altul 40 si hop ti-ai facut niste oferte bune ca sa jonglezi ca sa vezi cu care ramai. Piata permite asta, tu nu pierzi nimic, poti doar castiga.

E total ok sa nu vrei sa colaborezi cu ‘oameni de genul’, dar in piata de azi s-ar putea sa nu colaborezi cu nimeni in timp util daca nu iti asumi o marja.

La Auchan se vinde ce gasesti si la alte magazine, daca te duci la piata si toata lumea vrea cirese cand nu sunt o sa vezi cum sare de la 20 de lei kg la 100 lei kg de pe o ora la alta.

Nu stiu daca ai vazut ce s-a intamplat cu uleiul, era ~8 lei si in cateva ore era la 10-15 lei pe bucata si maxim un bax pe persoana cand a innebunit lumea.

Recrutorii fac miscarea asta, de multe ori nici nu iti spun range-ul dar te cheama la interviu.

1 Like

Nu zici că vrei 30 de euro pe ora. Zici că prețul incepe de la 30 și în funcție de responsabilități se ajustează.

Daca și vorbești cu clientul, și faci arhitectura, și dezvolți, și testezi și te ocupi de marketing atunci ajungi și la 200 de euro pe oră.

3 Likes

Da, ok, asta e altceva, cam asta fac si eu :sweat_smile: Nu mi se pare “trisat”, cam asa am abordat multe perioade de interviuri, inclusiv cea dinainte de locul unde lucrez acum.

Doar atat ma refeream, ca eu proactiv, nu cred ca as cere ulterior, un numar mai mare decat cel pe care l-am zis initial. Asa, ca principiu.

Acum, daca pe cand ma oferteaza initialii, am o alta oferta (sau mai multe) mai mari, si cei initiali vin ei cu un numar mai mare, asta mi se pare fair game.

Da, dar nu îl iei din raft cu un preț și la casă vezi că a crescut prețul cu 25% :slight_smile:

Nu m-as bucura, dar sotia e gravida si ii trebuie pepene galben, doar pepene galben, toata lumea cumpara pepene galben ca e un video pe tiktok. Te uiti in toate supermarket-urile din oras si ori e la 150 lei bucata, ori nu gasesti. Ajungi la un supermarket la periferia orasului si il gasesti la 60 lei bucata pe raft, ajungi la casa e 80 lei, ce faci ?

Chemi protectia consumatorului sa-i amendeze. Practica asta e cam ilegala, desi s-a folosit (si uneori se mai foloseste).
Trebuie sa-ti vanda cu pretul de pe raft.

1 Like

Eh, asta doar daca esti persoana fizica, daca te duci ca SRL la Selgros/Metro esti pe cont propriu. E decizia ta ca afacere daca ti se merita sau nu, cumperi pepenele mai scump dar ai scapat de o grija si poti dormi linistit.